×

Brīdinājums

JFolder: :files: Izvēlētais ceļš nav mape. Ceļš: /mnt/hdd2/www/vhosts/santur.com.lv/httpdocs/images/Piusas-alas_Munamegis_Rogosi-muiza

×

Paziņojums

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Piusas-alas_Munamegis_Rogosi-muiza

Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Dvīņu pilsētas Valka/ Valga – Sangastes pils – Piusas alu apmeklētāju centrs – Lielais Munameģis un Rogosi muiža

Vorumaa gerbonisCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens 

Cena 22.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.00 izbraucam no Rīgas

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies uz Latvijas - Igaunijas robežas dvīņu pilsētās Valkā/ Valgā

Valka/ Valga - viena no sešām pilsētām pasaulē, kur caur centru iet valsts robeža. Latvijas pilsēta Valka ir Valkas novada administratīvais centrs, kurā dzīvo aptuveni 4550 cilvēku. Pilsētas platība ir 14,2 km². Igaunijas pilsēta Valga ir Valgas apriņķa administratīvais centrs, kurā dzīvo aptuveni 12 450 iedzīvotāju. Pilsētas platība ir 16,5 km².
Pirmo reizi vēstures avotos Valka/ Valga ir minēta Livonijas ordeņa Rīgas parādu grāmatas dokumentos 1286.gadā. Tad tā bija maza, bet vienota pilsēta.
1584.gada 11.jūnijā Polijas karalis un Lietuvas lielkņazs Stefans Batorijs piešķīra Valkai pilsētas tiesības. Šī diena tiek uzskatīta par Valkas dzimšanas dienu.
Valkas pilsētas vienotība saglabājās līdz 1920.gadam, līdz brīdim, kad Krievijas karaspēks atkal vēlējās Latviju pievienot Krievijai. Spiediens bija ļoti spēcīgs, un Latvijai nācās lūgt palīdzību pie Igaunijas. Pēc veiksmīgas Krievijas intervences atvairīšanas, kā pateicības zīmi, Igaunija papildus militārās operācijas izmaksu atlīdzināšanai kā prēmiju saņēma lielu Valkas pilsētas ziemeļaustrumu daļu. 1920.gada 1.jūlijā pilsēta tika sadalīta divās daļās - Valkā un Valgā. Kopš tā laika un, līdz šai dienai Igaunijas un Latvijas robeža iet cauri pilsētai, tas arī ir Valkas/ Valgas nozīmīgākais apskates objekts!
Kopš 2007.gada 21.decembra, pēc tam, kad Latvija un Igaunija pievienojās Šengenas zonai, pilsēta atkal ir "vienota": nav robežkontroles, pilsētā darbojas Latvijas un Igaunijas kaimiņattiecību programma, lai gan katrai no abām daļām ir savas pārvaldes struktūras.
Interesanti zināt! Mūsdienās daudzi valcēnieši strādā Igaunijā, un vienīgā abu pilsēta slimnīca joprojām atrodas Igaunijas pusē. Valga ir starptautisks dzelzceļa satiksmes centrs! Tā kā Valkā nav dzelzceļa stacijas, pienākošie pasažieru vilcieni no Latvijas ienāk Valgā, kur atrodas to galastacija.
 
Dosimies pastaigā pa Valkas/ Valgas vēsturisko centru. Izstaigāsim Valku un tās centrālās ielas, kas izskatās diezgan koptas un ārēji nekādā ziņā nav sliktākas par igauņu kaimiņieni.
Apmeklēsim Valkas-Lugažu Evaņģēliski luterisko baznīcu, kuras nosaukums vēsturiskajos avotos pirmo reizi sastopams 1477.gadā. Baznīca tika atjaunota 1729. un 1755.gadā uzcelta nodegušās baznīcas vietā. Tā uzcelta bazilikas stilā, un tajā ir vērojamas gotikas, klasicisma un baroka, kā arī nacionālā romantisma stilu iezīmes. Mūsdienās baznīca pilda ne tikai dievnama pienākumus, bet tās tornis kalpo kā arī pilsētas skatu tornis. Apmēram no 7 stāvu ēkas augstuma aplūkosim brīnišķīgu skatu gan uz Valku Latvijā, gan uz Valgu Igaunijā.
Tad dodamies uz Latvijas un Igaunijas valsts robežu, vietu, kur jums būs unikāla iespēja, atrodoties pilsētas centrā, vienlaikus atrasties divās valstīs - stāvēt ar vienu kāju Latvijā, bet ar otru Igaunijā, vienā rokā turēt saldējumu "saldējums", bet citā saldējumu "jäätis". Un pavērojiet, kurā rokā saldējums izkusīs ātrāk - Latvijas ziemeļos vai Igaunijas dienvidos. Ieklausieties, kādā valodā, latviešu vai igauņu, kurkst vardes Varžupītē, pavērojiet, kādā virzienā tek Pedeles upe - upe, kas nepārtraukti šķērso robežu. Un nofotografējieties atmiņai pie robežstaba ar Eiropas Savienības zīmi "sākas Latvija" un "sākas Igaunija"!
Pēc tam dosimies uz Igaunijas pilsētas Valgas centrālo laukumu, kas atrodas pilsētas vēsturiskajā sirdī un apvieno pilsētas abas puses - Valku un Valgu - vienotā veselumā. Laukumā pilsētniekiem tiek piedāvātas daudzas atpūtas un aktivitāšu iespējas. Šeit varat spēlēt ielu basketbolu un galda tenisu. Īpaši populāri ir oriģinālie soliņi un krāsains bērnu rotaļu laukums.
Netālu no centrālā laukuma redzēsim Valgas vecāko ēku - bijušo valsts iestāžu novada namu un Sv. Jāņa luterāņu baznīcu. Baznīca tika uzcelta 1816.gadā saskaņā ar arhitekta K. Hāberlanda projektu, un tā ir vienīgā ovālā baznīca Igaunijā. Šeit ir saglabājušās reti sastopamas ērģeles to sākotnējā formā un tās ir vienīgais Igaunijā saglabājies Frīdriha Ladegasta būvētais mūzikas instruments.
Tālāk redzēsim 1865.gadā uzcelto rātsnamu. Tā ir vienstāva ēka ar stāvu jumtu, mansarda logiem un tornīti. Rātsnams ir viens no visspilgtākajiem eklektiskās koka arhitektūras piemēriem Igaunijā. Un aplūkosim rātsnama rajonu, kas ir vecākā apdzīvotā vieta pilsētā.

Tālāk ceļš ved uz Lossikula ciemu

Apmeklējam Sangastes pili - baltvāciešu Bergu dzimtas īpašumu 19.gadsimtā. Kad muižu mantoja grāfs Frīdrihs Georgs Magnuss fon Bergs, viņš 1874. - 1881.gados pēc līdzības ar slaveno Vindzoras pili Anglijā uzcēla gotiska stila sarkanu ķieģeļu pili un izveidoja dendroloģisko parku.
Pils, kas celta no sarkaniem ķieģeļiem ar neredzamiem savienojumiem un granīta pamatni, galvenokārt ir divstāvu, ir arī trīs un četri stāvi. Tajā ir daudz iedalījumu, dažādas formas un augstuma stūra torņu, rizalīts ar pakāpienveida jumta kori, dažādas formas logi, karnīzes un pakāpienveida piloni. Galveno ieeju izceļ augsts četrstūrains vārtu tornis, ar atvērtām arkām pirmajā stāvā un robainu balustrādi augšpusē.
Pils nozīmīgākās apskates vietas ir gotiskā stila foajē, pirmajā stāvā īpaši skaista ir pils balles zāle, kur gotikai pievienoti daži "austrumu" stila elementi, kā medību zāle angļu stilā ar augstiem griestiem un tumšiem ozolkoka paneļiem. Otrajā stāvā atrodas bijusī bibliotēka, kurā saglabājušās dažas antīkas mēbeles un rudzu tēmas istaba, kur var iepazīties ar grāfa Frīdriha Georga Magnusa fon Berga dzīvesstāstu. Viņš bija tas, kurš personīgi nodarbojās ar selekciju un radīja jaunu rudzu šķirni, kas bija vislabāk piemērota Igaunijas apstākļiem.
Varēsiet arī uzkāpt pils skatu tornī, no kura paveras brīnišķīgs skats uz apkārtni.
Papildus pašai pilij būs iespēja apskatīt stalli, eļļas dzirnavas, klēti, ūdenstorni un izstaigāt Sangastes dendroloģisko parku. Muižas pili ieskauj parks ar alejām, terasēm un piecu dīķu tīklu, kas savienoti ar strautiņiem. Parka teritorijā aug 28 metrus augsts "Pētera ozols" (apkārtmērs 540 cm), kuru, kā vēsta leģenda, iestādīja pats Pēteris I.
Pils restorāns piedāvā viesiem vietējās virtuves ēdienus un īstu rudzu degvīnu, kas gatavots no vietējās, "Sangaste", šķirnes rudziem.

Pēc tam izbraucam pie Piusas smilšu alām

Apmeklēsim Piusas alu apmeklētāju centru. Šeit ir izveidots muzejs, semināru telpa, kafejnīca un darbnīcas telpa bērniem. Apmeklētāju centrā sagaida iepazīšanās ar muzeja eksponātiem, bet ar 3D datora modeļa palīdzību varēsiet virtuāli pastaigāties pa Piusas smilšu alām. Kinoteātrī noskatīsieties dokumentālo filmu par senajām raktuvēm un sikspārņiem. Pēc tam gida vadībā apmeklēsiet smilšu alas.
Piusas alas izveidojās kvarca smilšu rakšanas rezultātā no 1922. līdz 1966.gadam. Pēc rūpnieciskā darba pārtraukšanas alās apmetās tūkstošiem sikspārņu. Pašlaik šo alu teritorija tiek uzskatīta par lielāko vietu Ziemeļeiropā, kur pārziemo sikspārņi.
Pēc alu izpētes varēsiet izstaigāt 1,4 km garo dabas taku, no kuras apskatīsiet bijušā karjera vietā izveidojušās smilšu alas un smilšu jūru.

Ceļojumu turpinām uz Lielo Munameģi

Uzkāpsim Lielā Munameģa skatu tornī. Lielais Munameģis ir viens no nozīmīgākajiem Igaunijas nacionālajiem simboliem. Tas ir augstākais kalns Baltijas valstīs - 318 metri virs jūras līmeņa. Pirmais tornis tika uzbūvēts 1812.gadā. Pašreizējais tornis uzcelts 1939.gadā un ir sestais pēc kārtas. Pēc rekonstrukcijas 1969.gadā tā augstums ir 29,1 metri. Atrodoties torņa augšā, esat 346,7 metrus virs jūras līmeņa. Skaidrā laikā no Lielā Munameģa skatu torņa paveras lielisks skats uz Igaunijas dabu 50 km rādiusā, tālumā var redzēt pat Pečoru klosteri.

Tālāk dodamies uz Rūsmē ciemu

Apmeklēsim Rogosi muižu. Pirmo reizi muiža minēta 1597.gadā. Pēc Livonijas kara, kad visa tagadējās Igaunijas dienvidu daļa piederēja Polijas - Lietuvas ūnijai, par muižas īpašnieku kļuva poļu augstmanis Staņislavs Rogozinskis. Viņam par godu muiža ieguva savu nosaukumu. Viņš muižu uzcēla no 1603. līdz 1625.gadam. 1629.gadā, jau zviedru pakļautībā, muiža nonāca vāciešiem Lībsdorfiem, bet 1776.gadā - Baltijas provinces muižniekiem Glāzenapiem. Muiža šajā laikā vairākkārt tika pārbūvēta, savu pašreizējo veidu ieguva 19.gadsimta beigās. 1919.gadā muižu nacionalizēja Igaunija. Kopš 1934.gada muižā darbojās skola. Vietvārdu igauniskošanas laikā 1939.gadā vietu nosauca par Ruusmäe, bet muižas nosaukums palika Rogosi.
Pašlaik Rogosi muižas kompleksā atrodas viesnīca, restorāns, skola un novadpētniecības muzejs vārtu tornī.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Igauniju un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:

Valkas-Lugažu evaņģēliski luteriskā baznīca - apmeklējums par ziedojumu

Sangastes pils:
apmeklējums - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem 3.00 EUR
ekskursija pa pili ar vietējo gidu - 50.00 EUR grupai
ekskursija pa Sangastes dendroloģisko parku ar vietējo gidu - 40.00 EUR grupai
 
Piusas alu apmeklētāju centrs:
apmeklējums - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem no 14 līdz 19 gadiem 4.00 EUR, bērniem no 7 līdz 13 gadiem 3.00 EUR
vietējā gida pakalpojumi - 30.00 EUR grupai

Lielā Munameģa skatu tornis - pieaugušajiem 6.00 EUR, bērniem 3.00 EUR

Rogosi muiža:
apmeklējums - 2.00 EUR apmeklētājam
vietējā gida pakalpojumi - 80.00 EUR grupai

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

{gallery}Piusas-alas_Munamegis_Rogosi-muiza{/gallery}

 

Valka Sangaste Piusa Munamegis Rogosi