×

Brīdinājums

JFolder: :files: Izvēlētais ceļš nav mape. Ceļš: /mnt/hdd2/www/vhosts/santur.com.lv/httpdocs/images/Testama_Seliste_Potsi

×

Paziņojums

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Testama_Seliste_Potsi

Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Testamā muiža – Selistes baznīca – ekskursija un degustācija Pootsi vīna muižā – Potsi-Kepu baznīca – "Igaunijas vasaras galvaspilsēta" Pērnava un laikmetīgās mākslas muzejs

Pernavas gerbonis

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens 

 Cena 21.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Igauniju

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Testamā ciemā

Apmeklējam Testamā muižu. Pirmās ziņas par muižu atrodamas 1553.gada ķīlas kvītī, kad tā piederēja Sāras-Lēnes bīskapam.
Skaisti atjaunotā Testamā muiža ar interesantu vēsturi ir viens no slavenākajiem šī reģiona objektiem. Viduslaikos celtajā muižā, kurai tagad ir postklasicisma izskats, kopš 1921.gada atrodas skola. Ekskursijas laikā tiek izstāstīta muižas vēsture un iepazīstināta ar tās telpām. Īpašu iespaidu rada sienu un griestu gleznojumi, skaistās parādes kāpnes un telpa ar manteļskursteni.
Parka atjaunošanas laikā pastaigu cienītājiem tika uzstādīta lapene, dažādi soliņi un skatu laukumi. Galvenās ēkas priekšā ir plašs laukums ar brīvām līnijām, aiz tā - mazāks laukums. Parka dizaina pamatā ir kontrastējošas krāsas laukumi, kurus atdala koku grupas, un upe, uz kuras izveidota saliņu un dīķu sistēma, kas savienota ar tiltiem. Ir arī dekoratīvi krūmi. Parka lepnums ir varens ozols ar lapu vainagu 23 metru diametrā.
Igaunijas kultūras pieminekļu valsts reģistrā ir iekļauti šādi muižas kompleksa objekti: galvenā ēka, kučiera māja, stallis, muižas dārza žogs un parks.
Pēdējais muižas īpašnieks bija slavenais orientālists Aleksandrs Štēls fon Holšteins, kurš pat kļuva par Pekinas universitātes profesoru.

Tālāk dodamies uz Selistes ciemu

Apbrīnosim Selistes baznīcu. Tradicionāli 19.gadsimta otrajā pusē celtās pareizticīgo baznīcas, kā likums, bija akmens celtnes, tad 1864.gadā celtā Selistes baznīca ir stingri askētiska koka celtne, kuras iekšējā apdare arī ir vienkārša un neizgreznota. Virs baznīcas rietumu ieejas paceļas iespaidīgs astoņu šķautņu tornis ar nelielu sīpolveida kupolu. Baznīcu cēla Rīgas mūki, kuri baznīcas daļas no Rīgas atveda ziemā pa ledu.
Vietējā baznīcas draudze, kas izveidota 1847.gadā, pastāvēja līdz 1987.gadam. Pamestās baznīcas atjaunošana sākās 1998.gadā. 2001.gada vasarā baznīcas ārpuse tika nokrāsota sarkanā krāsā, bet logu rāmji - balti. Dievkalpojumi šeit notiek tikai svētku dienās.

Ceļojumu turpinām uz Pootsi muižu

Ekskursija un degustācija Pootsi vīna muižā. Pootsi vīna muižā, kas atrodas Pērnavas apriņķī, no vietējām ogām tiek gatavoti garšīgi mājas vīni un organizēti kultūras pasākumi.
Ekskursijas laikā uzzināsiet ne tikai par vīna pagatavošanu, bet arī iepazīsieties ar muižas ēku un tās atjaunošanas vēsturi, kas jau trešajā paaudzē pieder vienai ģimenei. Apskatīsiet arī muižas parku un ķiršu dārzu.
Degustācijas laikā jums tiks piedāvāti seši dažādi vīni, bet bērniem - muižā gatavotas limonādes no dabīgām izejvielām. Iepriekš vienojoties, degustācijai var pasūtīt arī vietējos ēdienus.
 
Pēc tam dodamies uz Kepu ciemu

Aplūkosim Potsi-Kepu baznīcu. Potsi-Kepu Svētās Trīsvienības pareizticīgo baznīca ar iespaidīgiem kupoliem uzcelta no laukakmeņiem 1873.gadā. Baznīcas ēka, kurā jūtama baroka dvesma, ir visai savdabīga Pērnavas apriņķī, jo tai nav zvanu torņa virs galvenās ieejas. Baznīcā ir piemiņas plāksne Igaunijas pareizticīgo baznīcas pirmajam bīskapam Platonam.
Baznīca tika uzcelta pēc arhitekta G. Šella tipveida projekta. Līdzīgas sakrālās ēkas ir arī citās Pērnavas apriņķa daļās un Sāremā.
Draudze, kas pastāvēja ilgi pirms baznīcas celtniecības, joprojām darbojas.

Tālāk ceļš ved uz "Igaunijas vasaras galvaspilsētu" Pērnavu

Apmeklēsim laikmetīgās mākslas muzeju. Pērnavas laikmetīgās mākslas muzejs bija pirmā šāda veida iestāde Igaunijā - tā tika atvērta 1992.gadā. Muzejā apskatāmi ne tikai igauņu mākslinieku, tēlnieku un fotogrāfu, bet arī tādu slavenību kā Pablo Pikaso, Joko Onos, Edvarda Lūsija-Smita un daudzu citu šedevri. Muzeja kolekcijā ir vairāk nekā 400 tēlotājas mākslas darbu, un videotēkā ir vairāk nekā 1200 dokumentālo filmu.
Par tradīciju kļuvis ik vasaru rīkot starptautisku mākslas akta izstādi "Vīrietis un sieviete".
Marka Sosāra izveidotais mākslas centrs ir nozīmīga Pērnavas kultūras dzīves artērija!

Pēc tam, ekskursija kājām pa pilsētas vēsturisko centru. Pērnava ir ostas pilsēta, kas atrodas Pērnavas līča krastā, pie Pērnavas upes ietekas līcī. Pilsētā dzīvo aptuveni 41 tūkstotis iedzīvotāju. Pērnava ir Igaunijas galvenais kūrorts Baltijas jūras piekrastē, un kopš 1996.gada ir Igaunijas "vasaras galvaspilsēta".
Pilsēta dibināta 1251.gadā, kad Pērnavas upes labajā krastā tika uzcelta Leales bīskapijas galvenā pils - Perona. Tajā pašā gadā Perona ieguva pilsētas tiesības. Bet jau 1263.gadā žemaišu militārās kampaņas laikā Perona tika iznīcināta. Jauna pilsēta sāka augt galvenokārt upes kreisajā krastā Livonijas ordeņa teritorijā, ko vēlāk nodēvēja par Pērnavu. Pilsēta kļuva par Hanzas savienības locekli un bija ļoti nozīmīga visai Livonijai kā neaizsalstoša jūras osta. Pēc Livonijas kara nonāca Zviedrijas pārvaldījumā. Pēc Poļu-zviedru kara pilsēta no 1609. līdz 1617.gadam bija Polijas-Lietuvas ūnijas pakļautībā, bet pēc tam atkal iekaroja Zviedrija. Ziemeļu kara laikā 1710.gadā pilsētu iekļāva Krievijas impērijas sastāvā un tā kļuva pazīstama kā Pernova. Nākamie 200 gadi bija mierīgi pilsētas vēsturē, bet Pernova kļuva par vienu no galvenajām Krievijas ostām Baltijas jūras krastā. Pernovas kā kūrortpilsētas vēsture sākās 1838.gadā, kad šeit tika uzceltas pirmās dubļu vannas. 1919.gadā, Igaunijas neatkarības laikā, Pernovu pārdēvēja par Pērnavu. 1940.gada 20.jūnijā Pērnavā tika pasludināta padomju vara. Otrais pasaules karš pārtrauca kūrorta attīstību. Pēckara periodā kūrorts strauji attīstījās. Tika atvērtas sanatorijas, desmitiem tūkstošu cilvēku no visiem PSRS reģioniem katru gadu atpūtās Pērnavā.
Šodien Pērnavā ir daudz restorānu, kokteiļbāru un spa - no akvaparka un līdz mājīgām ūdens procedūru vietām un pirtīm. Plašas balto smilšu pludmales, seklais ūdens un "labākā saule Igaunijā" piesaista daudzos viesus.
Galvenās pilsētas apskates vietas: 1797.gadā klasicisma stilā celtais Pērnavas rātsnams. Sākumā celtnes tika izmantotas kā dzīvojamās ēkas, bet no 1839.gada šeit rātsnams. Sv. Katrīnas baroka stila baznīca tika uzcelta 1768.gadā Pernovas garnizonam. Rūtli gājēju iela ar vēsturiskām ēkām, kafejnīcām, bāriem, restorāniem un veikaliem. Sv. Elizabetes baroka stila baznīca tika uzcelta 1747.gadā. Sarkanais tornis, kas ir saglabājies no 15.gadsimta cietuma. Tirgotāja K. H. Mora māja, celta 1681.gadā. Pašlaik šī ir pašvaldības ēka. Tallinas vārti saglabājušies no 17.gadsimta. Tie bija daļa nocietinājuma, līdz 1710.gadam tika saukti Kārļa Gustava vārdā. Apustuliskā pareizticīgo Apskaidrošanās baznīca, celta senkrievu stilā 1904.gadā. Piemineklis igauņu komponistam Raimondam Valgrem netālu no Pērnavas Kūrzāles, kas celta 1880.gadā. Villa Ammende, celta 1905.gadā jūgendstilā, ir viena no vislabāk atjaunotajām viesnīcām visā Eiropā. 1927.gadā celtās Pērnavas dubļu vannu dziedinātavas ēkas neoklasicisma. Viesnīca Rannahotell, celta 1937.gadā Pērnavas līča krastā, ir igauņu funkcionālisma šedevrs. Munamegi paugurs ir kādreizējā Merkūrija bastiona daļa. 2006.gadā izveidotā Pērnavas pludmales promenāde. Divi moli, kuru kopējais garums ir 5 km, iestiepjas jūrā apmēram 2 km garumā. Tie tika uzcelti Pērnavas upes grīvā 1863. - 1864.gados.

Brīvais laiks

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Igauniju un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi
 
Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ekskursija ar vietējo gidu pa Pērnavas vēsturisko centru - 3.00 EUR personai
 
* ieejas biļetes:
 
Testamā muiža:
apmeklējums - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem 2.00 EUR
ekskursija ar vietējo gidu - 50.00 EUR grupai
 
Ekskursija un sešu dažādu vīnu degustācija Pootsi vīna muižā - pieaugušajiem 12.00 EUR, bērniem 4.00 EUR
 
Posti-Kepu baznīca - apmeklējums par ziedojumu
 
Laikmetīgās mākslas muzejs - pieaugušajiem 4.00 EUR, bērniem 2.00 EUR
 
 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

{gallery}Testama_Seliste_Potsi{/gallery}

 

Testama Seliste Potsi