Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Raunas vēsturiskais šarms un skaistās ainavas – Līgatne-pilsētiņa ar daudzkrāsainu dabu, smilšu klintīm un alām – mājas vīnu degustācija vīna darītavā "Līgatnes vīna darītava"

Titul VidzemeCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena no 23.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes  bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.30 izbraucam no Rīgas

Ierodamies Raunā

Apbrīnosim Raunas Staburagu. Dabas taka aizvedīs līdz "raudošajai klintij" - Raunas Staburagam, leģendārā Staburaga, kuru jau vairāk nekā pusgadsimtu ir applūduši Daugavas ūdeņi, jaunākam brālim.
Raunas Staburags ir unikāls pēcleduslaikmeta dabas objekts - avotu veidots saldūdens kaļķiežu atsegums, kā arī Latvijai raksturīgākais šūnakmens veidojums.
Raunas Staburags atrodas Raunas upes labā krasta nogāzē 1,5 km attālumā no Raunas centra. Šis šūnakmens veidojums ir aptuveni 3,5 metrus augsts un 17 metrus garš. Tas veidojies, sūnām pārkaļķojoties kalcija karbonātu saturošajā avota ūdenī vairāku gadsimtu garumā. Avots, kas plūst cauri Staburagam, turpina augt arī šodien. Klintī ir 1,1 metrus augsta un 1,3 metrus dziļa niša, kurā ieplūst nogāzē iztekošo avotu ūdeņi. Kopējais kāpņveidīgās kraujas garums ir 35 metri.
 
Apmeklēsim Raunas (Roneburgas) viduslaiku pilsdrupas. Vēstures avotos Roneburgas pils pirmo reizi minēta 1381. gadā, taču vēsturnieki uzskata, ka pils ir bijusi krietni agrāk. 13. gadsimta literatūrā ir minēts, ka pili 1262. gadā uzcēla Rīgas arhibīskaps Alberts II. Bet citā hronikā pils celtniecība tiek piedēvēta arhibīskapam Johanam I, kurš valdīja no 1273. līdz 1284. gadam.
Roneburgas pils tika uzcelta uz augsta kalna. Lēzenās kalna nogāzes tika izveidotas stāvākas, bet no austrumu un dienvidu pusēm tika izrakti dziļi grāvji. Cietoksni ieskāva gredzenveida siena ar vairākiem torņiem. Pils ēku kompleksā bija galvenā pils un trīs priekšpilis: ziemeļu, rietumu un dienvidu. Galvenā rezidence bija iespaidīga ēka, kuras garums bijis 47,5 metri, platums - 35,7 metri. Pils bija Rīgas arhibīskapu rezidence, šeit viņi rada patvērumu konfliktu laikā ar rīdziniekiem vai Vācu ordeņa bruņiniekiem. Miera laikā arhibīskapi izmantoja pili kā dzīvesvietu.
Visā pastāvēšanas laikā Roneburgas pils tika nopostīta deviņas reizes, te bija vācu, zviedru, poļu un krievu armijas. Ziemeļu kara laikā 1700. - 1721. gados pils tika pilnībā sagrauta.
Pilsdrupu konservācija pa īstam sākās tikai 2005. gadā. Neskatoties uz pieticīgajiem līdzekļiem, kas bija restauratoru rīcībā, turpmākajos gados viņiem kopumā izdevās veikt milzīgu darbu. Tostarp tika labiekārtota pils apkārtne un pilsdrupu iekšpuse. 2008. gadā viens no torņiem tika daļēji atjaunots, tam uzlika jumtu un augšējā stāvā iekārtoja skatu laukumu.
Varēsiet uzkāpt vienīgajā atjaunotajā pils tornī, no kura paveras skaists skats uz Raunas pilsētiņu.

Aplūkosim Raunas evaņģēliski luterisko baznīcu. Baznīca celta tajā pašā 1262. gadā kad Raunas pils pēc Rīgas arhibīskapa Alberta II iniciatīvas. Savā ilgajā pastāvēšanas vēsturē dievnams ir piedzīvojis vairākus postīšanas un atjaunošanas periodus. Baznīcas fasādes rotā divi kaļķakmens ciļņi "Ādams un Ieva" - virs torņa ieejas un "Kristus pie krusta" - virs dienvidu ieejas, kas ir unikāli Latvijas mākslas vēstures pieminekļi. 19. gadsimta sākumā baznīcā tika veikta pārbūve un mainīta ieeja baznīcā. Ienākot baznīcā skatiens tiek vērsts uz skaisto Drēzdenes mākslinieka Vilhelma Kārļa Junkera altārgleznu ar nosaukumu "Golgāta" - pie Jēzus sēro viņa māte Marija un māceklis Jānis. Logus rotā 1993. gadā uzstādītās vitrāžas, griestus rotā auseklīšu raksti. 

Pēc tam, ekskursija un degustācija ģimenes uzņēmumā "Siera ražotne". Sierotava Raunā ir Ceriņu ģimenes uzņēmums, kas piedāvā vairāk kā 25 augstas kvalitātes produktu: sieru, sviestu un makaronus.
Starp sieriem īpašu vietu ieņem Latvijā iemīļotais "Zaļais siers", kura viena no sastāvdaļām - sierāboliņš, tiek audzēts pašu dārzā. Pēc sierāboliņa pievienošanas produkts iegūst raksturīgo "Zaļajam sieram" garšu, krāsu un smaržu.
Uzņēmums ražo arī sarīvētu zaļo sieru, sviestu "Zelta", beramo sieru "Ķiplociņš", kā arī beramo sieru ar zaļumiem (garšvielām), pikantos knapsieriņus, 16 veidu makaronus un 4 veidu mājās nūdeles. Visi produkti ir roku darbs.
2017. gadā Raunas novadā SIA "Siera ražotne" saņēma veiksmīgas uzņēmējdarbības nomināciju "Gada veiksminieks uzņēmējdarbībā 2017".
Ekskursijas laikā apskatīsiet uzņēmumu, uzzināsiet tā rašanās vēsturi, iepazīties ar ražošanas procesu un nodaršosiet sierotavas produkciju.
"Siera ražotnes" produkciju varēsiet iegādāties uz vietas pašapkalpošanās veikalā.
 
Ceļš tālāk ved uz Līgatni
 
Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā.

Dosimies pastaigā pa Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturisko centru. Tas ir unikāls 19. gadsimta pilsētbūvniecības piemineklis, celts kā savulaik modernākais strādnieku ciemats Eiropā. Līgatne 19. gadsimta beigās uzskatāma par veiksmīgu ekonomisko un sociālo interešu apvienojumu, kura ietvaros bija iespējams radīt ne tikai augstas kvalitātes papīra ražotni, bet arī nodrošināt augstas kvalitātes sadzīves apstākļus visai uzņēmuma saimei. Papīrfabrikas strādniekiem bija nodrošināti tam laikam augstvērtīgi sadzīves apstākļi: veselības aprūpe, izglītības un atpūtas iespējas. Īpaši saudzējama un unikāla vērtība ir koka arhitektūras paraugiem, kas Līgatnē labi saglabājušies neskartā veidā. Tās ir papīrfabrikas strādnieku dzīvojamās rindu mājas.

Apmeklēsim Anfabrikas klintis - pelēki iesarkanas 17 metrus augstas klintis. Klintīs ir iekārtoti pagrabi, bet, diemžēl, tagad tur neko nevar redzēt, jo mūsdienās tie ir pamesti. Uz klints augšu ved tūristiem izveidotas koka kāpnes, un no augšas varēsiet baudīt skatu uz Līgatnes vēsturiskā centra ieleju.
Klintis savu nosaukumu ieguvušas no pirmajām uz tām uzbūvētajām Līgatnes papīrfabrikas ēkām. 19. gadsimtā šeit bija Handfabrika (roku darba fabrika, manufaktūra). Netālu no fabrikas tek Līgatnes upīte, viena no straujākajām upēm Latvijā. Tas bija galvenais iemesls, kāpēc šeit tika uzcelta fabrika. Fabrika bija aprīkota ar slūžu un kanālu sistēmu ražošanai nepieciešamā ūdens piegādei. Mūsdienās uz klints fona upe izskatās ļoti iespaidīgi. Uz slūžām ir izveidots zivju ceļš, rudenī var redzēt pārsteidzošu skatu - lēkājošus lašus, kas dodas nārstot. Zivju nārsta taka sākas pie Anfabrikas klintīm.
 
Aplūkosim klinti Lustūzis. Lustūzis ir smilšakmens klints, kas atrodas Līgatnes upes labajā krastā Līgatnes centrā. Šis nosaukums radies pateicoties mazai nojumei - lustūzītim klints virsotnē, kur mēdza pulcēties Līgatnes pūtēju orķestris. Otrs nosaukums - "Alu iezis" raksturo to, ka šeit ir daudz alu un pagrabu.
Lustūzis ir vienīgais smilšakmens Līgatnē, kur pagrabi alās ierīkoti vairākos stāvos. Līgatnes iedzīvotāji pagrabus šeit sāka iekārtot 18. gadsimtā. Dažās alās pie griestiem vēl līdz mūsdienām ir saglabājušies āķi gaļas uzkāršanai. Vairākos pagrabos iedzīvotāji joprojām glabā ziemas krājumus.
Klints pakājē upītes pretējā krastā ierīkota īpaša skatu platforma. Šī ir populārākā fotografēšanās vieta Līgatnē. Savukārt klints virsotnē ir izveidotas divas skatu platformas, no kurām paveras gleznains skats uz Līgatnes zaļo apkārtni.
 
Noslēgumā mājas vīnu degustācija vīna darītavā "Līgatnes vīna darītava". Vienā no klints Lustūzis alām atrodas vīna darītavas vīna pagrabs, kur sveču gaismā var atpūsties un nogaršot mājas vīnu. Degustācijas laikā varēsiet nogaršot vairāk nekā 5 veidu pašdarinātus vīnus un stipros alkoholiskos dzērienus. Pie vīna jums tiks piedāvāts garšīgs, videi draudzīgs vietējais siers. Tāpat degustācijas laikā uzzināsiet par Līgatni, tās alām, pašu vīna darītavu, tās produkciju un sasniegumiem.
Vīna darītava "Līgatnes vīna darītava" ir ģimenes uzņēmums, kas dibināts 2010. gadā. Ogu un augļu vīnu ražošanā izmantotās tradīcijas un prasmes ir ģimenes mantojums vairākās paaudzēs. Ogu lasīšana Gaujas nacionālā parka teritorijā notiek rokām. Katrs vīna veids tiek raudzēts un izturēts aptuveni 12 mēnešus. Vīna darītava ražo ap 20 dažādu veidu vīnu no vietējām ogām un augļiem, piemēram, upenēm, avenēm, rabarberiem, lācenēm, ērkšķogām. Lielākā oga, ko izmanto vīna darīšanā, ir ķirbis.
Šobrīd vīna darītava ražo arī dažādus liķierus: lāceņu, aveņu, upeņu. Sortimentā ir klasiska un pārbaudīta vērtība - ābolu degvīns "Pārcēlājs", kā arī dažādu veidu "degvīns": biešu, burkānu un aveņu.
Latvijas ogu un augļu vīnu konkursos Līgatnes vīna darītava ik gadu tiek apbalvota par savu vīnu kvalitāti. 2018. gadā Līgatnes vīna darītava atzīta par Latvijas labāko vīna darītavu.
Pēc degustācijas blakus esošajā veikaliņā varēsiet iegādāties ogu un augļu vīnus, kā arī dažādus liķierus, degvīnu, ogu etiķi, zāļu tējas un ievārījumus.

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:

Raunas evaņģēliski luteriskā baznīca - apmeklējums par ziedojumu

Ekskursija un degustācija ģimenes uzņēmumā "Siera ražotne" - 3.00 EUR apmeklētājam

Mājas vīnu degustācija vīna darītavā "Līgatnes vīna darītava" - 15.00 EUR pieaugušajam