Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Senā Vīlandes pilsēta – Laika centrs "Wittenstein" Paides noceitinājuma tornī – K. R. Jakobsona māja-muzejs Kurgjā – "Igaunijas vasaras galvaspilsēta" Pērnava

Pernavas gerbonis

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens 

 Cena 22.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.30 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Igauniju

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Vīlandes pilsētā

Ekskursija kājām pa pilsētas vēsturisko centru. Vīlande - viena no vecākajām Igaunijas pilsētām, kas atrodas tāda paša nosaukuma ezera krastā, skaistu mežu ieskauta. Pirmās rakstiskās ziņas par apdzīvotu vietu Vīlandē ir no 1154.gada. 13.gadsimta sākumā šīs zemes iekaroja Zobenbrāļu ordenis. 1224.gadā senās igauņu apmetnes vietā sāka būvēt iespaidīgu ordeņa akmens cietoksni. Rīgas arhibīskaps 1283.gadā apdzīvotai vietai, kas ieskāva Fellinas cietoksni, piešķīra pilsētas tiesības. 14.gadsimta sākumā Fellina kļuva par Hanzas savienības locekli. Livonijas kara laikā Fellīnu iekaroja krievu karaspēks un daļēji iznīcināja. Bet poļu - zviedru kara laikā, un, pēc tam, kad 1602.gadā Fellīnu iekaroja poļi, no bijušās pilsētas varenības palika tikai dažas sienas. 17.gadsimtā, kad Fellina bija Zviedrijas pakļautībā, tai tika atņemtas pilsētas tiesības. 1783.gadā Krievijas ķeizariene Katrīna II atjaunoja pilsētas tiesības un Fellīna kļuva par apriņķa centru. 1919.gadā Fellina tika pārdēvēta par Vīlandi (igauniski – Viljandi).
Mūsdienās Vīlande piesaista tūristus ar savu bagāto vēsturi un gleznaino dabu. Ievērojamākās pilsētas vietas: 13.gadsimta Fellinas pils drupas, neogotikas stila Sv. Pāvila baznīca, 19.gadsimta Vīlandes rātsnams, 17.gadsimta Sv. Jāņa baznīca. Mājīgās senās Vīlandes ieliņas ar koka apbūvi. Vecs, 1911.gadā celts, 30 metrus augsts ūdenstornis. Neorenesanses stila pilsētas tiesas ēka, Vīlandes muiža - baronu fon Ungernu-Šternbergu bijusī muiža. Pilsētas ainu atdzīvina lielas sarkanas betona zemenes un daudzie pieminekļi.

Brīvais laiks

Tālāk ceļš ved uz Paides pilsētu

Apmeklēsim Laika centru "Wittenstein" Paides nocietinājuma tornī. Vallimē kalnā nocietinājuma tornī ir izveidots laika centrs "Wittenstein", kurā vienā mirklī varat atrasties dažādos vēsturiskos laikmetos. Laika mašīnas lomā ir lifts, kas aizved no viena laikmeta citā. Viduslaiku torņa stāvos var iepazīties ar cilvēku dzīvi un sadzīvi, kas dzīvojuši senajos laikos, Vācu un Livonijas ordeņa laikos, laikā, kad Igaunija bija Zviedrijas un Krievijas sastāvā, neatkarības periodā 20.gadsimta 20. - 30.gados un pēc tam padomju laikā, neatkarības atjaunošanas laikā un mūsdienās, kad ieviests eiro. Laika centrā tiek plaši izmantoti skaņas un gaismas efekti, videoprogrammas un ilūziju šovi.
Laika centrs "Wittenstein" tapis ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Paides pilsētas domes līdzfinansējumu.

Pēc tam dodamies uz Kurgju

K. R. Jakobsona lauku mājā-muzejā Kurgjā iepazīsieties ar Igaunijas 19.gadsimta nacionālās atmodas laikmeta dižvīra Kārļa Roberta Jakobsona dzīvi un darbiem, kā arī ar viņa izveidoto saimniecību.
Netālu no mājas-muzeja, kur joprojām nodarbojas ar lopkopību, var redzēt govis, aitas un zirgus, kā arī atjaunotās vecās saimniecības ēkas, kūti, klēti, dzirnavas un riju.
Iepriekš vienojoties mājā-muzejā var nobaudīt nacionālos ēdienus!
Interesanti! K. R. Jakobsons attēlots uz Igaunijas 500 kronu naudaszīmes.

Ceļojumu turpinām uz "Igaunijas vasaras galvaspilsētu" Pērnavas pilsētu

Ekskursija kājām pa pilsētas vēsturisko centru. Pērnava ir ostas pilsēta, kas atrodas Pērnavas līča krastā, pie Pērnavas upes ietekas līcī. Pilsētā dzīvo aptuveni 41 tūkstotis iedzīvotāju. Pērnava ir Igaunijas galvenais kūrorts Baltijas jūras piekrastē, un kopš 1996.gada ir Igaunijas "vasaras galvaspilsēta".
Pilsēta dibināta 1251.gadā, kad Pērnavas upes labajā krastā tika uzcelta Leales bīskapijas galvenā pils - Perona. Tajā pašā gadā Perona ieguva pilsētas tiesības. Bet jau 1263.gadā žemaišu militārās kampaņas laikā Perona tika iznīcināta. Jauna pilsēta sāka augt galvenokārt upes kreisajā krastā Livonijas ordeņa teritorijā, ko vēlāk nodēvēja par Pērnavu. Pilsēta kļuva par Hanzas savienības locekli un bija ļoti nozīmīga visai Livonijai kā neaizsalstoša jūras osta. Pēc Livonijas kara nonāca Zviedrijas pārvaldījumā. Pēc Poļu-zviedru kara pilsēta no 1609. līdz 1617.gadam bija Polijas-Lietuvas ūnijas pakļautībā, bet pēc tam atkal iekaroja Zviedrija. Ziemeļu kara laikā 1710.gadā pilsētu iekļāva Krievijas impērijas sastāvā un tā kļuva pazīstama kā Pernova. Nākamie 200 gadi bija mierīgi pilsētas vēsturē, bet Pernova kļuva par vienu no galvenajām Krievijas ostām Baltijas jūras krastā. Pernovas kā kūrortpilsētas vēsture sākās 1838.gadā, kad šeit tika uzceltas pirmās dubļu vannas. 1919.gadā, Igaunijas neatkarības laikā, Pernovu pārdēvēja par Pērnavu. 1940.gada 20.jūnijā Pērnavā tika pasludināta padomju vara. Otrais pasaules karš pārtrauca kūrorta attīstību. Pēckara periodā kūrorts strauji attīstījās. Tika atvērtas sanatorijas, desmitiem tūkstošu cilvēku no visiem PSRS reģioniem katru gadu atpūtās Pērnavā.
Šodien Pērnavā ir daudz restorānu, kokteiļbāru un spa - no akvaparka un līdz mājīgām ūdens procedūru vietām un pirtīm. Plašas balto smilšu pludmales, seklais ūdens un "labākā saule Igaunijā" piesaista daudzos viesus.
Galvenās pilsētas apskates vietas: 1797.gadā klasicisma stilā celtais Pērnavas rātsnams. Sākumā celtnes tika izmantotas kā dzīvojamās ēkas, bet no 1839.gada šeit rātsnams. Sv. Katrīnas baroka stila baznīca tika uzcelta 1768.gadā Pernovas garnizonam. Rūtli gājēju iela ar vēsturiskām ēkām, kafejnīcām, bāriem, restorāniem un veikaliem. Sv. Elizabetes baroka stila baznīca tika uzcelta 1747.gadā. Sarkanais tornis, kas ir saglabājies no 15.gadsimta cietuma. Tirgotāja K. H. Mora māja, celta 1681.gadā. Pašlaik šī ir pašvaldības ēka. Tallinas vārti saglabājušies no 17.gadsimta. Tie bija daļa nocietinājuma, līdz 1710.gadam tika saukti Kārļa Gustava vārdā. Apustuliskā pareizticīgo Apskaidrošanās baznīca, celta senkrievu stilā 1904.gadā. Piemineklis igauņu komponistam Raimondam Valgrem netālu no Pērnavas Kūrzāles, kas celta 1880.gadā. Villa Ammende, celta 1905.gadā jūgendstilā, ir viena no vislabāk atjaunotajām viesnīcām visā Eiropā. 1927.gadā celtās Pērnavas dubļu vannu dziedinātavas ēkas neoklasicisma. Viesnīca Rannahotell, celta 1937.gadā Pērnavas līča krastā, ir igauņu funkcionālisma šedevrs. Munamegi paugurs ir kādreizējā Merkūrija bastiona daļa. 2006.gadā izveidotā Pērnavas pludmales promenāde. Divi moli, kuru kopējais garums ir 5 km, iestiepjas jūrā apmēram 2 km garumā. Tie tika uzcelti Pērnavas upes grīvā 1863. - 1864.gados.

Brīvais laiks

Vkarpusē izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Igauniju un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi
 
Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ekskursija ar vietējo gidu pa Vīlandes vēsturisko centru - 3.00 EUR personai
 
* ekskursija ar vietējo gidu pa Pērnavas vēsturisko centru - 3.00 EUR personai
 
* ieejas biļetes:

Laika centrs "Wittenstein" - pieaugušajiem 8.00 EUR, bērniem 5.00 EUR

K. R. Jakobsona lauku māja-muzejs Kurgjā - pieaugušajiem 4.00 EUR, bērniem 3.00 EUR

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

 

Vilande Paide Jabobsona-muzejs Pernava