Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Tartu-Igaunijas bohēmijas pilsēta: vecpilsēta, Igaunijas Nacionālais muzejs un alus muzejs A. Le Coq – senā Vīlandes pilsēta

Tartu

Ceļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena 22.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Igauniju

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Tartu pilsētā

Apmeklēsim Igaunijas Nacionālo muzeju, kas ir igauniskuma glabātājs, tautas pamatvērtību nesējs un nepārtrauktības uzturētājs. Apmeklētājiem tiek atvērta gan materiālā, gan virtuālā pasaule, kas aicina atklāt, izzināt un pašam visā piedalīties.
Jaunā muzeja ēkas izstāžu zāļu kopējā platība ir lielākā Igaunijā - vairāk nekā 6000 m2. Muzejā ir divas pastāvīgās izstādes. Izstāde "Tikšanās" un tās hronoloģija - ceļš, kas saved kopā cilvēkus, kuri uz šīs zemes ir dzīvojuši dažādos laikos, un ļauj viņiem piedalīties ikdienas darbos. Tāpat pastāvīgajā ekspozīcijā ir iekļautas 11 tematiskās izstādes, tostarp "Valodu katls" un "Cilvēks un vide". Otra izstāde - "Atbalss no Urāliem" iepazīstina ar somugru tautu tradicionālo kultūru.
Papildus izstāžu daļai, ēkā ir kino un konferenču zāles, black box teātris, kafejnīca, restorāns un muzeja veikals.

Pēc tam, apmeklējam alus muzeju A. Le Coq. Tartu ir Igaunijas alus nozares dzimtene, un gandrīz tūkstoš gadus tiek uzskatīta par "alus pilsētu".
2003.gadā alus darītavas A. Le Coq teritorijā tika atvērts alus muzejs, kas sniedz pilnīgu pārskatu par alus vēsturi un tā lietošanas kultūru Igaunijā. 1898.gadā, uzbūvētajā Iesala tornī atrodas apmēram 2000 priekšmetu, ieskaitot oriģinālo Imperial Extra Double Stout pudeli, kas izgatavota 1869.gadā. Muzejā var redzēt gan mājas alus gatavošanas iekārtas, gan vecās rūpnieciskās alus ražošanas iekārtas. Protams, muzejs ir pilns ar alus pudeļu korķiem, pašām alus pudelēm, alus krūzēm un mucām. Muzeja eksponāti stāsta par studentu tradīcijām, kas saistītas ar alu, izstādīta arī pašas rūpnīcas nauda un pasaules izstādēs saņemtās medaļas.
Ekskursijā iekļauts ražotnes un muzeja apmeklējums, un noslēgumā A. Le Coq produktu degustācija muzeja krodziņā. Ekskursijas ilgums ir divas stundas.
A. Le Coq dāvanu veikalā atradīsiet plašu dzērienu un interesantu suvenīru klāstu par labu cenu, kas piemēroti dažādu A. Le Coq produktu lietošanai.
 
Tālāk, ekskursija kājām pa pilsētas vēsturisko centru. Tartu ir otra lielākā Igaunijas pilsēta, pie Emajegi upes. Rakstos pirmo reizi minēta 1030.gadā, kad to iekaroja Kijevas Krievzemes kņaza Jaroslava Gudrā karaspēks. Apdzīvoto vietu viņš nosauca par Jurjevu, savā kristītajā vārdā. 1224.gadā Jurjevu iekaroja Zobenbrāļu ordenis. Pēc pilsētas pārdēvēšanu par Tērbatu, bīskaps Hermanis fon Bukshēvdens to padarīja par Tērbatas bīskapijas centru. No 1276.gada līdz 16.gadsimta vidum Tērbata bija Hanzas savienības locekle. Karu laikā 16. un 17.gadsimtā Tērbata vairākkārt mainīja valstisko piederību - Polijas-Lietuvas ūnijai, Krievijai un Zviedrijai. 1632.gadā, Zviedrijas Karalistes laikā, tika atvērta Gustava akadēmija (tagad Tartu universitāte). 1704.gada vasarā, Ziemeļu kara laikā, Tērbatu iekaroja krievu cara Pētera I karaspēks. Saskaņā ar Krievija imperatora Aleksandra I rīkojumu 1802.gadā universitātes darbība tika atjaunota ar nosaukumu Ķeizariskā universitāte Tērbatā. 1893.gadā, kad imperatora Aleksandrs III laikā notika Baltijas reģiona rusifikācija, pilsētai tika atgriezts Jurjevas nosaukums. 1919.gada 14.janvārī igauņu karaspēks izdzina Sarkano armiju no Jurjevas. Igaunijas Republikā laikā pilsēta tika pārdēvēta par Tartu.
Mūsdienās Tartu ir zaļa un mājīga studentu, intelektuāļu un radošo profesiju cilvēku pilsēta. Šeit atrodas vecākā universitāte Ziemeļeiropā. Pilsēta ir slavena ar saviem muzejiem, daudziem apskates objektiem, restorāniem un naktsklubiem. Vienmēr ir iespēja apmeklēt interesantas teātra izrādes, koncertus un festivālus. Galvenie pilsētas apskates objekti: Rātslaukums, ko ieskauj klasiskas 18.gadsimta savrupmājas. Laukuma centrā atrodas 1786.gadā celtais Tartu rātsnams un strūklaka "Skūpstošies studenti". Doma kalns - kopš 19.gadsimta vieta ir pārvērsta par parku. 13.gadsimta Doma baznīcas drupas. Tartu senais Anatomikums, kas celts 19.gadsimta sākumā. Tartu Universitātes observatorija, celta 1808.gadā. Zviedru monarha Gustava II Ādolfa 17.gadsimtā dibinātā Tartu universitāte. Sv. Jāņa baznīca, uzceltā 14.gadsimtā gotikas stilā, ir unikāls arhitektūras piemineklis, pateicoties lielajam oriģinālo terakotas skulptūru skaitam. 19.gadsimta sākuma Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas katedrāle. Antonija pagalms - 15.gadsimta amatnieku pagalms. Pagalmā ietilpst: keramikas darbnīca, amatnieku māja un ģildes ēka. Jūgendstilā 20.gadsimtā celtā Sv. Pāvila baznīca. 1918.gadā būvētā Tartu teātra "Vanemuine" mazā ēka jūgendstilā. Un "Vanemuines" teātris, viena no skaistākajām pilsētas jūgendstila ēkām, kas tika uzbūvēta ar Igaunijas tautas finansiālu atbalstu 1906.gadā. 18.gadsimta beigās uzceltais Šķībais nams. Eņģeļu tilts, būvēts 19.gadsimta beigās, un Velna tilts, celts 1913.gadā. Pilsētu rotā skulptūra "Tēvs un dēls" un liels daudzums citu pieminekļu.
 
Brīvais laiks
 
Ceļojumu turpinām uz Vīlandes pilsētu

Ekskursija kājām pa pilsētas vēsturisko centru. Vīlande - viena no vecākajām Igaunijas pilsētām, kas atrodas tāda paša nosaukuma ezera krastā, skaistu mežu ieskauta. Pirmās rakstiskās ziņas par apdzīvotu vietu Vīlandē ir no 1154.gada. 13.gadsimta sākumā šīs zemes iekaroja Zobenbrāļu ordenis. 1224.gadā senās igauņu apmetnes vietā sāka būvēt iespaidīgu ordeņa akmens cietoksni. Rīgas arhibīskaps 1283.gadā apdzīvotai vietai, kas ieskāva Fellinas cietoksni, piešķīra pilsētas tiesības. 14.gadsimta sākumā Fellina kļuva par Hanzas savienības locekli. Livonijas kara laikā Fellīnu iekaroja krievu karaspēks un daļēji iznīcināja. Bet poļu - zviedru kara laikā, un, pēc tam, kad 1602.gadā Fellīnu iekaroja poļi, no bijušās pilsētas varenības palika tikai dažas sienas. 17.gadsimtā, kad Fellina bija Zviedrijas pakļautībā, tai tika atņemtas pilsētas tiesības. 1783.gadā Krievijas ķeizariene Katrīna II atjaunoja pilsētas tiesības un Fellīna kļuva par apriņķa centru. 1919.gadā Fellina tika pārdēvēta par Vīlandi (igauniski - Viljandi).
Mūsdienās Vīlande piesaista tūristus ar savu bagāto vēsturi un gleznaino dabu. Ievērojamākās pilsētas vietas: 13.gadsimta Fellinas pils drupas, neogotikas stila Sv. Pāvila baznīca, 19.gadsimta Vīlandes rātsnams, 17.gadsimta Sv. Jāņa baznīca. Mājīgās senās Vīlandes ieliņas ar koka apbūvi. Vecs, 1911.gadā celts, 30 metrus augsts ūdenstornis. Neorenesanses stila pilsētas tiesas ēka, Vīlandes muiža - baronu fon Ungernu-Šternbergu bijusī muiža. Pilsētas ainu atdzīvina lielas sarkanas betona zemenes un daudzie pieminekļi.

Brīvais laiks

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu
 
Ceļš pa Igauniju un Latviju
 
Pa ceļam kafijas pauze
 
Vēlu vakarā ierodamies Rīgā 

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ekskursija ar vietējo gidu pa Tartu vēsturisko centru - 3.00 EUR personai

* ekskursija ar vietējo gidu pa Vīlandes vēsturisko centru - 3.00 EUR personai

* ieejas biļetes:
 
Igaunijas Nacionālais muzejs:
visas ēkas apmeklējums - pieaugušajiem 12.00 EUR, bērniem 8.00 EUR
vietējā gida pakalpojumi - 50.00 EUR grupai
 
Alus muzejs A. Le Coq - pieaugušajiem 10.00 EUR. Ekskursijā iekļauts ražotnes un muzeja apmeklējums, un noslēgumā A. Le Coq produktu degustācija muzeja krodziņā.

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

 

Tartu Vilande