Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Kihnu sala-zudusī pasaule Baltijas jūrā!.. – "Igaunijas vasaras galvaspilsēta" Pērnava

Kihnu gerbonis

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens 

 Cena 22.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

5.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Igauniju

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Munalaiu ostā

8.30 ar prāmi "Kihnu Virve" pārceļamies uz Kihnu salu

Kihnu sala ir mājvieta unikālajai senajai Kihnu kultūrai, kas Pērnavas apriņķa piekrastes salās dzīvo vairāk nekā sešsimt gadus. Kihnu kultūrtelpa - apģērbs, valoda, mūzika un rokdarbi, kas 2003.gadā tika iekļauti UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, būs interesanti ikvienam, kam interesē kultūras mantojums, unikālā daba un draudzīgi cilvēki.
Kihnu ir lielākā sala Rīgas jūras līcī un septītā lielākā sala Igaunijā. Salas platība ir 16,9 km², garums 7 km un platums līdz 3,3 km. Uz salas dzīvo aptuveni 700 cilvēku, galvenokārt igauņi. Tuvākais kontinentālais punkts ir Testamā pussalas Lao rags - atrodas 10,2 km attālumā no Kihnu, bet tuvākā apdzīvotā vieta - 7,5 km attālumā Manijas jeb Manilaidas sala.
Kihnu sala pirmo reizi ir pieminēta 1386.gadā ar Kyne vārdu, kā apdzīvota sala tā minēta 1518. gadā. Vēsturiskie materiāli norāda, ka zvejnieki un roņu mednieki Kihnu ir bijuši jau pirms 3000 gadiem.
Kihnu ir sena jūrasbraucēju, zvejnieku un roņu mednieku sala. Daudzus gadus salas vīrieši lielāko daļu savas dzīves pavadīja jūrā, mājsaimniecību atstājot sievu ziņā. Līdz ar to Kihnu sievas ir tās, kas no laika gala rūpējušās par šejienes īpašajām kultūras tradīcijām - rokdarbiem, dejām, rotaļām un mūziku, nododot tās nākamajām paaudzēm. Pašdarināti Kihnu tautiskie svārki jeb kirts (kört) tiek valkāti ikdienā arī mūsdienās. Kihnu nošķirtības dēļ tās kultūra un gadsimtiem senās tradīcijas joprojām ir dzīvas, un ikdienas dzīvē salas iedzīvotāji joprojām ievēro senču gudrības.
Šodien Kihnu salā ir četri ciemi: Lemsi, Linakilas, Rotsikilas un Sēres. Austrumu daļā esošajā Lemsi ciemā ir osta, kas kuģošanas sezonā nodrošina galveno satiksmi starp kontinentu un salu. Linakilas ciemā, salas rietumu daļā, atrodas slimnīca, skola, novadpētniecības muzejs, baznīca un jauns tautas nams, kurā atrodas arī bibliotēka un pagasta valdība. Sēres ciems atrodas salas ziemeļu un centrālajā daļā, un tajā atrodas pasts, veikali un Kurase centrs. Rotsikilas ciemā Kihnu dienvidu daļā atrodas Kihnu Jenna piemiņas akmens, meteoroloģiskā stacija un bāka.
Kihnu salā nav nevienas ēdināšanas iestādes, kas darbotos visu gadu, taču ir daudz mājas kafejnīcu, kas, iepriekš piesakot, viesiem nodrošinās visaugstākās kvalitātes maltīti. Salā ir daudz rokdarbu veikalu. Vasarā ostā darbojas tirgus, kurā pārdod vietējos produktus un rokdarbus.
Svarīgi zināt! Kihnu salā nav bankomātu, taču lielākajā daļā veikalu var norēķināties ar bankas karti.

Ekskursija ar vietējo gidu pa Kihnu salu kravas automašīnā. Ekskursija sākas Kihnu ostā, kur viesus sagaida smaidīgs pavadonis. Welcome kafija Kurases centrā ar Kihnu maizīti un nelielu graķīti. Iespēja apmeklēt amatniecības veikalu "Merebutiik" un Kurase veikalu. Tālāk atvērtā kravas mašīnā dosimies eksotiskā ekskursijā pa Kihnu salu, kur iepazīsimies ar salas sadzīvi, tradīcijām un nozīmīgākajām vietām.
Apmeklēsim aizraujošo Kihnu novadpētniecības muzeju! Tas ir kā enkurs Kihnu kultūras telpas saglabāšanā un prezentēšanā. Muzejā, kas dibināts 1974.gadā bijušajā Sērekilas skolas ēkā, var apskatīt visu, kas saistīts ar ikdienas dzīvi - darbarīkus, apģērbus, rokdarbus, mēbeles. Papildus tam šeit ir slaveno Kihnu vīru - novadpētnieka Teodora Sāres, kapteiņa-autodidakta Enna Ūetoa un sudraba rotkaļa Pētera Rooslaida izstādes un Kihnu salas mākslinieku-naivistu radošie darbi.
Apmeklēsim Kihnu Sv.Nikolaja baznīcu. 1784.gadā celtā baznīca ir viena no nedaudzajām pareizticīgo baznīcām, kas pielāgota no luterāņu sakrālās ēkas. 1846. - 1847.gadā gandrīz visi salas iedzīvotāji pārgāja pareizticībā. Pēc cara Nikolaja I pavēles luterāņu baznīcas ēka tika nodota pareizticīgo draudzei, un uz zvanu torņa tika uzbūvēts sīpolveida kupols. Baznīcā varēsiet apbrīnot vienkāršu, bet skaistu ikonostāzi, kas aizņem visu telpas platumu.
Interesanti zināt! Vecā Kihnu baznīca, īstenībā kapela, atradās salas ziemeļu galā augstākajā smilšu krastā un saskaņā ar leģendu tika iznīcināta ugunsgrēkā Ziemeļu kara laikā.
Apmeklēsim Kihnu bāku salas dienvidu galā - Pitkāna ragā. Bāka šeit tika atvesta 1864.gadā, izjaukta un no jauna salikta uz vietas. Tā ir viena no četrām čuguna bākām, kas saglabājušās Igaunijas krastos. Bāka ir balta, koniskas formas, aprīkota ar prožektoru un balkonu. Gaismas augstums ir 29 metri virs jūras līmeņa. (Biļeti, lai uzkāptu bākas tornī varēsiet iegādāties uz vietas)
Jums būs reta iespēja noklausīties Kihnu folkloras ansambļa "Kihnumua" 45 minūšu koncertu!
Nogaršosiet tradicionālo zivju zupu ar īsta Kihnu zvejnieka Kihnu maizi.
Pēc ekskursijas un iespaidiem bagātas dienas dosimies pastaigā pa mežu, uz jūras krastu un Kihnu ostu.

16.15 ar prāmi "Kihnu Virve" pārceļamies atpakaļ uz kontinentālo daļu

Ceļojumu turpinām uz "Igaunijas vasaras galvaspilsētu" Pērnavu

Dosimies jaukā pastaigā kājām uz pilsētas vēsturisko sirdi. Pērnava ir ostas pilsēta, kas atrodas Pērnavas līča krastā, pie Pērnavas upes ietekas līcī. Pilsētā dzīvo aptuveni 41 tūkstotis iedzīvotāju. Pērnava ir Igaunijas galvenais kūrorts Baltijas jūras piekrastē, un kopš 1996.gada ir Igaunijas "vasaras galvaspilsēta".
Pilsēta dibināta 1251.gadā, kad Pērnavas upes labajā krastā tika uzcelta Leales bīskapijas galvenā pils - Perona. Tajā pašā gadā Perona ieguva pilsētas tiesības. Bet jau 1263.gadā žemaišu militārās kampaņas laikā Perona tika iznīcināta. Jauna pilsēta sāka augt galvenokārt upes kreisajā krastā Livonijas ordeņa teritorijā, ko vēlāk nodēvēja par Pērnavu. Pilsēta kļuva par Hanzas savienības locekli un bija ļoti nozīmīga visai Livonijai kā neaizsalstoša jūras osta. Pēc Livonijas kara nonāca Zviedrijas pārvaldījumā. Pēc Poļu-zviedru kara pilsēta no 1609. līdz 1617.gadam bija Polijas-Lietuvas ūnijas pakļautībā, bet pēc tam atkal iekaroja Zviedrija. Ziemeļu kara laikā 1710.gadā pilsētu iekļāva Krievijas impērijas sastāvā un tā kļuva pazīstama kā Pernova. Nākamie 200 gadi bija mierīgi pilsētas vēsturē, bet Pernova kļuva par vienu no galvenajām Krievijas ostām Baltijas jūras krastā. Pernovas kā kūrortpilsētas vēsture sākās 1838.gadā, kad šeit tika uzceltas pirmās dubļu vannas. 1919.gadā, Igaunijas neatkarības laikā, Pernovu pārdēvēja par Pērnavu. 1940.gada 20.jūnijā Pērnavā tika pasludināta padomju vara. Otrais pasaules karš pārtrauca kūrorta attīstību. Pēckara periodā kūrorts strauji attīstījās. Tika atvērtas sanatorijas, desmitiem tūkstošu cilvēku no visiem PSRS reģioniem katru gadu atpūtās Pērnavā.
Šodien Pērnavā ir daudz restorānu, kokteiļbāru un spa - no akvaparka un līdz mājīgām ūdens procedūru vietām un pirtīm. Plašas balto smilšu pludmales, seklais ūdens un "labākā saule Igaunijā" piesaista daudzos viesus.
Galvenās pilsētas apskates vietas: 1797.gadā klasicisma stilā celtais Pērnavas rātsnams. Sākumā celtnes tika izmantotas kā dzīvojamās ēkas, bet no 1839.gada šeit rātsnams. Sv. Katrīnas baroka stila baznīca tika uzcelta 1768.gadā Pernovas garnizonam. Rūtli gājēju iela ar vēsturiskām ēkām, kafejnīcām, bāriem, restorāniem un veikaliem. Sv. Elizabetes baroka stila baznīca tika uzcelta 1747.gadā. Sarkanais tornis, kas ir saglabājies no 15.gadsimta cietuma. Tirgotāja K. H. Mora māja, celta 1681.gadā. Pašlaik šī ir pašvaldības ēka. Tallinas vārti saglabājušies no 17.gadsimta. Tie bija daļa nocietinājuma, līdz 1710.gadam tika saukti Kārļa Gustava vārdā. Apustuliskā pareizticīgo Apskaidrošanās baznīca, celta senkrievu stilā 1904.gadā. Piemineklis igauņu komponistam Raimondam Valgrem netālu no Pērnavas Kūrzāles, kas celta 1880.gadā. Villa Ammende, celta 1905.gadā jūgendstilā, ir viena no vislabāk atjaunotajām viesnīcām visā Eiropā. 1927.gadā celtās Pērnavas dubļu vannu dziedinātavas ēkas neoklasicisma. Viesnīca Rannahotell, celta 1937.gadā Pērnavas līča krastā, ir igauņu funkcionālisma šedevrs. Munamegi paugurs ir kādreizējā Merkūrija bastiona daļa. 2006.gadā izveidotā Pērnavas pludmales promenāde. Divi moli, kuru kopējais garums ir 5 km, iestiepjas jūrā apmēram 2 km garumā. Tie tika uzcelti Pērnavas upes grīvā 1863. - 1864.gados.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Igauniju un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi
 
Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
 
* ieejas biļetes:
 
Prāmis Munalaiu - Kihnu (biļete turp - atpakaļ) - pieaugušajiem 8.00 EUR, bērniem 4.00 EUR
 
Ekskursija ar vietējo gidu pa Kihnu salu kravas automašīnā - 42.00 EUR personai
4 stundu ekskursijā ir iekļauts:
vietējā gida pakalpojumi;
brauciens atvērtā kravas mašīnā ar ērtiem mīkstiem sēdekļiem;
Welcome kafija Kurases centrā ar Kihnu maizīti un graķīti;
ieeja Kihnu muzejā un Kihnu Sv.Nikolaja baznīcā;
45 minūšu folkloras ansambļa koncerts;
tradicionālā zivju zupa.
 
Kihnu bāka - pieaugušajiem 4.00 EUR, bērniem 2.00 EUR

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

 

Munalaiu-osta Pernava

Munalaiu-osta Kihnu-sala