Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Rummu zemūdens cietums – Padizes klosteris – gleznainā kūrortpilsēta Hāpsala: Hāpsalas bīskapa pils un Piekrastes zviedru muzejs

Laanemaa gerbonisCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena 24.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Igauniju

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Rummu ciemā

Apmeklējam Rummu karjeru - Rummu zemūdens cietumu. Rummu karjers (jeb Rummu ezers) ir populāra atpūtas vieta, kas pazīstama arī kā Rummu zemūdens cietums. Šodien šī vieta ir viena no interesantākajām apskates vietām Igaunijā. Kad lūkojies uz Rummu tropiskajām ainavām, ir grūti noticēt, ka tās ir Igaunijā: debeszilu ūdenskrātuvi ieskauj smilšu kalni, bet no ūdens paceļas gleznainas drupas!
Rummu karjera vēsture aizsākās pirmās Igaunijas Republikas laikā. 1938.gada 1.janvārī Rummu tika izveidots Murru cietums, kur četri simti ieslodzīto strādāja kaļķakmens ieguvē, kas pazīstama kā "Vasalemmas marmors". Pēc Igaunijas iekļaušanas PSRS karjerā tika iegūtas šķembas.
Vēl 20.gadsimta 90.gadu beigās šeit bija cietums un šķembu rūpnīca, kurā strādāja ieslodzītie. Vēlāk cietums tika slēgts, karjers appludināts, bet ēkas pārvērtās par zemūdens muzejiem.
Aculiecinieki atceras, ka pēc sūkņu stacijas apturēšanas ūdens sāka strauji celties, kas galu galā noveda pie ezera veidošanās. Dažu stundu laikā karjerā atstātā tehnika atradās zem ūdens. Applūda arī atsevišķas cietuma zonas. Starp citu, traktori un ekskavatori joprojām atrodas karjera apakšā.
Ilgu laiku karjera teritorija tika izmantota kā neoficiāla pludmale. Tomēr 2017.gadā teritorijas īpašnieks ierobežoja piekļuvi nepiederošām personām, baidoties par viņu drošību. Lieta ir tāda, ka karstā laikā asu piedzīvojumu meklētāji cietuma drupas izmantoja kā niršanas torni. Tomēr 2019.gada vasarā Rummu karjers atkal atvēra durvis apmeklētājiem. Īpašnieks labiekārtoja teritoriju un iespēju robežās padarīja to drošu. Tiesa, ieeja šeit kļuva par maksu, bet peldēties ezerā, izmantojot improvizētus torņus, joprojām ir aizliegta.

Ceļš tālāk ved uz Padizes ciemu

Apmeklēsim Padizes klosteri. Pēc pēdējiem apjomīgajiem restaurācijas darbiem klosteris atkal ir atvērts apmeklētājiem!
Padizes klosteris tika izveidots 14.gadsimta sākumā. Cisterciešu ordeņa mūki šeit ieradās pēc tam, kad 1305.gadā Livonijas ordenis Daugavas grīvā iegādājās viņiem piederošo Daugavgrīvas klosteri. 1317.gadā sākās akmens ēkas celtniecība, kam pēc Dānijas karaļa Ērika VI pavēles bija jābūt nocietinātam. Klosteris ar pārtraukumiem tika celts vairāk nekā 200 gadus.
Tas ir vienīgais cisterciešu klosteris Ziemeļeiropā, kas ir tik labi saglabājies. Klosterī var apskatīt pastāvīgo ekspozīciju, baznīcu, kapenes, iekšpagalmu un pagrabu.
Cisterciešu klosteri parasti izceļas ar askētismu un trūcīgu interjeru, bet Padizes klosterī ir atrasti kokgriezumi un rotājumi.
No klostera viduslaiku interjera ir saglabājies 14.gadsimta baznīcas zvans (vecākais Igaunijā), kas atrodas Harju-Risti baznīcā, kā arī neparastā grupa "Golgāta", kas tiek izstādīta Sv. Nikolaja baznīcā.
Pateicoties labajai akustikai un īpašajai atmosfērai, Padizes klostera baznīcas zāle tiek augstu vērtēta kā koncertu norises vieta.

Ceļojumu turpinām uz Hāpsalas pilsētu

Apmeklēsim Piekrastes zviedru muzeju. Šis Hāpsalas muzejs iepazīstina ar tūkstošgadīgo piekrastes zviedru apdzīvotību Igaunijā.
Zviedrijas karaļa atvērtajā namā varēsiet iepazīties ar šīs tautas savdabīgo kultūras mantojumu un apskatīt 20 metrus garu izšūtu paklāju, kurā rakstos attēlota Igaunijas zviedru dzīve. Tajā ir posms, kurā attēloti zviedru zemnieki, kuri par 34 sudraba markām 1345.gadā no Padises klostera iegādājas Lielo Pakri salu. Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs neuzspēja pa īstam novērtēt šo paklāju-šedevru!...
Blakus muzeja ēkai uzbūvētas un izstādītas vairākas koka laivas, kuras tradicionālas Igaunijas zviedriem.
Tāpat šeit ir iespēja iegādāties kūpinātas zivis!
 
Pēc tam apmeklējam Hāpsalas bīskapa pili, kas līdz 17.gadsimta beigām bija vietējo valdnieku rezidence, bet mūsdienās tiek uzskatīta par 13.gadsimta arhitektūras pērli. Šī ir viena no vislabāk saglabājušamies pilīm Igaunijā, kurā dzīvo slavenākais spoks Igaunijā - Baltā dāma!
Pils galvenajā daļā atrodas viduslaiku muzejs, kas iepazīstina ar pils celtniecības vēsturi un pilsētas Hāpsalas dzimšanu, kā arī ar Sāmsalas-Vīkas bīskapijas valdnieku un vietējo iedzīvotāji dzīvi. Lai labāk izprastu šo laiku, pats apmeklētājs var izmēģināt dažādas ierīces darbībā. Gar sienām izveidotas ejas, pa kurām virzoties varēsiet aplūkot pili un gleznaino Hāpsalas pilsētu no cita līmeņa.
Caur muzeju varēsiet nokļūt dienvidu spārnā, kur atrodas 1263. - 1270.gados celtā Svētā Nikolaja katedrāle. Doma katedrāle bija Sāmsalas-Vīkas bīskapijas galvenā baznīca. Šeit bija bīskapa tronis, oficiālā pārstāvība un darbavieta. Svētā Nikolaja katedrāle ir lielākā viena joma baznīca Baltijas valstīs. Mūsdienās katedrāles plašajā zālē ar izcilo akustiku bieži notiek koncerti.
Pils aizsarggrāvī atrodas bērnu parks ar rotaļu atrakcijām, kura izveidei iedvesma ir gūta no viduslaikiem.
Pils lielajā pagalmā ieeja bez maksas, bet pils muzejā ieeja ir par maksu.
 
Tālāk, dosimies pastaigā pa gleznaino kūrortu. Vēsturiski apdzīvota vieta pašreizējās pilsētas vietā ir vismaz kopš 1279.gada, kad Hāpsala kļuva par Sāmsalas-Vīkas bīskapa galveno rezidenci un kalpoja tam turpmākos 300 gadus.
Hāpsalu, kuru no trim pusēm ieskauj jūra, aizņem 10,59 km2 lielu platību. Šai mierīgajai un viesmīlīgajai pilsētai, kas atrodas gleznainajā Hāpsalas līča krastā, ir ilga spa kūrorta vēsture. Kādreiz populārs Krievijas aristokrātijas galamērķis vasarās, mūsdienās Hāpsala ir izsmalcinātu restorānu un daudzu starptautisku festivālu pilsēta.
Hāpsalu - brīnišķīgā pilsēta ar šaurām ieliņām, miniatūru rātsnamu un romantiskām dzīvojamajām koka mājām. Romantiskajā promenādē atrodas Kūrzāle, viena no skaistākajām koka ēkām Igaunijā. Virs pilsētas paceļas bīskapa pils skatu tornis, bet leģenda par slaveno Balto dāmu apņem ar noslēpumu tā drupas. Hāpsalas spa atpūtai ir dziļas saknes. Pirmā dūņu spa Hāpsalā durvis atvēra 1825.gadā, un kopš tā laika Hāpsala ir piesaistījusi spa mīļotājus no visas pasaules.
Atrodoties Hāpsalā, neaizmirstiet iegādāties tradicionālo ar rokām adīto Hāpsalas vilnas šalli ar smalku un elegantu rakstu.

Brīvais laiks

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Igauniju un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:

Ieejas biļete Rummu karjera teritorijā - apmeklētājam 4.00 EUR

Padizes klosteris:
apmeklējums - pieaugušajiem 6.00 EUR, bērniem 4.00 EUR
ekskursija ar vietējo gidu - 60.00 EUR grupai

Piekrastes zviedru muzejs - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem 1.50 EUR

Hāpsalas bīskapa pils muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 10.00 EUR, bērniem 5.00 EUR
ekskursija ar vietējo gidu - 40.00 EUR grupai

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

 

Rummu-karjers Padizes-klosteris Hapsala