×

Brīdinājums

JFolder: :files: Izvēlētais ceļš nav mape. Ceļš: /mnt/hdd2/www/vhosts/santur.com.lv/httpdocs/images/Rakvere_Peltsama

×

Paziņojums

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Rakvere_Peltsama

Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Senā Rakveres pilsēta un Rakveres cietoksnis – burvīgā Peltsamā pilsētiņa: tilti, parki, rozes un vīns!..

Rakveres gerbonis

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena 25.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem brauciens un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

5.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Igauniju

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Rakveres pilsētā

Apmeklējam Rakveres cietoksni. 13.gadsimta vidū senas igauņu koka pils vietā dāņi uzcēla pirmos akmens aizsardzības nocietinājumus, bet 14.gadsimta vidū uz Vallimaje pakalna tika uzcelta pils gredzenveida siena. Dānijas pakļautībā Rakveres pilskalns atradās no 1238. līdz 1346.gadam. Pēc Svētā Jurģa nakts sacelšanās Harju un Vīrumā vasaļi pārdevās Livonijas ordenim, un no 1343.gada 16.maija pilskalns piederēja Livonijas ordenim. Pilnīga pāreja notika 1346. un 1347.gados, kad Dānijas karalis savu hercogisti pārdeva Vācu ordenim, bet tas savukārt pārdeva Livonijas ordenim. Ordeņa laiks senajā pilskalnā ilga līdz 1558.gada jūlijam, kad krievi bez pretošanās pārņēma to no Livonijas ordeņa toreizējā fogta Herta Huina fon Ansteraida. Livonijas kara laikā cietoksnis atradās Krievijas caristes īpašumā, bet 1581.gada 4.martā Zviedrijas armija atkaroja cietoksni. 1600. - 1629.gados notika Poļu - zviedru karš, kura laikā poļi 1605.gadā cietoksni daļēji uzspridzināja, vēlāk to darīja arī zviedri, kopš tā laika no cietokšņa palikušas drupas.
Mūsdienās Rakveres cietoksnis piedāvā daudz aizraujošu aktivitāšu ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem! Varat izmēģināt savus spēkus loka šaušanā, cīņas ar pīķiem un zobeniem, kalšanā, veidošanā no māla, cietokšņa monētas kalšanā un darīt daudzas citas interesantas lietas. Tiek izstādīta cietokšņa vēsture, vēsturiskie ieroči un spīdzināšanas kamera. Cietokšņa pagrabā var atrast viduslaiku vīnus. Senajā cietoksnī atrodas Šekenbergas krodziņš, kurā piedāvā ēdienus, kas pagatavoti pēc viduslaiku receptēm. 2009.gadā atvēra Sarkano laternu ielu, kā arī bārddziņa darba istabu.

Pēc tam dosimies pastaigā pa pilsētas senāko daļu. Rakvere ir pilsēta Igaunijas ziemeļos, Rietumviru apriņķa administratīvais centrs. Tā ir sestā lielākā un astotā apdzīvotākā pilsēta valstī. Šeit dzīvo aptuveni 15 100 cilvēku.
Rakvere ir viena no vecākajām Igaunijas pilsētām. Tās vēsture sākas no apdzīvotas vietas dibināšanas vietējā Vallimegi kalnā. Pirmo reizi šo apmetni piemin 13.gadsimta hronikās. Tomēr, kā liecina vēsturiskie pētījumi, pirmās celtnes tagadējā Teātra laukuma teritorijā parādījās 5. - 6.gadsimtā.
Visā pilsētas pastāvēšanas laikā tā vairākkārt ir mainījusi nosaukumus. Senatnē igauņi šo pilsētu sauca par Tarvanpea (buļļa galva). Krievu hronikās Rakvere tiek dēvētā kā Rakovora, bet vācieši šo pilsētu labprātāk sauca par Vesenbergu.
Interesanti, ka nosaukums Tarvanpea ir saistīts ar Rakveres simbolu - milzīgu tauru, kuras statuja ir uzstādīta netālu no pils. Saskaņā ar senu leģendu, kādreiz esot bijis milzīgs vērsis, kuru noķert jebkurš mednieks uzskatīja par lielu veiksmi. Mītiskā dzīvnieka apmēri pārsniedza ievērojamu Igaunijas teritorijas daļu. Kad beidzot veiksme uzsmaidīja dzīvnieku ķērājiem un vērsis tika noķerts, viņa galva atradās Rakverē, bet ķermenis - Tartu.
Vēsturiskos notikumos, pirmkārt, ir vērts atzīmēt Rakveres kauju, kas notika 1268.gada 18.februārī, 7 km attālumā no pilsētas. Apvienotais Tērbatas bīskapijas, Dāņu Igaunijas, Sāmsalas-Vīkas bīskapijas un Livonijas ordeņa karaspēks apturēja Novgorodas organizētā krievu kņazu karaspēka iebrukumu Dāņu Igaunijā. Rakveres cietoksnis 1238. - 1346.gados piederēja Dānijas karalistei. Laikā no 1347. līdz 1558.gadam pilsēta piederēja Livonijas ordenim. Pēc tam to pārvaldīja Krievija, Polijas-Lietuvas ūnija un Zviedrija. 1710.gadā saskaņā ar Ziemeļu kara rezultātiem Rakvere tika Krievijai, kur tā palika līdz 1919.gadam. Pēc pirmās Igaunijas Republikas nodibināšanas tā bija Igaunijas sastāvdaļa līdz 1940.gadam. No 1940. līdz 1991.gadam Rakvere piederēja Igaunijas PSR, savukārt kopš 1950.gada bija Rakveres rajona centrs. Kopš 1991.gada tā ir neatkarīgās Igaunijas pilsēta.
Mūsdienās Rakvere tiek uzskatīta par galveno Rietumviru apriņķa tūrisma centru un piesaista viesus ar iespaidīgās 13.gadsimta pils drupām, modernu galveno pilsētas laukumu un spa kultūru. Pilsētā darbojas teātris un vairākas baznīcas. Rakvere ir iekļauta 2020.gada Top100 tūrisma galamērķu sarakstā.
Galvenās pilsētas apskates vietas: Sv. Trīsvienības baznīca ar savdabīgu slaidu torni tika uzcelta viduslaiku beigās un pārbūvēta 17.gadsimtā. 1926. - 1928. gados celtā Rakveres tirgus ēka ir viena no pilsētas arhitektūras dominantēm. Vecākā iela - Pikk iela. 1940.gadā atklātais Rakveres teātris ir viens no unikālākajiem teātriem pasaulē. Centrālais laukums (agrākais vēsturiskais Rakveres tirgus laukums), kas savu pašreizējo izskatu ieguva 2004.gadā. Laukumā pilsētas goda pilsonim Arvo Pērtam tika atklāta skulptūra "Jaunietis ar velosipēdu klausās mūziku". Rakveres bankas ēka celta 1932. - 1933.gadā. Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas baznīca ir veidota vecajā krievu stilā. Baznīcā atrodas mocekļa Sergeja Florinska svētās relikvijas. Šīs ir vienīgās relikvijas Igaunijā, kas pieejamas apskatei. Rakveres vispārējā ģimnāzija tika uzcelta 1936. - 1938.gados. Sv. Pāvila baznīca, kas atklāta 1940.gadā, ir viena no ievērojamākajām baznīcu celtnēm Igaunijā 20.gadsimta 30.gados. 1991.gadā uzceltais piemineklis "Ērkšķu kronis" - uz Sibīriju aizsūtīto Rakveres iedzīvotāju piemiņai. 1670.gadā uzceltā baroka stila Rakveres muiža. Vallimae nacionālais parks un vējdzirnavas tika uzceltas 1798.gadā.

Brīvais laiks

Ceļojumu turpinām uz Peltsamā pilsētu

Ekskursija "18 Peltsamā tilti". Peltsamā, kas atrodas Igaunijas galveno ceļu krustojumā, ir slavena ar tiltiem, parkiem, rozēm un vīniem!..
Peltsamā (līdz 1917.gadam Oberpalena jeb Augstpāle) ir pilsēta Igaunijas vidienē Jēgevama apriņķī. Atrodas pie Peltsamā upes. Tā ir neatkarīga pilsēta un neietilpst nevienā novadā. Pilsētiņā dzīvo aptuveni 4000 cilvēku.
1272.gadā Vācu ordenis šajā vietā uzbūvēja akmens pili-cietoksni un nosauca to par Oberpahlen (igauņu valodā Põltsamaa). No 1570. līdz 1578.gadam tā bija Livonijas karaļa Magnusa dzīvesvieta.
1950. - 1962.gados pilsēta bija Peltsamā apgabala centrs. Gandrīz 100 gadus Peldsamā tiek ražoti augļu un ogu vīni. Peltsamā pārtikas kombināts bija pirmais pasaulē, kas sāka ražot pārtiku tūbiņās kosmonautiem. Jau vairāk nekā 20 gadus Peltsamā pastāv rožu dārzs.
Peltsamā pilsētas teritorijā kādreiz atradās trīs muižas, tieši tāpēc šeit ir tik daudz parku, upēs ir uzbērtas salas, bet tiltu ir pat 18, tie šķērso Peltsamaa upi un savieno krastus ar upju salām. Jaunākais no tiltiem ir Kirikumae jeb Parvei tilts - piekaramais tilts, kas uzbūvēts 2006.gadā senā tilta vietā.
No viena upes krasta uz otru ir uzcelti 4 tilti, bet ar automašīnu var šķērsot tikai pa vienu no tiem - Lielo tiltu. 2013.gadā Lielā tilta aizsprosts tika pārbūvēts, uzbūvējot zivju ceļu - to nosauca par Peltsamā gadsimta celtni.

Pēc tam apmeklēsim Peltsamā rožu dārzu. Pateicoties šeit piedāvātajai rožu šķirņu daudzveidībai, šis rožu dārzs ir lielākais Baltijas valstīs un ir viens no desmit lielākajiem Eiropas rožu dārziem, katru gadu tas sabiedrībai piedāvā jaunas šķirnes.
Rožu dārzā ir vairāk nekā 5000 rožu stādu un apmēram 1000 dažādu rožu šķirņu. Ekskursijas laikā iepazīsiet dažādas rožu šķirnes, to vēsturi un leģendas, kā arī citas interesantas lietas. Rožu ziedēšanas laiks parasti ilgst no jūnija vidus līdz septembra vidum, atkarībā no laika apstākļiem.

Tālāk, dodamies uz Peltsamā cietoksni

Peltsamā akmens cietoksnis tika uzcelts upes krastā 1272.gadā. No 1570. līdz 1578.gadam Peltsamā cietoksnis bija Livonijas karaļa Magnusa rezidence. 18.gadsimtā Voldemārs Johans fon Lauvs vairākkārt nopostīto cietoksni pārbūvēja par lepnu rokoko stilā veidotu pili. Pils un no lielgabalu torņa pārbūvētā Nigulistes baznīca 1941.gadā nodega. Peltsamā igauņu evaņģēliski luteriskā baznīca Niguliste 1952.gadā no kara laika drupām tika uzbūvēta no jauna, bet pils sienu konservācija sākās 20.gadsimta 70.gados.
Šodien Peltsamā pils pagalmā atrodas: Peltsamā tūrisma informācijas centrs un muzejs, vīna pagrabs ar pārtikas muzeju, Igaunijas Preses muzejs, galerija pART, dažādas amatniecības darbnīcas un restorāns "Lossi". Pils pagalmā notiek arī brīvdabas pasākumi.
Apmeklēsim Peltsamā muzeju. 1997.gadā dibinātais muzejs atrodas starp senā Peltsamā cietokšņa sienām. Peltsamā muzejs iepazīstina cietokšņa, pilsētas un draudzes krāšņo pagātni. Muzeja galvenajā kolekcijā ir vairāk nekā 5000 fotogrāfiju un 4000 priekšmetu, ieskaitot dokumentus.
Tālāk apmeklēsim Peltsamā vīna pagrabu - Peltsamā tūrisma magnētu. Vīna pagrabā tiek piedāvāti dabiski augļu un ogu vīni, no kuriem daži ir svaigi un jauni, citi ir izturēti un nobrieduši.
Šeit jūs varēsiet nobaudīt piecas vīna šķirnes ar siera uzkodām, kā arī iegādāties tajā brīdī uz vietas esošos vīnus.
Vīna darīšanas tradīcijas Peltsamā aizsākās 1920.gadā. Šodien rūpnīcas sortimentā ir dzirkstošais vīns, deserta vīni, vintāžas vīni, vairāku veidu karstvīni un sausais ābolu sidrs. Viss nepieciešamais vīnu pagatavošanai tiek iegūts no Igaunijas augļu un ogu dārziem.
Vīna pagrabā apskatīsim arī Peltsamā Pārtikas muzeju. Muzejs iepazīstina apmeklētājus ar pārtikas ražošanas vēsturi Peltsamā pilsētā, sākot ar ETK Põltsamaa rūpnīcas izveidi 20.gadsimta 20.gados, kad šeit tika ražota kafija, kartupeļu ciete un vīns. Tāpat jūs sagaida ceļojums atpakaļ padomju laikos, kad vispopulārākie bija kosmonautiem paredzētie izstrādājumi tūbiņās, un mūsdienu produktu ekspozīcija.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu
 
Ceļš pa Igauniju un Latviju
 
Pa ceļam kafijas pauze
 
Vēlu vakarā ierodamies Rīgā 

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:
 
Rakveres cietoksnis:
apmeklējums - pieaugušajiem 11.00 EUR, bērniem 9.00 EUR. Cenā iekļauta iespēja apmeklēt spīdzināšanas kameru, nāves istabu un elli.
vietējā gida pakalpojumi - 30.00 EUR grupai
 
Ekskursija ar vietējo gidu "18 Peltsamā tilti" - 2.00 EUR personai
 
Peltsamā rožu dārzs:
apmeklējums - 3.00 EUR apmeklētājam
apmeklējums ar vietējo gidu - 5.00 EUR apmeklētājam
 
Peltsamā cietoksnis:
Peltsamā vīna pagrabs - 5 vīna šķirņu ar siera uzkodām degustēšana - 6.00 EUR pieaugušajiem
Peltsamā Pārtikas muzejs - apmeklējums bezmaksas

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

{gallery}Rakvere_Peltsama{/gallery}

 

Rakvere Peltsama