Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Līvānu Stikla un amatniecības centrs – Latgales slēptā pērle-Preiļi: pasakainā leļļu karaļvalsts, Preiļu parka un muižas komplekss – vīngliemežu audzētava "Ošu Mājas"

Preilu novada gerbonisCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena no 26.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.30 izbraucam no Rīgas

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Līvānos

Apmeklējam Līvānu Stikla un amatniecības centru. Līvānu pilsēta vienmēr bijusi slavena ar stikla pūtēju prasmēm. Tūristi medīja slaveno Līvānu stiklu, dažos eksemplāros ražotās kristāla vāzes pasūtīja dāvināšanai, bet Latvijā Līvānu stikla izstrādājumi bija gandrīz katrā mājā. Diemžēl, Līvānu stikla rūpnīcas sen vairs nav, vāciešiem pārdotais uzņēmums bankrotēja pirms desmit gadiem. Bet unikālā stikla izstrādājumu kolekcija palika - to izpirka pilsēta.
Mūsdienās Līvānu Stikla un amatniecības centrs ir oāze tiem cilvēkiem, kuri vēlas uzzināt Latgales amatniecības vēsturi un tās attīstību līdz mūsdienām, baudīt mākslas vērtības un saņemt pozitīvu enerģiju harmoniski sakārtotā vidē.
Visās varavīksnes krāsās zaigojošais Līvānu Stikla un amatniecības centrs ir vienīgais šāda veida muzejs Baltijā. Stikla muzejs iepazīstinās ar Līvānu stikla fabrikas vēsturi un stikla izstrādājumu ražošanu kopš 1887. gada. Šobrīd muzeja kolekcijā ir 4000 unikāli dažāda veida stikla izstrādājumi. Tāpat būs iespēja noskatīties dokumentālās filmas par stikla ražošanas procesu un uzspēlēt interaktīvu spēli.
Gadsimtiem apgarotā klētī apmeklēsiet ekspozīciju "Amatnieki Latgalē 19. - 20. gadsimtā", kas iepazīstina ar galvenajām amatniecības nozarēm. Aplūkosiet darbarīkus un priekšmetus, kurus skāruši cilvēki ar "zelta rokām" - amatnieki. Tāpat izstāžu zālē būs apskatāma Latvijas rekordgarā, unikāla 94 metrus garā tautiskā josta.
Izstāžu zālē apskatīsiet vietējo un starptautisko mākslinieku un amatnieku darbus.
16. gadsimta vecajā barona Līvena muižas velvju pagrabā tiek dota iespēja apskatīt nelielu ekspozīciju ar vēsturiskām liecībām (fotogrāfijām, aprakstiem, pilsētas iedzīvotāju atmiņām) par plūdiem Līvānos un tās apkārtnē.
Ikviens varēs apmeklēt stikla pūšanas darbnīcu. Savulaik Līvāni tika dēvēti par stiklinieku pilsētu, taču līdz ar rūpnīcas slēgšanu tika pārtraukta vairāk nekā 100 gadus senā stikla pūšanas tradīcija. Lai Līvānos atkal spīdētu stikls, no jauna izveidota stikla pūšanas darbnīca. Darbnīcā būs iespēja kaut nedaudz ieskatīties stikla izstrādājumu tapšanas procesā.
Stikla un amatniecības centra telpās varēsiet iegādāties arī suvenīrus.

Ceļojumu turpinām uz Preiļiem

Dosimies pastaigā pa Preiļu parku un muižas kompleksu. Preiļu vēsturiskā mantojuma lielākais lepnums ir Preiļu muižas komplekss ar skaistu parku. Līdz mūsdienām saglabājušos romantiskā ainavu dārza veidolu Preiļu parks ir ieguvis 19. gadsimta vidū. Parka platība ir 41,2 ha, no kuriem 13 ha aizņem dīķi un kanāli, šeit aug 25 koku un krūmu sugas, ieskaitot daudzos gadsimtu vecos kokus. Tāpat parkā ir saglabājušās 19. gadsimta ēkas, kas ietilpst Preiļu muižas kompleksā - Preiļu pils, kapliča, vārtsarga namiņš, staļļi un trīs vārti. Preiļu muižas ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.
Preiļu pils ir izcils 19. gadsimta Latgales muižas arhitektūras paraugs. Šobrīd pils kā arhitektūras pieminekļa galvenā vērtība ir tās izmēri un fasādes, kā arī iekšējā plānojuma sienu dizaina konstruktīvie elementi. Viduslaikos Preiļu novads ar pili piederēja Livonijas ordenim, bet kopš 1382. gada - barona fon Borha dzimtai. 16. gadsimta otrajā pusē Preiļu viduslaiku pili nopostīja Ivana Bargā krievu karaspēks. Borhi nopostīto pili neatjaunoja, bet uzcēla jaunu, kas 18. gadsimta sākumā nodega. Tās vietā tika uzbūvēta kunga māja, tomēr, kad tā vairs neatbilda īpašnieka prasībām, 1860. - 1865. gados tika uzcelta jauna pils Tjūdoru neogotikas stilā. No sākotnējās iekšējās apdares līdz mūsdienām nekas nav saglabājies. Preiļu muižas jaunā pils vismaz divas reizes palikusi bez starpsienām, logiem, durvīm, grīdām un iekšējās apdares. Kopš 2015. gada decembra norit pils atjaunošanas darbi.
1950. gadā parkā tika uzcelta pirmā koka estrāde, bet 1979. gadā - jauna 4000 skatītājiem. Uz skatuves pilsētnieki un viesi svin dziesmu svētkus. Šeit tiek rīkoti folkloras festivāli, iestudēti teātra priekšnesumi, uzstājas viesmākslinieki.
"Čedars" siera saldējuma un "Čedars" siera degustācija. Preiļu pludmales aktīvajā zonā atrodas kafejnīca ar atvērtu terasi "Pampūkas". Kafejnīcā īpaši pieprasīta grupām ir "Čedars" siera saldējuma degustācija. Degustācijas piedāvājumā ir "Čedars" siera saldējums un 3 veidi slavenā Preiļu "Čedars" siera, kafija, kakao vai jebkurš cits bezalkoholisks dzēriens un stāsts par to, kāpēc Preiļu pilsēta ir siera galvaspilsēta. Degustācijas ilgums ir aptuveni pusstunda.
 
Pēc tam apmeklēsim pasakaino leļļu karaļvalsti. Karaliste sastāv no miniatūras pils mājas pagalmā, leļļu galerijas un karaļa galma ģērbtuves. Šis ir ļoti populārs un unikāls tūrisma objekts pilsētā.
Pils miniatūra - grezni tornīši, tiltiņi, vējdzirnavas - šī mazā karaļvalsts rotā mājas pagalmu, piesaistot garāmgājēju un tūristu uzmanību. Nemeklējiet analogus reālajā pasaulē - mini pils ir fantāzijas un autora roku darbs, kas izveidots no parasta akmens. Īpaša romantiska noskaņa rodas vakara stundās, kad pils logos iedegas gaismas.
Leļļu galerijā atveras pasaku un fantāzijas pasaule, kur plauktos daiļojas visdažādākās lelles - mākslinieces Jeļenas Mihailovas autordarbi. Šobrīd Jeļenai ir aptuveni 300 darbu, un katra ir izgatavota vienā eksemplārā. Jāpiebilst, ka galerijā ir ne tikai parastas lelles, bet arī lelles, kas piedalās dažādu žanru ainās un veidotas ar nelielu humora devu. Šeit ir viss kā dzīvē - kaislības, izklaide, koķetērija un karaļa galma intrigas, elfi, čigāni, austrumu daiļavas, ikdienas ainas, pirāti un cirka mākslinieki. Ir arī atpazīstami tēli: maestro Raimonds Pauls, Čārlijs Čaplins, Jurijs Ņikuļins, Vladimirs Putins un Dmitrijs Medvedevs Krievijas caru tērpā, Baraks Obama Napoleona laika virsnieka formā, daži angļu monarhu un citi.
Uz Preiļu karaļvalsts vai miniatūras pils fona mājas pagalmā varēsiet nofotografēties senatnīgos tērpos. Ģērbtuvē atradīsiet vairāk nekā 350 greznus dažādu izmēru sieviešu, bērnu un vīriešu kostīmu. Atbilstoši aksesuāri - parūkas, cepures, cimdi, zobeni, mūzikas instrumenti atkarībā no noskaņojuma palīdzēs pārtapt par karali vai karalieni, princi vai princesi, musketieri vai kurtizāni.

Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā.

Tālāk, ekskursija un degustācija vīngliemežu audzētavā "Ošu Mājas". Preiļu pakājē, aptuveni 500 metrus aiz pilsētas robežas Daugavpils virzienā atrodas "Ošu Mājas", kuras saimnieki nodarbojas ar ne gluži tradicionālu, Latgalei un Latvijai neraksturīgu, bet modernu lauksaimniecisko ražošanu - vīngliemežu audzēšanu.
Interesantās ekskursijas laikā iepazīsiet gliemežu dzīvi, aplūkosiet to audzēšanas vietu, kā arī dzirdēsiet interesantu saimnieka Aiņa stāstījumu par šiem neparastajiem radījumiem.
Ekskursijas noslēgumā nodegustēsiet vīngliemežu gaļu, kas pagatavota pēc oriģinālām vietējām receptēm, un papildināta ar latviešu dzērieniem - mājās gatavotu bērzu sulu un piparmētru tēju. Izrādās, ka ir daudz veidu, kā pagatavot vīngliemežus!..
Tiem, kas ir drosmīgi un mīl par sevi rūpēties, piedāvājam oriģinālu SPA procedūru - sejas masāžu ar gliemežiem! Starp citu, šī nav tikai atrakcija tūristiem, bet gan procedūra, kurai ir ļoti specifisks kosmētiskais efekts. Saimnieks Ainis pastāstīs, kāpēc āda pēc šādas procedūras kļūst jaunāka. SPA procedūra ilgst 15 minūtes.
Tāpat ikvienam interesentam ir iespēja saņemt konsultāciju par vīngliemežu audzēšanu, to īpatnībām un atjaunojošām sejas maskām no gliemežu gļotām.
Atvadoties varēsiet iegādāties vīngliemežu konservus un vietējo amatnieku darinātus suvenīrus ar gliemeža un Preiļu novada simboliku.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Pa ceļam kafijas pauze

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:

Līvānu Stikla un amatniecības centrs:
apmeklējums - pieaugušajiem 4.00 EUR, bērniem, pensionāriem 2.00 EUR (cenā iekļauta ekspozīcijas "Līvānu stikla muzejs", vēstures ekspozīcijas "Amatnieki Latgalē 19. - 20. gadsimtā", izstāžu zāles un velvju pagraba apmeklējums)
stikla pūšanas darbnīcas apmeklējums - apmeklētājam 4.00 EUR. Darbnīcas apmeklējums ilgst 15 - 25 minūtes grupās līdz 17 cilvēkiem centra darbinieka vadībā
gida pakalpojumi:
ekskursija ekspozīciju zālē "Līvānu stikla muzejs" - 30.00 EUR grupai
ekskursija ekspozīciju zālē "Amatnieki Latgalē 19. - 20. gadsimtā" - 30.00 EUR grupai

Siera saldējuma "Čedars" un 3 veidu siera "Čedars" degustēšana - apmeklētājam 4.00 EUR
 
Leļļu karaļvalsts:
leļļu galerijas apmeklējums - apmeklētājam 5.00 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem bezmaksas
viena tērpa uzlaikošana - apmeklētājam 7.00 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem 5.00 EUR
 
Vīngliemežu audzētava "Ošu Mājas":
ekskursija un gliemežu degustēšana - apmeklētājam 5.00 EUR
SPA procedūra-sejas masāža ar gliemežiem - apmeklētājam 10.00 EUR