Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Burvīgais Rankas muižas komplekss – Raunas vēsturiskais šarms un skaistās ainavas

Titul VidzemeCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena no 24.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes  bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

8.00 izbraucam no Rīgas

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Rankas ciemā

Apmeklējam Rankas muižas kompleksu, kas mūsdienās ir īsta tūrisma pērle Gulbenes novadā. Tā sakoptā teritorija, gleznainās drupas un dīķi liek justies kā īstā pasakā ikvienam, kas šeit ierodas pastaigāties!..
Pirmās ziņas par Rankas muižu saistās ar 1638. gadu, kad tā tikusi atzīmēta no Piebalgas neatkarīga patstāvīga muiža. Arklu revīzijas dokumenti apliecina Rankas muižas esamību šajā laikā.
Pašreizējā Rankas muižas centra attīstība, iespējams, aizsākās pēc 1724. gada, bet muižas ēka celta ap 18. gadsimta vidu un pēc tam vairākkārt paplašināta.
Apjomīgākā rekonstrukcija notika no 1836. līdz 1866. gadam, kad iekšējā apdare, interjers un fasādes tika veidotas atbilstoši tajā laikā valdošajam klasicisma stilam. Tajā pašā laikā šeit tika uzceltas citas saimniecības ēkas.
Patiesībā īpašums piedzīvojis nemazums nepatikšanu - karus, vairākus ugunsgrēkus... 20. gadsimtā šeit atradās dažādas mācību iestādes: 20. gadsimta 30. gados - Rankas mājturības skola, bet pēc Otrā pasaules kara - Rankas lauksaimniecības skola. Divu ugunsgrēku dēļ 1980. un 1990. gadu mijā īpašums tika nopietni bojāts. Daļēji saglabājusies kalpu māja, pagrabi, klēts, dārznieka māja, "brūzis" un citas ēkas.
Kopš 2013. gada ir veikts milzīgs darbs, lai atjaunotu Rankas muižas kompleksu un izveidotu labiekārtotu un sakārtotu vidi. Šobrīd jau ir atjaunotas trīs muižas ēkas - klēts, stallis un Jaunā pils.
Ekskursija pa Rankas muižas kompleksu atklās šī kompleksa vēstures noslēpumus un ļaus sajust tā laika garšu. Apmeklēsiet bibliotēku ar 5500 grāmatām un Lurdas Dievmātes un Sv. Bernadetes Romas katoļu kapelu, kas ir muižas skaistākais mākslas darbs. Aplūkosiet gleznu un antīko automobiļu izstādes, kā arī unikālus interjera priekšmetus. Varēsiet izstaigāt 12 ha plašo muižas parku ar 18. gadsimta skulptūrām, gleznainām drupām un trim dīķiem - Romantisko, Ainavu un Panorāmas.

Ceļojumu turpinām uz Raunu

Pusdienas kafejnīcā "Jaunā Rauna"

Pēc tam, ekskursija un degustācija ģimenes uzņēmumā "Siera ražotne". Sierotava Raunā ir Ceriņu ģimenes uzņēmums, kas piedāvā vairāk kā 25 augstas kvalitātes produktu: sieru, sviestu un makaronus.
Starp sieriem īpašu vietu ieņem Latvijā iemīļotais "Zaļais siers", kura viena no sastāvdaļām - sierāboliņš, tiek audzēts pašu dārzā. Pēc sierāboliņa pievienošanas produkts iegūst raksturīgo "Zaļajam sieram" garšu, krāsu un smaržu.
Uzņēmums ražo arī sarīvētu zaļo sieru, sviestu "Zelta", beramo sieru "Ķiplociņš", kā arī beramo sieru ar zaļumiem (garšvielām), pikantos knapsieriņus, 16 veidu makaronus un 4 veidu mājās nūdeles. Visi produkti ir roku darbs.
2017. gadā Raunas novadā SIA "Siera ražotne" saņēma veiksmīgas uzņēmējdarbības nomināciju "Gada veiksminieks uzņēmējdarbībā 2017".
Ekskursijas laikā apskatīsiet uzņēmumu, uzzināsiet tā rašanās vēsturi, iepazīties ar ražošanas procesu un nodaršosiet sierotavas produkciju.
"Siera ražotnes" produkciju varēsiet iegādāties uz vietas pašapkalpošanās veikalā.
 
Tālāk, apmeklēsim Raunas (Roneburgas) viduslaiku pilsdrupas. Vēstures avotos Roneburgas pils pirmo reizi minēta 1381. gadā, taču vēsturnieki uzskata, ka pils ir bijusi krietni agrāk. 13. gadsimta literatūrā ir minēts, ka pili 1262. gadā uzcēla Rīgas arhibīskaps Alberts II. Bet citā hronikā pils celtniecība tiek piedēvēta arhibīskapam Johanam I, kurš valdīja no 1273. līdz 1284. gadam.
Roneburgas pils tika uzcelta uz augsta kalna. Lēzenās kalna nogāzes tika izveidotas stāvākas, bet no austrumu un dienvidu pusēm tika izrakti dziļi grāvji. Cietoksni ieskāva gredzenveida siena ar vairākiem torņiem. Pils ēku kompleksā bija galvenā pils un trīs priekšpilis: ziemeļu, rietumu un dienvidu. Galvenā rezidence bija iespaidīga ēka, kuras garums bijis 47,5 metri, platums - 35,7 metri. Pils bija Rīgas arhibīskapu rezidence, šeit viņi rada patvērumu konfliktu laikā ar rīdziniekiem vai Vācu ordeņa bruņiniekiem. Miera laikā arhibīskapi izmantoja pili kā dzīvesvietu.
Visā pastāvēšanas laikā Roneburgas pils tika nopostīta deviņas reizes, te bija vācu, zviedru, poļu un krievu armijas. Ziemeļu kara laikā 1700. - 1721. gados pils tika pilnībā sagrauta.
Pilsdrupu konservācija pa īstam sākās tikai 2005. gadā. Neskatoties uz pieticīgajiem līdzekļiem, kas bija restauratoru rīcībā, turpmākajos gados viņiem kopumā izdevās veikt milzīgu darbu. Tostarp tika labiekārtota pils apkārtne un pilsdrupu iekšpuse. 2008. gadā viens no torņiem tika daļēji atjaunots, tam uzlika jumtu un augšējā stāvā iekārtoja skatu laukumu.
Varēsiet uzkāpt vienīgajā atjaunotajā pils tornī, no kura paveras skaists skats uz Raunas pilsētiņu.
 
Vēlāk, aplūkosim Raunas evaņģēliski luterisko baznīcu. Baznīca celta tajā pašā 1262. gadā kad Raunas pils pēc Rīgas arhibīskapa Alberta II iniciatīvas. Savā ilgajā pastāvēšanas vēsturē dievnams ir piedzīvojis vairākus postīšanas un atjaunošanas periodus. Baznīcas fasādes rotā divi kaļķakmens ciļņi "Ādams un Ieva" - virs torņa ieejas un "Kristus pie krusta" - virs dienvidu ieejas, kas ir unikāli Latvijas mākslas vēstures pieminekļi. 19. gadsimta sākumā baznīcā tika veikta pārbūve un mainīta ieeja baznīcā. Ienākot baznīcā skatiens tiek vērsts uz skaisto Drēzdenes mākslinieka Vilhelma Kārļa Junkera altārgleznu ar nosaukumu "Golgāta" - pie Jēzus sēro viņa māte Marija un māceklis Jānis. Logus rotā 1993. gadā uzstādītās vitrāžas, griestus rotā auseklīšu raksti.
 
Noslēgumā apbrīnosim Raunas Staburagu. Dabas taka aizvedīs līdz "raudošajai klintij" - Raunas Staburagam, leģendārā Staburaga, kuru jau vairāk nekā pusgadsimtu ir applūduši Daugavas ūdeņi, jaunākam brālim.
Raunas Staburags ir unikāls pēcleduslaikmeta dabas objekts - avotu veidots saldūdens kaļķiežu atsegums, kā arī Latvijai raksturīgākais šūnakmens veidojums.
Raunas Staburags atrodas Raunas upes labā krasta nogāzē 1,5 km attālumā no Raunas centra. Šis šūnakmens veidojums ir aptuveni 3,5 metrus augsts un 17 metrus garš. Tas veidojies, sūnām pārkaļķojoties kalcija karbonātu saturošajā avota ūdenī vairāku gadsimtu garumā. Avots, kas plūst cauri Staburagam, turpina augt arī šodien. Klintī ir 1,1 metrus augsta un 1,3 metrus dziļa niša, kurā ieplūst nogāzē iztekošo avotu ūdeņi. Kopējais kāpņveidīgās kraujas garums ir 35 metri.

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:

Rankas muižas komplekss:
apmeklējums - pieaugušajiem 10.00 EUR, bērniem līdz 14 gadiem 5.00 EUR
gida pakalpojumi - 60.00 EUR grupai

Ekskursija un degustācija ģimenes uzņēmumā "Siera ražotne" - apmeklētājam 3.00 EUR

Raunas evaņģēliski luteriskā baznīca - apmeklējums par ziedojumu