Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Ludza-Latgales vecākā pilsēta – "Hitlera bunkurs" Malnavas muižā – šmakovkas degustēšana dedzinātavā "Latgolys Šmakovka" – Rēzekne-"pilsēta Latgales sirdī" – Lūznavas muiža-Latgales jūgendstila pērle – Aglona-gaismas un cerību vieta

Latgales gerbonsCeļojuma ilgums - 2 dienas/ 1 nakts

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena no 85.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss, viesnīca un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

1. diena - Rīga – Ludza – Malnava – Rēzekne

6.00 izbraucam no Rīgas

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Ludzā

Ludza (vācu: Ludsen, krievu: Люцин, poļu: Lucyn) ir viena no vecākajām Latvijas pilsētām, atrodas valsts austrumos, Ludzas novada administratīvais centrs ar aptuveni 7 300 iedzīvotājiem. Pilsētas administratīvajā teritorijā ir četri ezeri: Lielais Ludzas ezers, Dunakļu ezers, Zvirgzdenes ezers un Runtortas ezers. Un pilsētā atrodas Mazais Ludzas ezers.
Senatnē starp Mazo un Lielo Ludzas ezeru tika uzcelta latgaļu koka pils, tai apkārt sāka augt darbīga un turīga pilsētiņa, kuru pēcāk nodēvēja pils ķēniņa meitas Lūcijas vārdā par Ludzu.
13. gadsimtā Ludza atradās Lotigolas zemē, kas bija strīdus novads starp Livonijas ordeņa, Polockas kņazu un Lietuvas kunigaišu pārvaldītajām teritorijām.
1399. gadā latgaļu koka pils vietā krustneši uzcēla varenu pili, lai aizsargātu Livonijas ordeņa austrumu robežas. Tā bija trīs stāvu mūra celtne ar 6 torņiem, 3 vārtiem un 2 priekšpilīm.
Pēc Livonijas kara Ludza ar pārējo Latgali tika pievienota Pārdaugavas hercogistei, kas bija Lietuvas lielkņazistes, vēlāk Polijas-Lietuvas ūnijas sastāvdaļa. Pēc poļu-zviedru kara 1629. gadā Ludza ietilpa Inflantijas vaivadijā.
Valdnieka, Krievijas cara Alekseja Mihailoviča, karagājiena laikā 1654. gadā Ludzas pils tika aplenkta, bet ieņemta tikai pēc papildspēku ierašanās un parakšanās zem tās mūriem. Aplenkšanas laikā pili stipri saspridzināja, ka iznīcināja daļu cietokšņa sienas.
Pēc Ziemeļu kara 18. gadsimta sākumā no pils bija palikušas tikai drupas. 1765. gadā apdzīvotā vieta pie pils tika pārdēvēta par miestu.
1772. gadā pēc Polijas-Lietuvas ūnijas pirmās dalīšanas Ludzu pievienoja Krievijas impērijas Pleskavas guberņai. 1777. gadā Ludza kļuva par apriņķa centru. 1778. gadā Ludzu pievienoja Polockas guberņai. 1796. gadā Ludzas apriņķi un pilsētu iekļāva Baltkrievijas guberņā, savukārt to sadalot 1802. gadā, Ludzu ar apriņķi iekļāva Vitebskas guberņā.
19. gadsimta 1. ceturksnī Ludzā stipri pieauga tirdzniecības nozīme, tā kļuva par tirdzniecības centru un izauga par otru lielāko pilsētu Latgales reģionā pēc Daugavpils.
1920. gada 11. augustā Rīgā tika parakstīts Rīgas miera līgums ar Padomju Krieviju, saskaņā ar kuru Ludza nonāca Latvijas Republikas sastāvā.
Mūsdienās kontrastējošā Latgales pilsēta Ludza ir viena no iecienītākajām vietējo iedzīvotāju un tūristu atpūtas vietām. Pilsētas seja un tās nākotne iezīmējas uz svarīgu ceļu un notikumu krustošanās, tradīciju, ikdienas dzīves, kultūras un mākslas mijiedarbības fona.

Pilsētas apskates ekskursija "Atklāj Ludzu!". Pastaigas laikā, skatoties un baudot, uzzināsiet visu par pilsētu un paņemsiet līdzi Ludzas senos noslēpumus.
Redzēsiet Latgales senāko pilsētu gleznainā apvidū ar lielisku vecpilsētu, kas celta starp ezeriem, ar viduslaiku pili pilsētas centrā, baznīcu kalna galā un skaistām koka un ķieģeļu vienstāvu un divstāvu mājām ar slēgtiem pagalmiem uz šaurām ieliņām.
Apbrīnosim Ludzas Svētās Marijas aizmigšanas pareizticīgo katedrāli, kas celta 1845. gadā krievu klasicisma stilā pēc arhitekta Andreja Zaharova projekta. Baznīca ir valsts aizsargājamais arhitektūras piemineklis, kas celta krusta veidā ar Toskānas ordeņa kolonām.
Pabūsim pie piemiņas akmeņa, kas uzstādīts 1977. gadā par godu pilsētas 800. gadadienai.
Aplūkosim Ludzas Lielo sinagogu - vecāko koka sinagogu Baltijas valstīs. Tā celta 1800. gadā kā koka ēka, kas apšūta ar sarkaniem ķieģeļiem. Šī ir viena no 7 sinagogām, kas savulaik darbojās Ludzā, viena no retajām sinagogām Eiropā, kas celta 19. gadsimtā.
Kāpjot augšup līdz Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baznīcai, redzēsim 1934. gadā Leona Tomašicka radīto Vissvētākās Jaunavas Marijas - Māras zemes karalienes statuju un blakus statujai esošo pieminekli L. Tomašickim. Apmeklēsim Eversmuižas grāfu, poļu muižnieku Karņicku dzimtas kapelu. Šī ir neliela koka ēka, kas celta 1738. gadā ar konusveida jumtu un krustu uz tā. Pēc pilsētas ugunsgrēka 1938. gadā kapela kādu laiku kalpoja kā draudzes lūgšanu nams. Blakus kapelai redzēsim zvanu torni, kuram arī brīnumainā kārtā izdevās izbēgt no ugunsgrēka.
Apmeklēsim Ludzas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīcu. Lai stiprinātu katolicismu Latgalē, pirmo katoļu baznīcu šajā kalnā 1678. gadā uzcēla poļi. Tā nodega un tās vietā 1738. gadā tika uzcelta lielākā un skaistākā koka baroka baznīca Latvijā. 1938. gada 11. jūnijā baznīca nodega lielajā pilsētas ugunsgrēkā, un tikai 1995. gadā ticīgajiem durvis vēra atjaunotā baltā baznīca, kuru varam apbrīnot šodien. Ir vērts apskatīt dievnama populārā sakrālās mākslas meistara Jāņa Bārdas gleznotās Krusta ceļu gleznas. Vērtīgas ir arī senlaicīgās koka skulptūras, centrālā altārglezna, kā arī jauno un talantīgo vietējo mākslinieku darbi - Andra Misāna sānu altāru gleznas un Andra Prikuļa veidotie koka altāri.
Blakus baznīcai apskatīsim Ludzas viduslaiku pilsdrupas. 1399. gadā kalnā starp Mazo un Lielo Ludzas ezeru vācu krustneši uzcēla varenu pili, lai aizsargātu Livonijas ordeņa austrumu robežas. Tā bija trīs stāvu mūra celtne ar 6 torņiem, 3 vārtiem un 2 priekšpilīm. Pils tika celta no pelēkiem laukakmeņiem un sarkaniem ķieģeļiem, rotāta ar melniem glazētiem ķieģeļiem. Ar seno pili, tās iemītniekiem un apburto princesi saistās daudzas skaistas leģendas, par kurām gids pastāstīs ekskursijas laikā. Mūsdienās pilskalns ar pilsdrupām, no kura paveras skaistākā pilsētas panorāma, ir pilsētnieku un pilsētas viesu iecienīta atpūtas vieta.
Noslēgumā dosimies pastaigā pa brīnišķīgo pilsētas parku, kas sevī apvieno senas, 19. gadsimtā dibinātas zaļās zonas šarmu ar mūsdienu dārznieku un ainavu dizaineru brīnišķīgo darbu. Parka malā aplūkosim pieminekli "Sērojošā māte", par godu 9 karavīriem, kas krita kaujās par Ludzu 1944. gadā. Pastaigas laikā varēsiet pasēdēt uz soliņa pie dīķa vai nofotografēties uz speciāla soliņa - "Mīlētāju soliņa".

Pēc tam apmeklēsim Ludzas novadpētniecības muzeju, kura pirmsākumi meklējami laika posmā no 1918. līdz 1923. gadam, pateicoties vietējo zinātnieku un ģimnāzistu pūliņiem. Muzejs atrodas ēkā, kurā dzimis 1812. gada Tēvijas kara varonis ģenerālmajors Jakovs Kulņevs.
Jakovam Kulņevam veltītā ekspozīcija "Varoņa atgriešanās mājās" stāsta viņa dzīves gaitām. Ekspozīcijas interjers ir maksimāli pietuvināts laikmetam, kad dzīvoja slavenais varonis. Varēsiet apskatīt J. Kulņeva mundiera tērpa imitāciju, Krievijas un Francijas naudu, kā arī militāros apbalvojumus.
Muzeja vēstures ekspozīcija plaši atspoguļo Ludzas novada vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz 1917. gadam. Pamatekspozīcijā iepazīsieties ar sekojošām tēmām: seno mednieku un zvejnieku dzīvesveids Lielā Ludzas ezera krastā; kaula, krama un akmens rīku izgatavošana un to pielietošana medībās un zvejā; akmens laikmeta keramika; 7. - 13. gadsimta latgaļu kapulauki; seno latgaļu rotas, apģērbs un ieroči; Viduslaiki Ludzas novadā; Ludzas novads Krievijas impērijas sastāvā.
Dabas ekspozīcijā apskatāmi 4 Latgales biotopi: "Mežs", "Pļava", "Purvs", "Ezers" un "Cilvēka mājoklis un dārzs". Apmeklējot ekspozīciju, iepazīsieties ar Austrumlatgalei raksturīgiem floras un faunas pārstāvjiem un uzzināsiet, kā cilvēks no savām mājām sāk izzināt apkārtējo pasauli.
Interesanta ir arī 1957. gadā dibinātā brīvdabas un etnogrāfijas nodaļas ekspozīcija ar Austrumlatgales lauku celtniecības objektiem sākot no 19. gadsimta: 19. gadsimta sākuma dūmistaba, 19. gadsimta zemnieka dzīvojamā māja, 1927. gadā celtā rija , 1891. gadā celtās vējdzirnavas, 20. gadsimta 30. gados celtā jaunsaimnieka māja un Polikarpa Vilcāna keramikas darbnīca. Viens no unikālākajiem muzeja eksponātiem ir ar dīzeļdegvielu darbināmais motors "Lanz", kas ražots Vācijā 20. gadsimta 20. gados.

Vēlāk ekskursija pa Ludzas Amatnieku centru, kas dibināts 2006. gadā ar mērķi kopt un saglabāt seno latgaļu arodu prasmes un amatniecības tradīcijas. Ludzas vecpilsētas sirdī, bijušās linu noliktavas ēkas divos stāvos izvietotas darbnīcas, amatnieku veikals un minimuzejs, kas apvienoti ar zīmolu Ludzas amatnieku centrs.
Gids latgaļu tautastērpā pastāstīs par seno cilšu dzīvesveidu, amatniecības vēsturi, senajiem tikumiem un vērtībām. Pirmā stāva izstāžu un tirdzniecības zālē varēsiet apbrīnot vietējo keramikas, aušanas, pīšanas, izšūšanas un citu tradicionālo amatu meistaru veikumus. Uzkāpjot otrajā stāvā, apskatīsiet tautastērpus un darbnīcu. Savukārt meistari ierādīs dažādu seno amatnieku arodu prasmes, aicinot apmeklētājus aktīvi līdzdarboties. Ekskursijas nobeigumā neliels cienasts - zāļu tēja, rupjmaize ar medu vai ievārījumu.
Amatniecības veikalā iespējams iegādāties ap 70 amatnieku darinājumu (keramika, audumi, kalumi, rokdarbi, koka izstrādājumi). Patiesiem vērtību cienītājiem tiek piedāvātas individuālas konsultācijas un tautas tērpu izgatavošana no vilnas vai lina pēc viņu vēlmēm.

Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā.

Ceļojumu turpinām uz Malnavas pagastu

Ekskursija pa Malnavas muižas parku ar stāstu par "Hitlera bunkuru". Malnavas muiža ir pazīstama ne tikai ar skaisto parku un klasicisma stila muižas ēku, bet arī ar tā saukto "Hitlera bunkuru" tās teritorijā. Par to pastāstīs viesmīlīgais saimnieks un parādīs īpašu video.
Malnavas muiža dokumentos minēta 1774. gadā. Zināms, ka līdz 1724. gadam tā piederējusi Hitzenu dzimtai, kas cēlusies no vācu bruņiniekiem un Latgalē ieceļojuši jau 13. gadsimta sākumā vēlākos gadsimtos pārpoļojušies. 18. gadsimtā muiža pārgāja vienam no Šadursku dzimtas grāfiem, kurš to pārvērta par tradicionāli bagātu krievu muižu. Īpašums ne reizi vien mainīja īpašniekus, līdz Latvijas pirmās brīvvalsts laikā tika nacionalizēts. Kopš 20. gadsimta 20. gadiem muižas ēka kalpojusi kā lauksaimniecības izglītības iestāde, un mūsdienās tajā atrodas Malnavas koledža.
Muižas teritorijā esošais parks ir viens no vecākajiem Latvijā. Tas tika stādīts ap 1830. gadu, pateicoties grāfam Šadurskim, kurš aizrāvās ar parku mākslu. Parka platība ir 18 ha. Parkā ir neliels, bet ļoti krāšņs dīķis. Lielākā daļa eksotisko koku, kurus grāfs iestādīja, nepārdzīvoja vairākās karadarbības. No vietējām koku sugām šeit aug: kļavas, oši, ozoli, liepas, lazdas, trauslais vītols, gobas, vīksnas; no eksotiskajām - vairākas baltegļu uz dzīvības koku sugas, Tatāru kļava, Kanādas apse, valrieksts.
Ādolfs Hitlers patiešām apmeklēja šos toreizējās Austrumu frontes apgabalus, nolaižoties lidlaukā netālu no Malnavas. Domājams, ka muižā viņš ieradās 1941. gada 21. jūlija rītā. Malnavas muižā vācu armija bija organizējusi armijas grupas "Ziemeļi" pagaidu štābu. Hitlers ar armijas komandieriem tikās muižas ēkā un pēc dažām stundām to atstāja. 1944. gadā, vāciešiem atkāpjoties, Malnavā atkal tika iekārtots štābs, šoreiz 16. armijai, kas tur atradās no februāra līdz jūlija vidum. Un tad arī virsniekiem tika izbūvēts šis bunkurs, tā sauktais "Hitlera bunkurs" - muižas mājas pagalmā esoša betona konstrukcija, virs kuras tagad atrodas kaut kas līdzīgs skatuvei.

Pēc tam, ekskursija un šmakovkas degustēšana dedzinātavā "Latgolys Šmakovka". Apmeklēsiet saimniecību, kurā būs iespēja kopā ar gardu uzkodu nogaršot un atklāt trīs "Latgolys Šmakovka" garšas un aromātus, uzzināt par ražošanas procesiem.
Ne reizi vien ir skaidrots, ka šmakovka ir tradicionāla latgaliešu kandža. Bet varbūt ir pienācis laiks aizmirst par šo terminu. Jo dzēriens, ko ražo īsti latgaliešu profesionāļi, nav nekāda kandža. Tas ir latgaliešu viskijs, latgaliešu kalvadoss vai, piemēram, latgaliešu džins. Tātad - šis ir mājas apstākļos iegūts stiprais spirtotais dzēriens, kas, pareizi ievērojot tehnoloģijas un izmantojot pareizās sastāvdaļas, var konkurēt ar labākajiem populārā alkohola paraugiem pasaulē. Tieši tādu šmakovku gatavo saimniecībā "Latgolys Šmakovka", kuras saimnieks Jānis Krivtežs ir patiess gan sava biznesa, gan sava novada entuziasts.
Īsā laikā bijušās piena pārstrādes fabrikas teritorijā Jānis noorganizēja gan ražotni, gan tūrisma objektu vienā veselumā. Un viņam pat izdevās izveidot savu mini muzeju, kas veltīts šim dzērienam. Un tās ir ļoti jaukas ekskursijas, sākot no saimniecības pagrabā esošā klasiskā šmakovkas gatavošanas aparāta, kas gatavots no piena traukiem, apskates līdz īpašai kontrabandas kolbai, kas izstādīta mini muzejā.
 
Vakarpusē dodamies uz Rēzekni
 
Rēzekne (vācu: Rositten, poļu: Rzeżyca, krievu: Режица) ir pilsēta Latvijas austrumos ar aptuveni 26 480 iedzīvotājiem, Rēzeknes novada administratīvais centrs. Pilsēta atrodas Latgales augstienes ziemeļu nogāzē, to mēdz dēvēt par "Latgales sirdi".
Pēc vēsturnieku domām 10. - 11. gadsimtā kalnā Rēzeknes upes krastā atradies nocietināts seno latgaļu pilskalns. 1285.gadā Livonijas ordeņa mestrs Vilhelms Šuborgs šeit no laukakmeņiem uzcēla labi nocietinātu pili - cietoksni, nosaucot to par Rositten. Tā kā pils bija stratēģiski nozīmīgs objekts, to ieņemt tīkoja krievi, lietuvieši, poļi, bet pilnībā iznīcināja zviedri 1656. - 1660. gados. Pēc tam kā cietoksni to vairs neatjaunoja.
Livonijas kara rezultātā 1582. gadā Rosittena kļuva par Polijas un Lietuvas ūnijas daļu.
1772. gadā pēc Polijas pirmās dalīšanas Rositza kļuva par Krievijas Impērijas daļu, un sākotnēji bija Pleskavas guberņas Daugavas provinces sastāvā. 1773. gadā tai tika piešķirtas apriņķa pilsētas tiesības. 1777. gadā tā nokļuva Polockas guberņas sastāvā, 1802. gadā Rositza kļuva par Vitebskas guberņas apriņķa centru. Rositzas attīstību būtiski ietekmēja 1836. gadā izbūvētā šoseja Sanktpēterburga - Varšava, bet vēlāk - 1860. gadā arī dzelzceļa līnija Sanktpēterburga-Varšava un 1904. gadā - dzelzceļa līnija Vindava (Ventspils) - Maskava.
1917. gada aprīlī Rēzeknē notika Pirmais Latgales latviešu kongress, kurā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem.
Pēc Pirmā pasaules kara un brīvības cīņām, 1920. gada 11. augustā Padomju Krievija Rīgas miera līgumā ar Latviju atteicās no pretenzijām uz Latgales teritoriju. Tieši pirmās Latvijas Republikas gados Rēzekne kļuva par atzītu Latgales novada kultūras centru.
Pēc Otrā pasaules kara Rēzekne sāka veidoties kā nozīmīgs reģionālais rūpniecības centrs. Pilsēta kļuva par galveno dzelzceļa un autotransporta mezglu, sava veida vārtiem starp austrumiem un rietumiem.
Šodien Rēzekne ir Latgales kultūras un izglītības centrs. Tā ir daudznacionāla un daudzvalodu pilsēta, kurā līdzās sadzīvo dažādu tautību pārstāvji. Šī ir pilsēta, kurai neatkārtojamu šarmu piešķir sirmā senatnīguma un progresīvās šodienas mijiedarbība.
 
Iekārtojamies viesnīcā "Latgale" ***
 
Brīvais laiks
 
 
2. diena - Rēzekne – Lūznava – Aglona – Rīga 

Brokastis viesnīcā

Ekskursija "Pilsēta Latgales sirdī", kuras laikā iepazīsies ar ievērojamākajām apskates vietām, ēkām un vēsturiskiem notikumiem, kas raksturīgi tikai Rēzeknei un novadam kopumā.
Ekskursija sāksies ar stāstījumu par Rēzeknes vēsturiskajiem pavērsieniem pilskalna pakājē, turpināsies ar leģendu par pilskalnu, aizvedīs līdz vēsturiskajai Latgales ielai un vienai no pilsētas baznīcām. Maršruts vedīs pa pilsētas vēsturiskajām ielām, kā arī garām jauniem laukumiem un pēdējās desmitgades laikā uzceltiem vides objektiem. Ekskursija noslēgsies ar stāstījumu par mūsdienu Rēzekni pie Olimpiskā centra "Rēzekne" vai "Zeimuļa" tornī ar panorāmas skatu.
Ekskursijas laikā redzēsiet ievērojamākās pilsētas vietasLivonijas ordeņa pilsdrupas; pieminekli Latgales atbrīvotājiem "Vienoti Latvijai", kas veltīts Latvijas neatkarības cīņu 1918. - 1920. gados dalībniekiem; 19. un 20. gadsimtu sarkano ķieģeļu ēkas Latgales ielā; 1887. - 1902. gados celto Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāli neogotikas stilā; Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru "Zeimuļs", kas tika atvērts 2012. gadā; Zaļo sinagogu - vienu no vecākajām pilsētas koka ēkām, kas celta 1845. gadā; pieminekli "Latgales kongresam - 100"; 1936. - 1939. gados uzcelto Sāpju Dievmātes katoļu baznīco neoromantisma stilā; Mākslas namu - kokgriezumiem bagātīgi rotātu ēku, kas būvēta eklektikas stilā 19. gadsimta pēdējā ceturksnī; 1846. gadā iesvētīto Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo baznīcu, kas savu vēsturisko un grezno interjeru saglabājusi līdz mūsdienām; Latgales vēstniecību "GORS" - pirmu akustisku koncertzāli Latvijā, kas tika atvērta 2013. gadā; Sv. Trīsvienības evaņģēliski luterisko baznīcu, kas celta no sarkaniem ķieģeļiem neogotikas stilā 1933. - 1935. gados; Latgales kultūrvēsturiskā muzeja skvērā pieminekli Antonam Kukojam; gājēju promenādi Rēzeknes upes krastā; 1895. gadā uzcelto Sv. Nikolaja vecticībnieku lūgšanu namu; 2020. gadā atklāto Olimpisko centru "Rēzekne"; senās Rēzeknes vaibstus atklājošus ēku sienu gleznojumus un daudz ko citu.
 
Brīvais laiks
 
Ceļojumu turpinām uz Lūznavas pagastu

Ekskursija pa Lūznavas muižu un parku, kuras laikā varēsiet iepazīties ar muižas vēsturi un tās ievērojamākajiem objektiem, apskatīt ekspozīcijas un izstādes un iepazīties ar muižas dabas parku.
Lūznavas muiža ir pazīstama kā Latgales jūgendstila pērle, kurā mīlēja pulcēties mūziķi, mākslinieki un rakstnieki.
Lūznavas muižas kungu māju sāka būvēt 1905. gadā. Ēku projektējis pats muižas īpašnieks Staņislavs Kerbedzs, polis pēc tautības, dzimis Lietuvā, dzelzceļa inženieris, profesors, Sanktpēterburgas Zinātņu akadēmijas goda biedrs, kurš šo īpašumu ieguvis 1870. gadā. Vēlāk par Lūznavas muižas īpašnieci kļuva meita Jevgēnija Kerbeza, kura īstenoja sava tēva projektu, 1911. gadā pabeidzot Lūznavas muižas būvdarbus.
Kungu māja ir neparasts romantiskā jūgendstila paraugs, celta no ķieģeļiem un šķembu bruģakmeņa, cenšoties īstenot 20. gadsimta Eiropas arhitektūras un mākslas tendences. Muižu ieskauj skaists, labiekārtots 23,7 ha liels ainavu parks ar ievērojamu koku un krūmu dažādību, neskaitāmu rožu un flokšu daudzveidību, glītajiem parka celiņiem un septiņiem gleznainiem dīķiem, kur S. Kerbedza laikā audzēja zivis. Parkā atrodas vides objekts- instalācija "Ābele" un Madonas statuja, kurā attēlota Svētā Marija.
2015. gadā pēc vērienīgas rekonstrukcijas Lūznavas muiža piedzīvoja atdzimšanu, lai atkal iedvesmotu un kļūtu par īstu vietu, kur atrodama MŪZA. Šeit tiek rīkoti koncerti, izstādes, semināri, konferences, īpaši pasākumi un izzinošas ekskursijas. Muižas kapelā katru svētdienu notiek mise, kā arī kapelā ir iespēja veikt laulību ceremonijas.
Pie Lūznavas muižas mājas, dīķa malā, kuplo neparasta daudzstumbru liepa. Tā stāsta savu skumjo teiku par kādas vietējās meitenes nepiepildīto mīlestību. Ja vēlaties patiesu un stipru mīlestību, jāiekāpj šīs liepas stumbru viducī!..

Tālāk ceļš ved uz Aglonas pagastu

Ekskursija Aglonas maizes muzejā. Nelielajā laika sprīdī, kas pagājis kopš Maizes muzeja atklāšanas, to jau apmeklējuši tūkstošiem tūristu no visas Latvijas un ārvalstīm. Vija Kudiņa no sirds slavē Latvijas rupjmaizes klaipu. Ar lielo darba mīlestību, ar uzticību visam latviskajam, ar vēlmi ieaudzināt cieņu pret savas zemes vēsturi, Vija no pamatiem, no nekā, izveidoja muzeju, ko šodien pazīst visā valstī.
Apmeklētājus sagaida pati saimniece latgaliešu tautas tērpā, ar latgaliešu tautasdziesmām un latgalisku uzrunu. Viesu uzņemšanai ir sagatavots teatralizēts uzvedums, kura autore ir pati Vija. Muzejā iedegtas sveces, uz galda māla krūkās kūp zāļu tēja, uz linu galdauta smaržo rudzu maizīte. Saruna sākas ar piedāvājumu atšķirt rudzu graudus un pagaršot tos. Vija ir apkopojusi desmitiem sakāmvārdu, teicienu un pasaku, kas saistītas ar graudu audzēšanu, maizes cepšanu un ēšanu.
Šeit iepazīsiet senas rotaļas, kas saistītas ar graudiem un maizi, dzirdēsiet, kā šalc vārpas un čīkst dzirnakmeņi, varēsiet pārbaudīt savus spēkus roku dzirnavu griešanā vai pilnas graudu sētuves turēšanā. Muzejā ir savākts simtiem lietu, kas saistītas ar graudu pārstrādi un maizes cepšanu: spriguļi, lizes, abras un daudz kas cits. Un noteikti nogaršosiet svaigu maizi un izbaudīsiet zāļu tēju.
Pusdienas Aglonas maizes muzejā. Sātīgās pusdienās tiek piedāvāti Latgales kulinārā mantojuma ēdieni un tradicionālais latgaliešu stiprais alkoholiskais dzēriens - šmakovka. V. Kudiņa prot pastāstīt par senajiem latgaļu ēdieniem un to gatavošanu.
Muzeja veikaliņā varēsiet iegādāties Aglonas maizi vai konditorejas izstrādājumus.

Pēc tam apmeklēsim Aglonas baziliku, kas ir nozīmīgs Latvijas katolicisma centrs un pasaules nozīmes svētvieta. 1980. gadā, kad tika svinēta baznīcas 200. gadadiena, Romas pāvests Jānis Pāvils II tai tai piešķīra titulu "Basilica Minoris", kas nozīmē "mazā bazilika". Šāds tituls Latvijā ir tikai Aglonas bazilikai.
1697. gadā Aglonas zemes toreizējā īpašniece Eva Justīne Šostovicka uzaicināja uz Aglonu Dominikāņu ordeņa mūkus no Viļņas. Viņa ierosināja šeit izveidot klosteri un skolu. Šostovicki ziedoja dominikāņiem 20 ciemus ar 90 mājām jaunajam sākumam - baznīcas būvniecībai "Dieva vārdā un latviešu svētībai ".
17. gadsimta beigās dominikāņu ordenis Aglonā nodibināja klosteri un uzcēla pirmo koka baznīcu. Kad sākotnējā baznīca 1766. gadā nodega, tās vietā 1768. - 1780. gados uzcēla dominikāņu mūra klostera ēku un pašreizējo dievnamu.
Aglonas bazilika celta Viļņas baroka stilā. Bazilikas ēku vainago divi aptuveni 60 metrus augsti torņi. Iekšpusē atrodas krusta velves, arkas, kolonnas, kas bagātīgi dekorētas ar rokoko stila dekoratīviem elementiem. Dievnama iekšējā apdare tapusi 18. - 19. gadsimtos. Kancele, ērģeles un biktssols parādījās 18. gadsimta beigās. Baznīcas priekšmeti ir no 18. gadsimta, sānu altāri uzstādīti 19. gadsimta sākumā.
Bazilikā atrodas liela gleznu, skulptūru un mākslas darbu kolekcija, tajā skaitā svētbilde "Aglonas Brīnumdarītāja Dievmāte", ko darinājis nezināms 17. gadsimta mākslinieks. Pastāv uzskats, ka gleznai piemīt dziednieciskas spējas.
Katru gadu 15. augustā Aglonā ierodas vairāk nekā 150 000 svētceļnieku, lai atzīmētu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas dienu.
Pie Aglonas bazilikas ir uzstādīts piemineklis Lietuvas pirmajam karalim Mindaugam un Martai. Leģenda vēsta, ka Mindaugam ar Aglonu varētu būt ciešas saiknes. No Aglonas nākusi viņa sieva Marta - dižciltīgās Madalānu pils valdnieka meita. Saskaņā ar leģendu Mindauga kapavieta, iespējams, atrodas zem Aglonas bazilikas, kur 13. gadsimtā bijis kapulauks. Leģenda klejojusi no mutes mutē, bet rakstos pieminēta 17. gadsimtā.
Tāpat Aglonā atrodas Aglonas svētavots - viens no senākajiem un populārākajiem avotiem Latgalē. Tiek uzskatīts, ka ūdens, kas izplūst no avota Egles ezera krastā, ir apveltīts ar dievišķu dziedinošo spēku.

Vēlāk, izstaigāsim koka skulptūru parku "Kristus Karaļa kalns". 2006. gada septembrī uz pakalna, kas atrodas Egles ezera krastā, divus kilometrus no Aglonas bazilikas, atklāja pirmās koka skulptūras - "Jēzus Kristus - Uzvarētājs" un "Eņģelis ar Dzīves grāmatu". Milzīgās figūras bija izgatavotas no 600 gadus veca ozola, kura apkārtmērs bija 4,5 metri un 14 metru augsts. No šī ozola tika izgatavoti arī vairāki soliņi.
Minētās skulptūras lika pamatu skulptūru parkam "Kristus Karaļa kalns". Tajā pašā laikā pastāv leģenda, ka 13. gadsimtā šajā vietā tika apglabāts Lietuvas karalis Mindaugs, tāpēc kalns jau sen tiek dēvēts par Karalisko kalnu. Šobrīd parkā uzstādītas apmēram 400 koka skulptūras, kurās atainoti Bībeles tēli, kalnā ir uzcelts lūgšanu nams visām kristīgajām konfesijām. Parkā ir iestādīti vairāki simti dažādu koku, daudz dekoratīvo krūmu un ziedu.
Skulptūru izveidotājs ir apbrīnas vērts cilvēks - Ēriks Delpers, bijušais gaisa spēku pilots, kurš savu dzīvi veltījis Kungam. Zeme, uz kuras atrodas parks, pieder Jānim Stupānam. Arī viņš ir ticīgs cilvēks un vēlas, lai viņa zeme kalpotu kaut kam garīgam, kas vieno cilvēkus.
Karalisko kalnu ir apmeklējuši desmitiem tūkstošu tūristu aptuveni no 40 valstīm.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* nakts viesnīcā "Latgale" *** divvietīgos, trīsvietīgos un četrvietīgos numuros ar brokastīm 
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* Ekskursija ar vietējo gidu pa pilsētu "Atklāj Ludzu!" - 1.50 EUR personai

* Ludzas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīca - apmeklējums par ziedojumu

* Ludzas novadpētniecības muzejs:
visu ekspozīciju un izstāžu apmeklēšana - pieaugušajiem 2.00 EUR, pensionāriem 1.50 EUR, bērniem 1.00 EUR
gida pakapojumi - 20.00 EUR grupai

* Ekskursija pa Ludzas amatnieku centru - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem līdz 12 gadiem un pensionāriem 2.00 EUR. Biļetes cenā iekļauts cienasts - zāļu tēja, rudzu maize ar medu vai ievārījumu

* Eksursija pa Malnavas muižas parku ar stāstu par "Hitlera bunkuru - 40.00 EUR grupai

* Ekskursija un šmakovkas degustēšana dedzinātavā "Latgolys Šmakovka" - 9.00 EUR personai

* Apskates ekskursija "Pilsēta Latgales sirdī" ar vietējo gidu - 2.00 EUR personai

* Lūznavas muiža:
apmeklējums - pieaugušajiem 2.00 EUR, pensionāriem, bērniem no 7 līdz 18 gadiem 1.50 EUR
ekskursija pa muižu un parku gida-stāstnieka pavadībā - 16.00 EUR grupai

* Aglonas maizes muzejs:
ekskursija un zāļu tējas un maizes cienasts - pieaugušajiem 8.00 EUR, bērniem, pensionāriem 6.00 EUR
ekskursija un pusdienas maizes muzejā - personai 18.00 EUR, bērniem no 6 līdz 10 gadiem 9.00 EUR

* Aglonas bazilika - apmeklējums par ziedojumu

* Koka skulptūru parks "Kristus Karaļa kalns" - apmeklējums par ziedojumu