Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Pasakainā Cesvaines pils – Madona-"Latvijas ziemas galvaspilsēta" – Likteņdārzs – gleznainās Kokneses viduslaiku pilsdrupas

Titul Vidzeme Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 25.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.00 izbraucam no Rīgas

Pa ceļam kafijas pauze
 
Ierodamies Cesvainē
 
Ekskursija pa Cesvaines pili un muižas kompleksu, kuras laikā iepazīsieties ar šīs apbrīnojamās pils vēsturi, varēsiet izpētīt telpas un uzkāpt 30 metrus augstajā skatu tornī, no kura var aplūkot apkārtni 20 km rādiusā. Kā arī iepazīsieties ar muižas kompleksu.
Romantiska parka un muižas senlaicīgu ēku ieskautā savus torņus debesīs virza no akmens veidotā skulptūra - Cesvaines pils. Barona Ādolfa fon Vulfa pils tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajiem 19. gadsimta otrās puses arhitektūras sasniegumiem. Tā ir izcils eklektisma paraugs, kurā apvienojās arhitektūra, tēlniecība, metālmāksla un glezniecība. Pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un kopš 1997. gada ir iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā. Akcijas "Apceļosim Latvijas pilis un muižas" ietvaros Cesvaines pils saņēma "Sapņu pils" goda nosaukumu.
Ēka celta laikā no 1893. līdz 1896. gadam kā medību pils pēc toreizējā muižas īpašnieka barona fon Vulfa pasūtījuma blakus Rīgas arhibīskapijas viduslaiku pils drupām. Pils celta pēc vācu arhitekta Hansa Grīzebaha projekta no šķeltiem laukakmeņiem, kas pilij piešķīra īpašu gleznainību un varenību. Celtni veido trīs savstarpēji saistītas ēkas, kas vērstas uz pagalmu, bet pils ziemeļaustrumu daļā atrodas iespaidīgs apaļš tornis ar atvērtu galeriju un smaili. Ēkas eksterjerā un interjerā ir romānikas, gotikas, renesanses un jūgendstila iezīmes.
Cesvaines pilij ir ne tikai elegants ārējais izskats, bet arī lielisks plānojums ar pieņemšanas un balles zālēm un mājīgām, siltām guļamistabām. Barons centās savu pili padarīt patiesi greznu. Interesantas ir kaltās detaļas ar dzīvnieku attēliem, rotāti griesti, apgleznotas sienas, kamīns, kas rotāts ar Vulfu ģerboņiem un daudz kas cits. Neparasta pilī ir arī akustiskā zāle - apaļa telpa ar kupolveida griestiem.
Cesvaines pils kļuva par barona iecienītāko muižu, kurš vēlējās, lai viņu apglabā sava muižas parkā. Lai gan barons fon Vulfs nomira 1904. gadā Vīnē, Austrijā, viņa vēlme tika izpildīta.
1919. gadā Latvijas agrārās reformas ietvaros barona pils tika konfiscēta. Tajā pašā gadā 15. septembrī vietējais priesteris Alberts Vītols šeit nodibināja ģimnāziju. Pirms Otrā pasaules kara pils telpās atradās ģimnāzija un novadpētniecības muzejs. Pēc tam šeit bija vidusskola. Pirms 2002. gada decembra ugunsgrēka tajā mācījās 500 vietējo bērnu.
Vērienīgi atjaunošanas un restaurācijas darbi Cesvaines pilī turpinājās līdz 2022. gada februārim.
Blakus Cesvaines pilij ir saglabājies mūsdienīgs 19. gadsimtā veidots muižas ansamblis, kurā ietilpst liels saimniecības ēku komplekss ar stalli, klēti, smēdi, kungu māju, mežsarga māju un alus darītavu. Ap pili iekārtots romantisks ainavu parks, kurā aug aptuveni 70 dažāda veida krūmu un koku, atrodas Rīgas arhibīskapijas viduslaiku pilsdrupu fragments, Sūlas upe, astoņstūra paviljons, pils pirmā īpašnieka barona Ādolfa fon Vulfa kapavieta.
 
Tālāk ceļš ved uz Madonu

Madona - pilsēta, Madonas novada administratīvais centrs ar aptuveni 6660 iedzīvotājiem, kas atrodas pašā Vidzemes sirdī.
Madonas muiža jeb Biržu muiža, domājams, radās 17. gadsimtā. Pastāv versija, saskaņā ar kuru nosaukums cēlies no vācu vārda "Modohn" - maiņa, jo šeit notika tirdzniecība starp Vidzemes un Latgales iedzīvotājiem.
Madona aktīvi attīstīties sāka 19. - 20. gadsimtu mijā. 1903. gadā šeit tika ierīkota šaursliežu dzelzceļa līnija, kas savienoja Stukmaņus (tagad Pļaviņas) un Valku.
1921. gada pavasarī Madonai, kuras iedzīvotāju skaits pārsniedza tūkstoti, piešķīra miesta pašvaldības tiesības. Kopš 1925. gada Madona ir Madonas novada centrs. 1926. gada 7. jūnijā Madonai piešķīra pilsētas tiesības un tas liecina, ka Madona ir viena no jaunākajām pilsētām Latvijā.
Mūsdienās Madona piesaista tūristus ar unikālām gleznainām ainavām un pauguraino reljefu. Pilsētai cauri plūst mazas upītes un strautiņi ar skaistām gravām. Madonai, atšķirībā no lielo pilsētu burzmas, raksturīgs apbrīnojams miers, tā ir bagāta ar zaļiem parkiem, košiem apstādījumiem un strūklakām. Pilsēta ir arī viens no populārākajiem aktīvā ziemas sporta veidu centriem Latvijā, tāpēc mēdz teikt, ka Madona ir Latvijas ziemas galvaspilsēta. Interesants ir fakts, ka Madonas pilsēta ir viena no augstākajām vietām Latvijā - tā atrodas no 122 līdz 193 metriem virs jūras līmeņa.

Ekskursija kājām pa Madonu. Dodoties ekskursijā ar vietējo gidu pa Madonu, varēsiet sajust pilsētas šarmu, izjust tās topogrāfiju un dzirdēt interesantus stāstus. Ekskursijas laikā uzzināsiet par Biržu muižu un uzzināsiet, kā dzelzceļš ir saistīts ar šīs teritorijas attīstību. Noskaidrosiet, kāpēc Madona ir Latvijas ziemas galvaspilsēta un kāpēc pilsētas simbols ir gailis. Redzēsiet Madonas strūklakas, Mīlestības gravu un pavisam nedaudz izjutīsiet pilsētiņas ikdienas ritmu.

Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā.

Ceļojumu turpinām uz Koknesi

Dosimies pastaigā pa Likteņdārzu. Ar visas Latvijas tautas atbalstu salas Koknesē ir tapis Likteņdārzs kā dāvana Latvijai 100-tajā dzimšanas dienā. Likteņdārzs ir dabā veidots simbols tautas nemitīgai atjaunotnei un izaugsmei - te satiekas gan cilvēka, gan valsts pagātne, tagadne un nākotne.
Likteņdārzā apvienojas lieliska ainavu arhitektūra ar Kokneses pussalas dabas un Daugavas plūduma krāšņumu. Tautas dārzu veido ābeļu aleja un bruģakmens ceļš, kas ved uz ozolu ieskautu amfiteātri, publisku daudzfunkcionālu ēku, Virtuālo atmiņu māju ar digitālo taku un Lielo kalnu. Ikvienu sagaida Sirdsakmens un citi objekti. No skatu terases paveras skaists skats uz Daugavu un Kokneses baznīcu.
Likteņdārzs top tikai par ziedojumiem. Katrs iestādītais koks un ieklātais akmens ir stāsts par kādu cilvēku vai veselu dzimtu Latvijas vēsturē.
Dārzu iecienījuši ekskursanti, ģimenes un kāzu viesi. Šeit notiek arī kultūras un atpūtas pasākumi.

Pēc tam aplūkosim Kokneses viduslaiku pilsdrupas. Kokneses rakstiskos avotos pirmoreiz minēta Indriķa hronikas aprakstā kā Kukenois senpilsēta ar ķēniņu Viesceķi (rex Vesceka de Kukenois), kura kristītais vārds, iespējams, bija Vjačeslavs (Vjačko). 1207. gadā Kokneses ķēniņš lauza sadarbību ar lietuviešiem un polockiešiem, kļūdams par Rīgas bīskapa Alberta vasali. Rīgas arhibīskapa mūra pils celtniecība pie Pērses ietekas Daugavā tika uzsākta 1209. gadā, neilgā laikā tapa milzu pils ar priekšpili un nocietinātu pilsētu tai līdzās.
1229. gadā Rīgas bīskaps Nikolajs fon Nauens pili izlēņoja Tīzenhauzenu dzimtai, kuru pārziņā tā bija līdz 1395. gadam. Tīzenhauzeni kļuva slaveni ar savām ķildām ar Rīgas arhibīskapiem: 1292. gadā Hanss Tīzenhauzens ievilināja pilī arhibīskapu Johanu II fon Fehti un, gaidot izpirkuma maksu, ieslodzīja viņu pagrabā, par ko tika izslēgts no baznīcas. Par ieslodzīto 1295. - 1300. gados kļuva arī arhibīskapa pēctecis Johans III fon Šverīns.
1277. gadā Kokenhusena saņēma pilsētas tiesības un drīz pēc tam pievienojās Hanzas savienībai.
1397. gadā Kokenhusenu atkal pievienoja Rīgas arhibīskapijai. 1420. gadā Kokenhusenas pils kļuva par Rīgas arhibīskapa vasaras rezidenci, bet pārējā laikā arhibīskaps uzturējās galvenokārt Raunas pilī. 1529. gadā Kokenhusena kļuva par arhibīskapa Tomasa Šēninga pastāvīgo rezidenci. Tajā uzturējās arī arhibīskapa galms, pie kam 800 - 900 cilvēku ik nedēļas maizei un alum vien patērējuši 3900 pūru labības.
Reformācijas gados arhibīskapi pameta dumpīgo Rīgu un beidzot apmetās Kokenhusenā, kur kala arī monētas. 1556. gadā Livonijas ordeņa bruņinieki šeit aplenca pēdējo katoļu Rīgas arhibīskapu un saņēma gūstā.
1561. gadā Livonijas kara laikā pilsētu ieņēma poļu-lietuviešu karaspēks, pārdēvējot to par Kokenhuzu.
Kokenhuzas pils bija viena no lielākajām un nozīmīgākajām viduslaiku pilīm Latvijas teritorijā, tāpēc tā vairākkārt kļuva par krievu, lietuviešu, poļu un zviedru strīdu un bruņotas cīņas objektu, pārejot no vienām rokām citās.
Lielā Ziemeļu kara laikā 1701. gadā Kokenhuzu iekaroja Saksijas armija, kas to uzspridzināja, atkāpjoties zviedru pārspēka priekšā. Pēc tam Kokenhuza zaudēja pilsētas statusu un pils vairs netika atjaunota.
Līdz 1966. gadam Kokneses pilsdrupas atradās augstu kalnā, uz zemesraga Daugavas un Pērses upju satecē, un izskatījās ļoti majestātiski. Bet pēc Pļaviņas HES ūdenskrātuves izbūves ūdens līmenis stipri pacēlās, un tagad upes ūdeņi skalojas tieši pie pils mūriem.
Ar Kokneses vēsturi un kādreizējo Kokneses pils veidolu varēsiet iepazīties paviljonā, kas atrodas pie ieejas pilsdrupās.
Kokneses viduslaiku pilsdrupas joprojām ir viena no gleznainākajām vietām Latvijā. Šodien šī ir ideāla vieta romantiskai pastaigai vai foto sesijai. Pilī bieži notiek pasākumi, festivāli un koncerti.

19.00 izbraucam uz Rīgu

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* Madonas apskates ekskursija ar vietējo gidu - 1.00 EUR personai

* ieejas biļetes:

Cesvaines pils:
apmeklējums - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem, pensionāriem 2.50 EUR
ekskursija pa pili un muižas kompleksu - 70.00 EUR grupai

Likteņdārzs:
ieeja par ziedojumu - apmeklētājam no 1.00 EUR
gida pakalpojumi - grupai 70.00 EUR

Kokneses viduslaiku pilsdrupas - pieaugušajiem 2.00 EUR, bērniem, pensionāriem 1.50 EUR