Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Bauska-mājīga un interesanta pilsēta – Latvijas "mazā Versaļa"-Rundāles pils ansamblis – mājas vīnu degustācija vīna darītavā "Kugrēnu vīna darītava"

Bauskas novada gerbonisCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena no 23.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

8.30 izbraucam no Rīgas

Ierodamies Bauskā

Bauska - pilsēta Zemgalē, Bauskas novada administratīvais centrs ar aptuveni 9 700 iedzīvotājiem. Pilsēta atrodas 66 km uz dienvidiem no Rīgas, vietā, kur Mūsas un Mēmeles upes saplūstot veido Lielupi.
Bauskas pilsētas izcelšanās saistīta ar Bauskas pili un pie tās izaugušo Vairogmiestu. 1443. gadā pirmo reizi rakstiskos avotos minēts, ka Livonijas ordenis senajā pilskalnā sāk celt mūra cietoksni Bowsenborch. 15. gadsimtā tiek pieminēta apmetne Schildburg ("Vairogmiests") pie cietokšņa Ķirbaka pussalā, kur dzīvo amatnieki, zvejnieki, tirgotāji.
Pēc tam, kad 1562. gada martā beidza pastāvēt Livonijas ordenis, pēdējais Livonijas mestrs Gothards Ketlers kļuva par Kurzemes un Zemgales hercogu, Lietuvas lielkņaza un Polijas karaļa Sigismunda II Augusta vasali, bet pils kļuva par hercoga rezidenci.
Bauskai pilsētas statuss tika piešķirts 1609. gadā, kad Kurzemes un Zemgales hercogs Frīdrihs Ketlers uzdāvināja zīmogu ar lauvas attēlu, kas apliecināja pilsētas tiesības.
Tāpat kā lielākā daļa pilsētu mūsdienu Latvijas teritorijā, Bauska pastāvīgi kļuva par krievu, poļu un zviedru kauju vietu. Pilsēta īpaši cieta Lielā Ziemeļu kara laikā 1706. gadā, kad pēc Krievijas cara Pētera I pavēles tika sagrauti Bauskas pils nocietinājumi.
Pēc trešās Polijas-Lietuvas dalīšanas 1795. gadā un Kurzemes hercogistes pievienošanas Krievijas impērijai Bauska saglabāja administratīvā centra statusu, un 1819. gadā kļuva par Bauskas apriņķa centru.
Kad 1918. gada 18. novembrī tika pasludināta Latvijas Republikas neatkarība, Bauskā sākās straujš latviešu skaita pieaugums. Uz 1940. gadu latviešu iedzīvotāju īpatsvars pilsētā bija 75%.
Otrā pasaules kara laikā, 1944. gada jūlija beigās, Bauska uz pusotru mēnesi kļuva par karadarbības vietu. Pilsētas iekšienē notika sīvas kaujas, bombardēšanas laikā tika nopostīta gandrīz 1/3 pilsētas ēku. Tikai 14. septembrī Bauskā ielauzās padomju karaspēks.
Pēc kara lēnām tika novāktas drupas, pilsētu uzcēla no jauna, tā kļuva par Latvijas PSR Bauskas rajona administratīvo centru. Pilsētā attīstījās pārtikas rūpniecība, tajā skaitā piena un maizes kombināti, kā arī tekstilkombināta "Saule" cehs. Laika gaitā Bauska paplašinājās, pilsētā ieplūda imigranti no visas PSRS, un krievvalodīgo iedzīvotāju skaits desmitkāršojās.
1989. gada 23. augustā cauri pilsētai vijas Baltijas ceļa cilvēku ķēde.
Mūsdienās Bauskas vecpilsēta ir viens no interesantākajiem Latvijas pilsētu vēsturiskajiem centriem. Bauska ir pazīstama ar saviem ikgadējiem pasākumiem - Senās mūzikas festivālu, Bauskas pilsētas svētkiem, Country mūzikas festivālu un citiem pasākumiem.

Ekskursija kājām pa Bausku, kuras laikā redzēsim Bauskas vēsturisko centru, iepazīsimies ar šīs apbrīnojamās pilsētiņas vēsturi un apmeklēsim Bauskas rātsnamu un Sv. Gara evaņģēliski luterisko baznīcu.
Ekskursiju sāksim pašā pilsētas sirdī - Rātslaukumā, apmeklējot Bauskas rātsnamu, kas pēc tā uzcelšanas esot bijis lielākais un greznākais Kurzemes un Zemgales hercogistē. Uz doto brīdi Bauskas rātsnams ir vienīgais rekonstruētais 17. gadsimta rātsnams Latvijā. Mūsdienās Bauskas rātsnams veic reprezentatīvas funkcijas - šeit notiek klasiskās mūzikas koncerti, tiek uzņemtas augsta ranga delegācijas un pasniegti nozīmīgi apbalvojumi. Tajā atrodas tūrisma informācijas centrs, Bauskas novada dzimtsarakstu nodaļa un muzejs. Bauskas TIC telpās iepazīsies ar Bauskas rātsnama vēsturi, kā arī svaru un mēru sistēmu, kas tika izmantota Kurzemes un Zemgales hercogistē. Varēsiet noteikt savu augumu un svaru mārciņās, aršīnās un citās mērvienībās, iegūt atbilstošu "sertifikātu", kā arī iegādāties atraktīvus suvenīrus: "mīļummetru", "konfektometru" un "čarkometru". Bauskas rātsnama otrajā stāvā aplūkosiet interjeru ekspozīciju. Telpas aprīkotas ar attiecīgā laikmeta autentiskām lustrām, mēbelēm un mākslas priekšmetiem un to kopijām, veidojot 17. - 18. gadsimtu noskaņu un sniedzot ieskatu tā laika Bauskas pilsoņu dzīvesveidā.
Izstaigāsim laukumu un pastaigāsimies pa pilsētas senākās daļas ieliņām, kur saglabājies 16. gadsimta plānojums un pilsētbūvnieciskās dzīvojamās ēkas no 18. gadsimta beigām līdz 20. gadsimtam. Šeit ir diezgan interesantas vēsturiskas mājiņas un jauka provinciāla arhitektūra.
Strautnieku ielas dziļumā blakus Mēmeles upei uz mūra šķūņa sienas redzēsim keramikas mozaīku ar ūdens un zivju motīviem. Mozaīkas garums ir 30 metri, un tās veidošanā piedalījās vairāk nekā 50 Bauskas novada iedzīvotāju.
Ejot pa Rožu aleju, apbrīnosim Bauskas un Bauskas novada iedzīvotāju darinātos krāšņos rotājumus ar rožu motīviem. Kopumā māju fasāžu rotāšanā Rīgas ielā, no Kalna ielas līdz Baznīcas ielai, piedalījušies aptuveni 140 dalībnieku.
Aplūkosim Bauskas Sv. Gara evaņģēliski luterisko baznīcu, kas celta pilsētas vācu kopienai 1591. - 1594. gadā. Dievnams celts vēlās gotikas stilā, sākumā ēka bijusi bez torņa, tas rietumu galā tika uzcelts 1614. gadā. 1813. gadā smaili nācās nojaukt, jo to sabojāja zibens spēriens. Savas pastāvēšanas gados baznīca vairākkārt tika remontēta un pārbūvēta. Tomēr baznīcas kopējais izskats mūsdienās ir tāds pats kā pirms četriem gadsimtiem. Baznīcu rotā eleganti solu kokgrebumi, vienā no solu galiem saglabājies 1640. gada Bauskas ģerboņa - zelta lauvas uz sarkana vairoga kokgrebums; Krievijas Impērijas senatora Nikolaja Frīdriha Johana fon Korfa 18. gadsimta 60. gados dāvinātā kancele un ērģeļu prospekts; 1699. gadā darinātais altāris. Baznīcā glabājas arī pilsētas vēstures liecības un viena no vērtīgākajām 17. - 19. gadsimtu kapu plākšņu un epitāfiju kolekcijām Latvijā.
Apbrīnosim Bauskas Vissvētākā Sakramenta Romas katoļu baznīcu, kas uzcelta 1864. gadā. Baznīca ir ķieģeļu ēka ar skārda jumtu, 20 metrus gara, 8 metrus plata un 7 metrus augsta. Blakus nelielajai baznīcai 1891. gadā uzbūvēts zvanu tornis, kurā iekārts viens zvans. Baznīcu ieskauj dārzs, ko noslēdz dzelzs žogs ķieģeļu stabiņos. Blakus baznīcai atrodas mācītāja māja.
Redzēsim lielu pelēku Pētera I akmeni, kas joprojām atrodas Kalēju un Rūpniecības ielas krustojumā. Leģenda vēsta, ka Ziemeļu kara laikā uz laukakmens kopā brokastojuši un pat spēkiem mērojušies Krievijas cars Pēteris I un Polijas karalis un Lietuvas lielkņazs Augusts II Stiprais.
Pabūsim pie pieminekļa Latvijas brīvības cīņās kritušo kareivju piemiņai.

Pēc tam apmeklēsim Bauskas pili. Bauskas pils komplekss sastāv no divām daļām. Bauskas pils vecākā daļa ir iespaidīgs 15.gadsimta cietoksnis, ko Livonijas ordenis uzcēla pussalā, kur saplūst Mūsas un Mēmeles upes, savulaik droši aizstāvot ordeņa valsts robežu. Pils celta no 1443. līdz 1451. gadam Livonijas ordeņa mestra Heindenreiha Finkes no Oferbergas valdīšanas laikā. Masīvais viduslaiku cietoksnis bija iespaidīgs - pieci torņi un mūru biezums sasniedza 3,5 metrus. Vārtu malās bija divi pusapaļi četrstāvu torņi. Pils priekšā tika izrakts dziļš grāvis, pār kuru veda paceļamais tilts. Pils kopējā platība bija vairāk nekā 5200 km2. Taču no tā līdz mūsdienām saglabājušās tikai drupas un Lielais tornis.
Jaunākā Bauskas pils daļa savulaik bijusi Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru dzīvesvieta. Viņi 16. gadsimta beigās pili pārbūvēja par nocietinātu rezidenci un, lai pasargātu to no iespējamā ienaidnieka, apjoza pili ar vaļņiem un bastioniem. Celtne ir vienīgais arhitektūras piemineklis Latvijā, kas ilustrē manierisma laika piļu arhitektūras un lietišķi dekoratīvās mākslas izpausmes Kurzemes hercogistē.
20. gadsimta 70. gados sākās pils jaunākās daļas atjaunošana ar mērķi kultūras tūrisma apritē iekļaut valsts nozīmes vēstures, arheoloģijas un arhitektūras pieminekli un izveidot tematiskas ekspozīcijas par Bauskas pili Livonijas valsts un Kurzemes hercogistes vēstures kontekstā.
Izpētīsim Bauskas pils interjeru, kompleksa jaunajā daļā apskatīsiet izstādes "Apģērbi un rotaslietas Kurzemes hercogistē 1562. - 1620. gadā" un "Bauskas pils - militārais nocietinājums".
Izpētīsiet arī viduslaiku cietokšņa aizsardzības sistēmu un aplūkosiet lielgabalu kolekciju kompleksa vecajā daļā.
No viduslaiku pils Lielā torņa apbrīnosiet pārsteidzošās Zemgales ainavas un skatu uz Mūsas un Mēmeles sateci.
Pēc pils apskates pa gājēju taku cauri parkam, pļavai un tiltiņam, nokļūsiet Ķirbaksalā un ieraudzīsiet vietu, kur sākas Lielupe.
Jūlija trešās nedēļas beigās Bauskas pilī notiek Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls.
Starp citu, ar Bauskas pili ir saistītas daudzas leģendas. Tā, piemēram, tiek uzskatīts, ka pa pili staigā 15. gadsimta vidū nogalinātā Livonijas pils būvdarbu vadītāja spoks. Bet cietokšņa pazemē joprojām ir apslēpti vietējo muižnieku dārgumi un Kurzemes hercogu zelta kariete.
 
Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā.
 
Tālāk ceļš ved uz Pilsrundāli

Apmeklēsim Rundāles pili. "Mazā Versaļa" - Rundāles pils ansamblis, viens no nozīmīgākajiem arhitektūras un vēstures pieminekļiem Latvijā, kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercoga lauku rezidence. Mūsdienās Rundāles pilī notiek Latvijas prezidentu inaugurācija. Pili izmanto arī valsts prezidentu augsta ranga ārvalstu viesu uzņemšanai.
Rundāles pils celta no 1736. līdz 1768. gadam kā Kurzemes un Zemgales hercoga Ernsta Johana Bīrona, Krievijas Impērijas ķeizarienes Annas I favorīta, vasaras rezidence.
Baroka stila pils celta pēc Krievijas Impērijā strādājošā slavenā galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta un personīgā uzraudzībā. Paralēli pils celtniecībai 1736. - 1740. gados notika pils dārza izveide. Darbus vadīja dārznieki brāļi Kristofers un Maikls Veilandi.
Pēc Krievijas ķeizarienes nāves Kurzemes hercogs Bīrons tika ieslodzīts, un būvniecība uz laiku tika iesaldēta līdz viņa atbrīvošanai.
Lielākā daļa interjera tapusi no 1765. līdz 1768. gadam, kad pilī strādāja Berlīnes tēlnieks Johans Mihaels Grafs un itāļu gleznotāji no Sanktpēterburgas - Frančesko Martini un Karlo Cuki.
Pēc Kurzemes hercogistes pievienošanas Krievijas impērijai 1795. gadā pils nonāca grāfa Platona Zubova īpašumā. Vēlāk Rundāles pils nonāca grāfu Šuvalovu īpašumā, kuriem pils piederēja līdz pat 1920. gada agrārajai reformai Latvijā, kad viss īpašums nonāca valsts pārziņā.
1963. gadā daļa pils telpu tika nodota Bauskas novadpētniecības muzejam. 1972. gadā tika izveidots Rundāles pils muzejs un sākās aktīva restaurācija, kas turpinās joprojām. Pirmās restaurētās telpas apskatei tika atvērtas 1981. gadā, pēdējās - 2014. gadā. Šodien Rundāles pils un tai blakus esošais "franču dārzs" ir viens no slavenākajiem apskates objektiem Latvijā!..
Rundāles pils ansamblī ietilpst pati pils ēka, staļļi ar kariešu pagalmu, citas saimniecības ēkas, dienvidos piekļaujas 10 ha liels "franču dārzs", kuru no visām pusēm ieskauj kanāls, aiz tā plešas 34 ha liels medību parks.
Pilij ir divi stāvi, kuros ir 138 telpas. Ēkas austrumu spārnā atrodas ceremoniju zāles: Zelta - bijusī troņa zāle un Baltā - deju zāle, ko savieno Lielā galerija. Centrālās daļas dienvidu spārnā atrodas hercoga parādes apartamenti, ziemeļu pusē bija viņa privātās dzīvojamās istabas, bet rietumu spārnā atrodas pilnībā restaurēti hercogienes apartamenti.
Rundāles pils parkā ir atjaunoti visi raksturīgie baroka dārza elementi: ornamentālais parters, dzīvžogu ietverti bosketi, Zaļais teātris, lapeņu ejas jeb pergolas un paviljoni. Vasarā parkā notiek Dārza svētki.
Rundāles pils teritorijā ir pieejami ēdināšanas pakalpojumi - restorāns un kafejnīca.

Ceļojumu turpinām uz Gailīšu pagastu

Mājas vīnu degustācija vīna darītavā "Kugrēnu vīna darītava". "Kugrēnu vīna darītava" ir 2016. gadā dibināts un Jāņa un Elgas Kugrēnu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kurš nodarbojas ar kvalitatīvu alkoholisku dzērienu darīšanu no pašu audzētiem augļiem un ogām. Šobrīd tiek ražoti 16 veidu vīni, kuri tiek pakļauti dabiskai fermentācijai un tiek izturēti vismaz divus gadus.
Vīna darīšanā izmanto tikai bioloģiski audzētus augļus un ogas. Lai augļi nezaudētu savu dabisko spēku, kas sastāv no vitamīniem, sulas tiek spiestas "vecmodīgā veidā" - izmantojot koka sulu spiedi. Tādā veidā katrs sulas piliens ne tikai saglabā savu dabisko garšu, bet arī ir pilns ar dabīgām uzturvielām. Vīni nesatur sulfītus, tāpēc iespējamas nogulsnes.
Nogaršosiet 6 veidu labākos mājas vīnus - dažādus brīnišķīgus augļu un ogu vīnus, meklējot sev tīkamākās garšas un aromāta nianses. Kopā ar vīnu nogaršosiet Bauskas apkārtnē gatavotu vietējo zemnieku sieru un saldumus. Degustācijas laikā viesmīlīgais vīndaris Jānis dalīsies pieredzē un pastāstīs par vīna darīšanu. Jānis parūpēsies, lai lieliski pavadītu laiku tuvākā draugu lokā, varēsiet piedalīties ātrajās viktorīnās un cīnīties par balvām.

Vakarpusē atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* Bauskas apskates ekskursija ar vietējo gidu - 1.50 EUR personai

* ieejas biļetes:

Bauskas Sv. Gara evaņģēliski luteriskā baznīca - apmeklējums par ziedojumu

Bauskas pils:
apmeklējums - pieaugušajiem 9.00 EUR, bērniem, pensionāriem 4.50 EUR
gida pakalpojumi - 70.00 EUR grupai
 
Rundāles pils:
apvienotā biļete (muzeja pamatekspozīcija un franču dārzs) - pieaugušajiem 13.00 EUR, bērniem 4.50 EUR
muzeja pamatekspozīcija - pieaugušajiem 10.00 EUR, bērniem 3.50 EUR
franču dārzs - pieaugušajiem 4.00 EUR, bērniem 2.00 EUR
gida pakalpojumi - 43.00 EUR grupai
 
Vīna darītava "Kugrēnu vīna darītava": 6 veidu vīnu degustācija - 8.00 EUR pieaugušajiem