Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Rēzekne-"pilsēta Latgales sirdī" – Lūznavas muiža-Latgales jūgendstila pērle – vīngliemežu audzētava "Ošu Mājas"

Rezeknes novads

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 27.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no Rīgas

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Rēzeknē

Rēzekne (vācu: Rositten, poļu: Rzeżyca, krievu: Режица) ir pilsēta Latvijas austrumos ar aptuveni 26 480 iedzīvotājiem, Rēzeknes novada administratīvais centrs. Pilsēta atrodas Latgales augstienes ziemeļu nogāzē, to mēdz dēvēt par "Latgales sirdi".
Pēc vēsturnieku domām 10. - 11. gadsimtā kalnā Rēzeknes upes krastā atradies nocietināts seno latgaļu pilskalns. 1285.gadā Livonijas ordeņa mestrs Vilhelms Šuborgs šeit no laukakmeņiem uzcēla labi nocietinātu pili - cietoksni, nosaucot to par Rositten. Tā kā pils bija stratēģiski nozīmīgs objekts, to ieņemt tīkoja krievi, lietuvieši, poļi, bet pilnībā iznīcināja zviedri 1656. - 1660. gados. Pēc tam kā cietoksni to vairs neatjaunoja.
Livonijas kara rezultātā 1582. gadā Rosittena kļuva par Polijas un Lietuvas ūnijas daļu.
1772. gadā pēc Polijas pirmās dalīšanas Rositza kļuva par Krievijas Impērijas daļu, un sākotnēji bija Pleskavas guberņas Daugavas provinces sastāvā. 1773. gadā tai tika piešķirtas apriņķa pilsētas tiesības. 1777. gadā tā nokļuva Polockas guberņas sastāvā, 1802. gadā Rositza kļuva par Vitebskas guberņas apriņķa centru. Rositzas attīstību būtiski ietekmēja 1836. gadā izbūvētā šoseja Sanktpēterburga - Varšava, bet vēlāk - 1860. gadā arī dzelzceļa līnija Sanktpēterburga-Varšava un 1904. gadā - dzelzceļa līnija Vindava (Ventspils) - Maskava.
1917. gada aprīlī Rēzeknē notika Pirmais Latgales latviešu kongress, kurā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem.
Pēc Pirmā pasaules kara un brīvības cīņām, 1920. gada 11. augustā Padomju Krievija Rīgas miera līgumā ar Latviju atteicās no pretenzijām uz Latgales teritoriju. Tieši pirmās Latvijas Republikas gados Rēzekne kļuva par atzītu Latgales novada kultūras centru.
Pēc Otrā pasaules kara Rēzekne sāka veidoties kā nozīmīgs reģionālais rūpniecības centrs. Pilsēta kļuva par galveno dzelzceļa un autotransporta mezglu, sava veida vārtiem starp austrumiem un rietumiem.
Šodien Rēzekne ir Latgales kultūras un izglītības centrs. Tā ir daudznacionāla un daudzvalodu pilsēta, kurā līdzās sadzīvo dažādu tautību pārstāvji. Šī ir pilsēta, kurai neatkārtojamu šarmu piešķir sirmā senatnīguma un progresīvās šodienas mijiedarbība.
 
Ekskursija "Pilsēta Latgales sirdī", kuras laikā iepazīsies ar ievērojamākajām apskates vietām, ēkām un vēsturiskiem notikumiem, kas raksturīgi tikai Rēzeknei un novadam kopumā.
Ekskursija sāksies ar stāstījumu par Rēzeknes vēsturiskajiem pavērsieniem pilskalna pakājē, turpināsies ar leģendu par pilskalnu, aizvedīs līdz vēsturiskajai Latgales ielai un vienai no pilsētas baznīcām. Maršruts vedīs pa pilsētas vēsturiskajām ielām, kā arī garām jauniem laukumiem un pēdējās desmitgades laikā uzceltiem vides objektiem. Ekskursija noslēgsies ar stāstījumu par mūsdienu Rēzekni pie Olimpiskā centra "Rēzekne" vai "Zeimuļa" tornī ar panorāmas skatu.
Ekskursijas laikā redzēsiet ievērojamākās pilsētas vietas: Livonijas ordeņa pilsdrupas; pieminekli Latgales atbrīvotājiem "Vienoti Latvijai", kas veltīts Latvijas neatkarības cīņu 1918. - 1920. gados dalībniekiem; 19. un 20. gadsimtu sarkano ķieģeļu ēkas Latgales ielā; 1887. - 1902. gados celto Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāli neogotikas stilā; Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru "Zeimuļs", kas tika atvērts 2012. gadā; Zaļo sinagogu - vienu no vecākajām pilsētas koka ēkām, kas celta 1845. gadā; pieminekli "Latgales kongresam - 100"; 1936. - 1939. gados uzcelto Sāpju Dievmātes katoļu baznīco neoromantisma stilā; Mākslas namu - kokgriezumiem bagātīgi rotātu ēku, kas būvēta eklektikas stilā 19. gadsimta pēdējā ceturksnī; 1846. gadā iesvētīto Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo baznīcu, kas savu vēsturisko un grezno interjeru saglabājusi līdz mūsdienām; Latgales vēstniecību "GORS" - pirmu akustisku koncertzāli Latvijā, kas tika atvērta 2013. gadā; Sv. Trīsvienības evaņģēliski luterisko baznīcu, kas celta no sarkaniem ķieģeļiem neogotikas stilā 1933. - 1935. gados; Latgales kultūrvēsturiskā muzeja skvērā pieminekli Antonam Kukojam; gājēju promenādi Rēzeknes upes krastā; 1895. gadā uzcelto Sv. Nikolaja vecticībnieku lūgšanu namu; 2020. gadā atklāto Olimpisko centru "Rēzekne"; senās Rēzeknes vaibstus atklājošus ēku sienu gleznojumus un daudz ko citu.
 
Pēc tam ekskursija Latgales vēstniecībā "GORS". Latgales vēstniecība "GORS" ir pirmā augsta līmeņa akustiskā koncertzāle Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas, viena no nozīmīgākajām kultūras celtnēm Latvijā 2013. gadā.
Kopš 2013. gada Latgales vēstniecība "GORS" ir kļuvusi par jaunu Rēzeknes un Latgales simbolu, pasākumu centru ar bagātīgu kultūras programmu - koncertiem, izstādēm, kino, kā arī labāko semināru un konferenču norises vietu. Tās pastāvēšanas laikā koncertzālē ir uzstājušies gan pasaules līmeņa izpildītāji, gan Latvijas zvaigznes - operdziedātājas Kristīne Opolais un Elīna Garanča, maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, Valērijs Meladze, Nikolajs Baskovs, Vera Brežņeva, ērģelniece Iveta Apkalna, Ņujorkas baleta "Complexions" zvaigznes, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un daudzi citi. Koncertzāles "GORS" skatuve šodien kļuvusi par ikgadējo starptautisko festivālu - ērģeļmūzikas ORGANismi, Baroka dienu, kā arī balvas "Boņuks" par ieguldījumu latgaliešu kultūrā pasniegšanas vietu.
Ekskursijas laikā dosieties emocionālā, izglītojošā un izklaidējošā ceļojumā pa Latgales vēstniecības "GORS" ēku. Šī ir unikāla iespēja ielūkoties aizkulisēs, apmeklēt divas akustiskās koncertzāles, mēģinājumu zāles, ģērbtuves un citas telpas, kur parasti nenokļūst kultūras pasākumu apmeklētāji, sajust īpašo auru telpās, kurās notiek muzikāli un dramatiski priekšnesumi (opera, balets, mūzikli), simfoniskās mūzikas, koru un kamermūzikas koncerti, amatierkolektīvu izrādes un izklaides pasākumi.
Ekskursijas noslēgumā izbaudīsiet skaisto skatu, kas paveras no Latgales vēstniecības "GORS" jumta terases.
 
Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā.
 
Tālāk ceļs ved uz Lūznavas pagastu

Ekskursija pa Lūznavas muižu un parku, kuras laikā varēsiet iepazīties ar muižas vēsturi un tās ievērojamākajiem objektiem, apskatīt ekspozīcijas un izstādes un iepazīties ar muižas dabas parku.
Lūznavas muiža ir pazīstama kā Latgales jūgendstila pērle, kurā mīlēja pulcēties mūziķi, mākslinieki un rakstnieki.
Lūznavas muižas kungu māju sāka būvēt 1905. gadā. Ēku projektējis pats muižas īpašnieks Staņislavs Kerbedzs, polis pēc tautības, dzimis Lietuvā, dzelzceļa inženieris, profesors, Sanktpēterburgas Zinātņu akadēmijas goda biedrs, kurš šo īpašumu ieguvis 1870. gadā. Vēlāk par Lūznavas muižas īpašnieci kļuva meita Jevgēnija Kerbeza, kura īstenoja sava tēva projektu, 1911. gadā pabeidzot Lūznavas muižas būvdarbus.
Kungu māja ir neparasts romantiskā jūgendstila paraugs, celta no ķieģeļiem un šķembu bruģakmeņa, cenšoties īstenot 20. gadsimta Eiropas arhitektūras un mākslas tendences. Muižu ieskauj skaists, labiekārtots 23,7 ha liels ainavu parks ar ievērojamu koku un krūmu dažādību, neskaitāmu rožu un flokšu daudzveidību, glītajiem parka celiņiem un septiņiem gleznainiem dīķiem, kur S. Kerbedza laikā audzēja zivis. Parkā atrodas vides objekts- instalācija "Ābele" un Madonas statuja, kurā attēlota Svētā Marija.
2015. gadā pēc vērienīgas rekonstrukcijas Lūznavas muiža piedzīvoja atdzimšanu, lai atkal iedvesmotu un kļūtu par īstu vietu, kur atrodama MŪZA. Šeit tiek rīkoti koncerti, izstādes, semināri, konferences, īpaši pasākumi un izzinošas ekskursijas. Muižas kapelā katru svētdienu notiek mise, kā arī kapelā ir iespēja veikt laulību ceremonijas.
Pie Lūznavas muižas mājas, dīķa malā, kuplo neparasta daudzstumbru liepa. Tā stāsta savu skumjo teiku par kādas vietējās meitenes nepiepildīto mīlestību. Ja vēlaties patiesu un stipru mīlestību, jāiekāpj šīs liepas stumbru viducī!..

Ceļojumu turpinām Preiļu virzienā

Apmeklēsim vīngliemežu audzētavu "Ošu Mājas". Preiļu pakājē, aptuveni 500 metrus aiz pilsētas robežas Daugavpils virzienā atrodas "Ošu Mājas", kuras saimnieki nodarbojas ar ne gluži tradicionālu, Latgalei un Latvijai neraksturīgu, bet modernu lauksaimniecisko ražošanu - vīngliemežu audzēšanu.
Interesantās ekskursijas laikā iepazīsiet gliemežu dzīvi, aplūkosiet to audzēšanas vietu, kā arī dzirdēsiet interesantu saimnieka Aiņa stāstījumu par šiem neparastajiem radījumiem.
Ekskursijas noslēgumā nodegustēsiet vīngliemežu gaļu, kas pagatavota pēc oriģinālām vietējām receptēm, un papildināta ar latviešu dzērieniem - mājās gatavotu bērzu sulu un piparmētru tēju. Izrādās, ka ir daudz veidu, kā pagatavot vīngliemežus!..
Tiem, kas ir drosmīgi un mīl par sevi rūpēties, piedāvājam oriģinālu SPA procedūru - sejas masāžu ar gliemežiem! Starp citu, šī nav tikai atrakcija tūristiem, bet gan procedūra, kurai ir ļoti specifisks kosmētiskais efekts. Saimnieks Ainis pastāstīs, kāpēc āda pēc šādas procedūras kļūst jaunāka. SPA procedūra ilgst 15 minūtes.
Tāpat ikvienam interesentam ir iespēja saņemt konsultāciju par vīngliemežu audzēšanu, to īpatnībām un atjaunojošām sejas maskām no gliemežu gļotām.
Atvadoties varēsiet iegādāties vīngliemežu konservus un vietējo amatnieku darinātus suvenīrus ar gliemeža un Preiļu novada simboliku.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* Apskates ekskursija "Pilsēta Latgales sirdī" ar vietējo gidu - 2.00 EUR personai

* Ekskursija pa Latgales vēstiecību "GORS" ar vietējo gidu - 2.00 EUR personai

* Lūznavas muiža:
apmeklējums - pieaugušajiem 2.00 EUR, pensionāriem, bērniem no 7 līdz 18 gadiem 1.50 EUR
ekskursija pa muižu un parku gida-stāstnieka pavadībā - 16.00 EUR grupai

* Vīngliemežu audzētava "Ošu Mājas":
ekskursija un gliemežu degustēšana - apmeklētājam 5.00 EUR
SPA procedūra-sejas masāža ar gliemežiem - apmeklētājam 10.00 EUR