Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Pasakainā Cesvaines pils – brīnišķīgā Stāmerienas pils – burvīgais Rankas muižas komplekss

Titul Vidzeme Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 26.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.00 izbraucam no Rīgas

Pa ceļam kafijas pauze
 
Ierodamies Cesvainē
 
Ekskursija pa Cesvaines pili un muižas kompleksu, kuras laikā iepazīsieties ar šīs apbrīnojamās pils vēsturi, varēsiet izpētīt telpas un uzkāpt 30 metrus augstajā skatu tornī, no kura var aplūkot apkārtni 20 km rādiusā. Kā arī iepazīsieties ar muižas kompleksu.
Romantiska parka un muižas senlaicīgu ēku ieskautā savus torņus debesīs virza no akmens veidotā skulptūra - Cesvaines pils. Barona Ādolfa fon Vulfa pils tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajiem 19. gadsimta otrās puses arhitektūras sasniegumiem. Tā ir izcils eklektisma paraugs, kurā apvienojās arhitektūra, tēlniecība, metālmāksla un glezniecība. Pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un kopš 1997. gada ir iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā. Akcijas "Apceļosim Latvijas pilis un muižas" ietvaros Cesvaines pils saņēma "Sapņu pils" goda nosaukumu.
Ēka celta laikā no 1893. līdz 1896. gadam kā medību pils pēc toreizējā muižas īpašnieka barona fon Vulfa pasūtījuma blakus Rīgas arhibīskapijas viduslaiku pils drupām. Pils celta pēc vācu arhitekta Hansa Grīzebaha projekta no šķeltiem laukakmeņiem, kas pilij piešķīra īpašu gleznainību un varenību. Celtni veido trīs savstarpēji saistītas ēkas, kas vērstas uz pagalmu, bet pils ziemeļaustrumu daļā atrodas iespaidīgs apaļš tornis ar atvērtu galeriju un smaili. Ēkas eksterjerā un interjerā ir romānikas, gotikas, renesanses un jūgendstila iezīmes.
Cesvaines pilij ir ne tikai elegants ārējais izskats, bet arī lielisks plānojums ar pieņemšanas un balles zālēm un mājīgām, siltām guļamistabām. Barons centās savu pili padarīt patiesi greznu. Interesantas ir kaltās detaļas ar dzīvnieku attēliem, rotāti griesti, apgleznotas sienas, kamīns, kas rotāts ar Vulfu ģerboņiem un daudz kas cits. Neparasta pilī ir arī akustiskā zāle - apaļa telpa ar kupolveida griestiem.
Cesvaines pils kļuva par barona iecienītāko muižu, kurš vēlējās, lai viņu apglabā sava muižas parkā. Lai gan barons fon Vulfs nomira 1904. gadā Vīnē, Austrijā, viņa vēlme tika izpildīta.
1919. gadā Latvijas agrārās reformas ietvaros barona pils tika konfiscēta. Tajā pašā gadā 15. septembrī vietējais priesteris Alberts Vītols šeit nodibināja ģimnāziju. Pirms Otrā pasaules kara pils telpās atradās ģimnāzija un novadpētniecības muzejs. Pēc tam šeit bija vidusskola. Pirms 2002. gada decembra ugunsgrēka tajā mācījās 500 vietējo bērnu.
Vērienīgi atjaunošanas un restaurācijas darbi Cesvaines pilī turpinājās līdz 2022. gada februārim.
Blakus Cesvaines pilij ir saglabājies mūsdienīgs 19. gadsimtā veidots muižas ansamblis, kurā ietilpst liels saimniecības ēku komplekss ar stalli, klēti, smēdi, kungu māju, mežsarga māju un alus darītavu. Ap pili iekārtots romantisks ainavu parks, kurā aug aptuveni 70 dažāda veida krūmu un koku, atrodas Rīgas arhibīskapijas viduslaiku pilsdrupu fragments, Sūlas upe, astoņstūra paviljons, pils pirmā īpašnieka barona Ādolfa fon Vulfa kapavieta.

Tālāk ceļš ved uz Stāmerienas pagastu

Ekskursija pa Stāmerienas pili. Stāmerienas pils (vācu: Schloss Stomersee) ir viena no interesantākajām eklektisma stila celtnēm Latvijas muižu apbūvē.
1802.gadā Vecgulbenes muiža kļuva par baronu fon Volfu dzimtas īpašumu, no kura 1809. gadā, atdalot daļu zemes, tika izveidota Stāmerienas muiža. 19. gadsimta 40. - 50. gados tika uzcelta muižas greznākā ēka - pils neogotikas stilā, 1870. - 1880. gados tā tika pārbūvēta neorenesanses stilā. Ap pili 20 ha platībā tika izveidots angļu ainavu parks. Tika izbūvēts ceļš uz blakus esošo Švanenburgas muižu, izveidots saimniecības ēku komplekss, pareizticīgo baznīca un skola.
1905. gada revolucionāro notikumu laikā Stāmerienas pili izlaupīja un nodedzināja dumpīgie latviešu zemnieki.
Īpašumu no tēva mantoja barons Boriss fon Volfs, kurš panāca, ka, Krievijas varas iestādes izmaksāja pienācīgu finansiālu atlīdzību un 1908. gadā pabeidza pils atjaunošanu, pievienojot tai jūgendstila iezīmes. 1894. - 1918. gadā īpašumā ik pa laikam dzīvoja Borisa sieva, itāļu dziedātāja un vijolniece Alise Barbi un viņu meitas.
Pēc barona B. fon Volfa nāves Petrogradā 1917. gada martā muižu mantoja vecākā meita Aleksandra, kura 1918. gadā apprecējās ar kaimiņu muižnieku Andreju Pilāru fon Pilhavu.
1919. gadā aizbēgusi no Sarkanās armijas, baronese Aleksandra fon Volfa nākamajā gadā atgriezās dzimtas mājās un saņēma Latvijas pilsonību.
Pils bija viena no retajām savrupmājām, kas 1920. gadā netika nacionalizēta, un fon Volfu dzimtas īpašumā tā palika līdz 1939. gadam.
1927. gadā Stāmerienā pirmo reizi ieradās pasaulslavenais itāļu rakstnieks, aristokrāts Džuzepe Tomazi di Lampedūza, kurš 1932. gadā kļuva par Aleksandras fon Volfas otro vīru. Vācbaltiešu repatriācijas laikā 1939. gadā pils īpašnieki aizbēga no valsts, tikai uz īsu brīdi atgriezās nacistu okupācijas laikā 1942. gadā. Līdz tam laikam pils bija gandrīz pilnībā nopostīta, apkārtējās ēkas iznīcinātas.
Padomju laikā Stāmerienas pilī atradās vietējā ciema padome un sovhoza administrācija, kas neveica nekādus iekštelpu atjaunošanas darbus, bet ļāva ēkai izdzīvot.
Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Stāmerienas pilī no 1991. līdz 1998. gadam nekas nenotika. Pēc tam sākās ilgstošas un rūpīgas restaurācijas periods, kas turpinās līdz pat mūsdienām. 2018. - 2019. gados tika atjaunots pils vēsturiskais ārējais veidols un daļa telpu tika atbrīvota no sovhoza pagātnes.

Pusdienas kafejnīcā "Sonāte", vienā no Stāmerienas muižas vēsturiskajām ēkām ar senatnīgu interjeru.

Ceļojumu turpinām uz Ranku

Apmeklējam Rankas muižas kompleksu, kas mūsdienās ir īsta tūrisma pērle Gulbenes novadā. Tā sakoptā teritorija, gleznainās drupas un dīķi liek justies kā īstā pasakā ikvienam, kas šeit ierodas pastaigāties!..
Pirmās ziņas par Rankas muižu saistās ar 1638. gadu, kad tā tikusi atzīmēta no Piebalgas neatkarīga patstāvīga muiža. Arklu revīzijas dokumenti apliecina Rankas muižas esamību šajā laikā.
Pašreizējā Rankas muižas centra attīstība, iespējams, aizsākās pēc 1724. gada, bet muižas ēka celta ap 18. gadsimta vidu un pēc tam vairākkārt paplašināta.
Apjomīgākā rekonstrukcija notika no 1836. līdz 1866. gadam, kad iekšējā apdare, interjers un fasādes tika veidotas atbilstoši tajā laikā valdošajam klasicisma stilam. Tajā pašā laikā šeit tika uzceltas citas saimniecības ēkas.
Patiesībā īpašums piedzīvojis nemazums nepatikšanu - karus, vairākus ugunsgrēkus... 20. gadsimtā šeit atradās dažādas mācību iestādes: 20. gadsimta 30. gados - Rankas mājturības skola, bet pēc Otrā pasaules kara - Rankas lauksaimniecības skola. Divu ugunsgrēku dēļ 1980. un 1990. gadu mijā īpašums tika nopietni bojāts. Daļēji saglabājusies kalpu māja, pagrabi, klēts, dārznieka māja, "brūzis" un citas ēkas.
Kopš 2013. gada ir veikts milzīgs darbs, lai atjaunotu Rankas muižas kompleksu un izveidotu labiekārtotu un sakārtotu vidi. Šobrīd jau ir atjaunotas trīs muižas ēkas - klēts, stallis un Jaunā pils.
Ekskursija pa Rankas muižas kompleksu atklās šī kompleksa vēstures noslēpumus un ļaus sajust tā laika garšu. Apmeklēsiet bibliotēku ar 5500 grāmatām un Lurdas Dievmātes un Sv. Bernadetes Romas katoļu kapelu, kas ir muižas skaistākais mākslas darbs. Aplūkosiet gleznu un antīko automobiļu izstādes, kā arī unikālus interjera priekšmetus. Varēsiet izstaigāt 12 ha plašo muižas parku ar 18. gadsimta skulptūrām, gleznainām drupām un trim dīķiem - Romantisko, Ainavu un Panorāmas.

Pēc tam izbraucam uz Rīgu

Pa ceļam kafijas pauze

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:

Cesvaines pils:
apmeklējums - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem, pensionāriem 2.50 EUR
ekskursija pa pili un muižas kompleksu - 70.00 EUR grupai

Stāmerienas pils:
apmeklējums - pieaugušajiem 6.00 EUR, bērniem, pensionāriem 3.00 EUR
gida pakalpojumi - 70.00 EUR grupai

Rankas muižas komplekss:
apmeklējums - pieaugušajiem 10.00 EUR, bērniem līdz 14 gadiem 5.00 EUR
gida pakalpojumi - 60.00 EUR grupai