×

Brīdinājums

JFolder: :files: Izvēlētais ceļš nav mape. Ceļš: /mnt/hdd2/www/vhosts/santur.com.lv/httpdocs/images/Birzi_Rokiski_Stelmuze_Zarasi

×

Paziņojums

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Birzi_Rokiski_Stelmuze_Zarasi

Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

"Ezeru pilsēta" Zarasi – Stelmužes muiža – Rokišķi un Rokišķu muiža – Biržu pils – Astravas muiža

Aukstaitijas gerbonisCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena 21.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Lietuvu

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies "ezeru pilsētā" Zarasos

Dosimies pastaigā pa ezeru kūrortpilsētu un apmeklēsim panorāmas skatu laipu. Zarasu pilsēta ir pazīstama kopš 14.gadsimta beigām. Sākotnēji tā bija vieta, kur dzīvoja sena baltu cilts sēļi. Šobrīd Zarasi ir pilsēta, kas atrodas Lietuvas ziemeļaustrumu daļā, Zarasu novada administratīvais centrs, pilsētbūvniecības piemineklis un kūrorta zona. Zarasi lepojas ar septiņiem ezeriem un salu, pakalniem, upēm un mežiem. Grūti noticēt, ka nelielā Zarasu rajona teritorijā ir 300 ezeru! Tāpēc šī pilsēta ir patiesi slavena ar savu ūdens tūrismu, kas nav pārsteidzoši, ja apkārt jums ir tik daudz ezeru. Daži šo Lietuvas pilsētu sauc par mazo Šveici ezeru un Lietuvas pakalnu dēļ.
Zarasos ir unikāla panorāmas skatu laipa, kurai nav analogu Lietuvā. No tās no dažādiem leņķiem var apbrīnot Zarasu ezeru ar tā salām, strūklaku centrā un pastaigu taku ap ezeru. Arhitektūras struktūra ir iespaidīgā - apļveida koka taka 34 metru diametrā, kas pacelta 17 metru augstumā. 2012.gadā skatu laipa tika iekļauta Eiropas publiskās telpas balvas finālistu sarakstā.
Netālu no panorāmas skatu laipas atrodas skulptūru parks un promenāde nesteidzīgām pastaigām gar Zarasu ezera krastu.

Brīvais laiks

Pēc tam dodamies uz Stelmužes muižu

Apmeklēsim bijušo Stelmužes muižu un tās galvenos apskates objektus - Stelmužes ozolu un Kunga Jēzus Kristus baznīcu. 16.gadsimta vidū tika uzbūvētas Stelmužes muižas ēkas, kuras sākumā piederēja vācu baroniem Felkerzāmiem, vēlāk krievu muižniekiem Valujeviem un kopš 20.gadsimta sākuma vācu baroniem Hāniem. Līdz mūsdienām no kādreiz plaukstošas Stelmužes muižas ir palikuši tikai pamati.
Stelmužes ozols, viens no Lietuvas dabas pieminekļiem un viens no vecākajiem ozoliem Eiropā. Tiek uzskatīts, ka tā vecums ir 1000 - 1500 gadi, bet varbūt arī visi 2000 gadi. Ozola augstums ir 23 metri, stumbra diametrs ir 3,5 metri, apkārtmērs zemes līmenī ir 13 metri (lai aptvertu stumbru nepieciešami 8 - 9 vīrieši). Par ozolu klīst leģendas.
Kunga Jēzus Kristus baznīca tika uzcelta 1650.gadā. Būvniecības laikā tika izmantots tikai cirvis, bet durvju dēļu stiprināšanai tika izmantotas tikai kalēja kaltās naglas. Baznīcas interjers tika iekārtots 1713.gadā. Šeit ir bagātīgi baroka laika rotājumi: bareljefi, skulptūras, spirālveida kolonnas, oriģināli koka rotājumi. No 1808.gada baznīca pieder katoļiem. 1997.gadā baznīcā ir ierīkots mākslas muzejs. Šodien baznīca ir viena no vecākajām sakrālajām koka celtnēm Lietuvā.

Tālāk ceļš ved Rokišķu pilsētu

Dosimies pastaigā pa pilsētas vēsturisko centru. Rokišķi ir pilsēta Lietuvas ziemeļaustrumos, Rokišķu rajona administratīvais centrs Paņevežas novadā, tajā dzīvo aptuveni 12 400 cilvēku. Pilsētas vēsturiskais centrs ir iekļauts Lietuvas Republikas valsts aizsargāto kultūras vērtību reģistrā. Cauri pilsētai tek Laukupe.
Šodien Rokišķi ir pazīstami ar sieriem, šeit atrodas Lietuvas lielākā piena ražotāja "Rokiškio sūris" galvenā ēka. "Rokiškio sūris" izauga no neliela uzņēmuma, kas dibināts 1925.gadā uz Tīzenhauzenu piena fermas bāzes. 1964.gadā tika uzbūvēta siera fabrika.
Pirmo reizi Rokišķu muiža rakstiskajos avotos ir minēta 1499.gadā un ir saistīta ar Lietuvas dižkunigaiša un Polijas karaļa Aleksandra Jagellona mežizstrādes privilēģiju. Kā pilsēta minēta 1516.gadā. 1523.gadā Rokišķi nonāca Lietuvas kņazu Krošinsku īpašumā. 1715.gadā grāfi Tīzenhauzeni kļuva par Rokišķu īpašniekiem. 19.gadsimtā pēc Ignācija Tīzenhauzena iniciatīvas Rokišķos tika uzbūvēta iepirkšanās pasāža, viesnīca, alus darītava, ķieģeļu fabrika, dzirnavas, slimnīca un skola.
Izstaigāsim Neatkarības laukumu, kas izveidojās 18.gadsimta beigās - 19.gadsimta sākumā. Redzēsiet senas mājas, kas ieskauj laukumu, un 1999.gadā uzcelto pieminekli-Arku par godu pilsētas 500 gadu jubilejai. Mūsdienās unikālais un pievilcīgais Neatkarības laukums ir Rokišķu arhitektoniskā vērtība.
Apbrīnosim arī Svētā Mateja baznīcu, kas celta 1868. - 1885.gados. Baznīca kopā ar zvanu torni un kapelu veido vienu no skaistākajiem neogotikas ansambļiem Lietuvā.
Pastaigājoties pa pilsētas ielām, nevar nepamanīt mājas ar dekorētiem krāsainiem slēģiem. Rokišķis - krāsainu slēģu pilsēta. Šī "brīvdabas galerija" ir atvērta visu gadu un priecē pilsētas iedzīvotājus un tās viesus!

Pēc tam apmeklējam Rokišķu muižu - Rokišķu novada muzeju. Muižas ziedu laiks bija 18.gadsimtā, kad par tās īpašnieku kļuva Ignācijs Tīzenhauzens, dižciltīgas dzimtas pēcnācējs. Viņš lika uzbūvēt jaunu muižas pili klasicisma stilā, kā arī pavēlēja visas mājas pilsētas laukumā būvēt vienotā stilā ar pili. Šīs muižas valdzinošais skaistums, lieliskais parks iedvesmoja nākamo īpašnieku - Konstantīnu Tīzenhauzenu, uz radošumu un zinātnes studēšanu. 20.gadsimta sākumā pils atkal tika restaurēta. Poļu arhitektu projekts bija ļoti veiksmīgs, un Rokišķu muiža kļuva par vienu no labākajiem historisma arhitektūras stila pieminekļiem Lietuvā. Svarīgākais muižas ansambļa akcents ir pils, kuru ieskauj vecs 30 ha liels parks ar unikālām radiālām alejām.
Šodien muižā atrodas Rokišķu novada muzejs. Muzeja zālēs ir izvietotas šādas ekspozīcijas: Rokišķu novada vēsture, Rokišķu muiža 19. - 20.gadsimtos un lietuviešu tēlnieka Liongina Šepka kokgriezumi. Muzeja ekspozīcijā ir apmēram 90 000 eksponātu.
2011.gadā Rokišķu muiža tika atzīta par pievilcīgāko tūristu galamērķi Lietuvā.

Brīvais laiks

Ceļojumu turpinām uz Biržu pilsētu

Apmeklēsim Biržu pili - Biržu novada muzeju "Sela". Biržu pils - Radvilu dzimtas bijusī dzīvesvieta. Kristofera Radvila 16.gadsimta beigās celtais stiprais cietoksnis sargāja Lietuvas ziemeļu robežas. 17.gadsimta karos zviedri pili ievērojami izpostīja. Radvili mēģināja to atjaunot, bet galu galā tā atkal nonāca zviedru rokās, kuri atkāpšanās laikā pili vienkārši uzspridzināja. Pils tika atjaunota tikai pēc daudziem gadiem - 1988.gadā. Šis ir vienīgais pilnībā saglabātais bastiona tipa cietoksnis Lietuvā. Tagad cietokšņa kompleksā ir atjaunota reprezentatīvā pils, divi pulvera glabāšanas pagrabi un tilts.
Pašlaik pilī atrodas Biržu novada muzejs "Sela" un Biržu rajona pašvaldības publiskā bibliotēka. Biržu novadpētniecības muzejā izstādītie eksponāti stāsta par Biržu novada vēsturi un kultūru. Muzeja rotājums - atjaunotā 17.gadsimta podiņu krāsns. Muzeju zālēs ir izstādītas šādas ekspozīcijas: aizvēsturiskais laikmets, etnogrāfija, reliģija, Birži un Radvili, Birži 19. un 20.gadsimtā. Muzeja rota - atjaunotā 17.gadsimta podiņu krāsns. Arsenāla ēkā atrodas pastāvīga dažādu veidu ieroču izstāde. Visvērtīgākais eksponāts ir 17.gadsimta artilērijas ierocis - mortīra, kas tika izmantota Ziemeļu kara laikā. Muzeja kolekcijā ir aptuveni 110 000 priekšmetu.

Vēlāk dodamies pie Širvena ezera

Pastaiga pa tiltu pāri Širvena ezeram līdz Astravas muižai. Širvenu ezers ir senākā mākslīgā ūdenskrātuve Lietuvā. No 1841. līdz 1862.gadam Širvena ezera ziemeļu krastā grāfi Tiškeviči uzcēla vienu no skaistākajiem muižas ansambļiem romantiskā klasicisma stilā, kam ir īpaša ainaviska nozīme. 1928.gadā, pēc tam, kad ezera otrā pusē Astravas muižā darbu sāka linu fabrika, pār Širvena ezeru tika uzbūvēts 525 metru garš un 2,45 metrus plats gājēju tilts, kas savienoja Astravas muižu un Biržus. Šobrīd muižas ēkā atrodas AS "Sulas".
Pēc pastaigas pa tiltu pāri ezeram, varēsiet no ārpuses apbrīnot Astravas muižu un pastaigāties pa klāt piegulošo parku.

Izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Lietuvu un Latviju

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:

Stelmužes baznīcas mākslas muzejs - pieaugušajiem 1.50 EUR, bērniem 0.50 EUR

Rokišķu muiža - Rokišķu novada muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem 1.00 EUR
ekskursija pa muzeju ar vietējo gidu - 40.00 EUR grupai

Biržu pils - Biržu novada muzejs "Sela":
apmeklējums - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem 2.00 EUR
ekskursija pa muzeju ar vietējo gidu - 40.00 EUR grupai

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

{gallery}Birzi_Rokiski_Stelmuze_Zarasi{/gallery}

 

Birzi Rokiski Stelmuzes-muiza Zarasi