×

Brīdinājums

JFolder: :files: Izvēlētais ceļš nav mape. Ceļš: /mnt/hdd2/www/vhosts/santur.com.lv/httpdocs/images/Sumbri_Kauna_Ukmerge_Kupiski

×

Paziņojums

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Sumbri_Kauna_Ukmerge_Kupiski

Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Senā Ukmerģes pilsēta – Anīkšču reģionālais parks: taka virs koku galotnēm "Laju takas" – Anīkšču pilsēta – Zirga muzejs un kafejnīca "Pasagėlė"

Aukstaitijas gerbonis

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena 21.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas! 

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Lietuvu

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Ukmerģes pilsētu

Ekskursija pa Ukmerģes vecpilsētu. Līdzās slavenākajām Lietuvas vecpilsētām ir vērts atzīmēt nepamatoti aizmirsto Ukmerģes vecpilsētu. Pilsēta ir labi saglabājies 18. un 19.gadsimta pilsētbūvniecības piemineklis ar tam laikam raksturīgām celtnēm. Ukmerģes pilsētas vēsturiskā daļa Lietuvas kontekstā izceļas ar to, ka dabas elementi beidzot ietekmēja pilsētas attīstību - pilsēta "mēģināja iespiesties" starp pilskalnu, sargpauguru, Šventojas upi un Vilkmerģes upīti. 2002.gadā Ukmerģes vecpilsēta tika iekļauta nekustamo kultūras vērtību reģistrā.
Ukmerģes oficiālais dibināšanas gads ir 1333.gads, kad tās nosaukums tika minēts G. Vārtberga gadagrāmatā. Tika pieminēta arī koka pils, kas atradās uz sargpaugura. Pilij vairākkārt uzbruka Livonijas ordenis, līdz beidzot to nodedzināja. 15.gadsimtā, attīstoties tirdzniecībai, apdzīvotā vieta pārcēlās uz Vilkmerģes upītes labo krastu. Tika izveidots jauns tirdzniecības laukums, un uz tuvējā pakalna tika uzcelta jauna akmens pils. 18.gadsimtā karos pils tika iznīcināta, un pati pilsēta bija nopietni cietusi ugunsgrēku laikā. Nākamais nozīmīgais pilsētas attīstības posms bija 19.gadsimtā, kad caur Ukmerģes centru tika likti ceļi uz Lietuvas lielajām pilsētām. Tieši šo ceļu krustceles ir izveidojušas ap pilsētu šodien redzamo, kas tiek uzskatīts par arheoloģisko, pilsētvides pieminekli. 19.gadsimta beigās pilsētas centrā tika uzceltas akmens ēkas neogotikas, neorenesanses, neobaroka, neoklasicisma stilā. Visizplatītākās šeit bija vienstāva ar mezonīniem mājas, kas pagrieztas uz ielu ar aizmugures fasādēm. Ēku izskats no 20.gadsimta līdz mūsdienām ir palicis nemainīgs.

Brīvais laiks

Ceļojumu turpinām uz Anīkšču reģionālo parku

Anīkšču reģionālais parks. 1960.gadā šo teritoriju pasludināja par ainavu liegumu, bet 1992.gadā tika atklāts Anīkšču reģionālais parks. Līdztekus mežiem tas sastāv no četriem hidrogrāfijas rezervātiem, trim botāniskajiem dārziem, četriem ģeomorfoloģiskajiem parkiem un četriem ainavu parkiem. Reģionālajā parkā iekļauta arī Anīkšču pilsēta, kas ir pilsētvides rezervāts.

Pastaigāsimies pa taku virs koku galotnēm - Laju takas. Taka ved augšup līdz 21 metru augstumam. Taka virs koku galotnēm ir apmēram 300 metrus gara un ved līdz 35 metrus augstam skatu tornim, no kura paveras brīnišķīgs skats uz Anīkšču siliem un Šventojas upes līkumiem. Tāda veida taka ir vienīgā Baltijas valstīs. Pēc tam apskatām Puntukas akmeni, kas ir otrs lielākais, bet pats populārākais akmens Lietuvā, un kura svars ir 265 tonnas. Akmenī ir izcirsti lidotāju Dariusa un Girenasa bareljefi.

Tālāk ceļš ved uz Anīkšču pilsētu

Dosimies pastaigā pa pilsētas centrālo daļu. Anīkšči ir Anīkšču novada un Anīkšču rajona pašvaldības administratīvais centrs. Pilsētiņā dzīvo aptuveni 11 000 iedzīvotāju. Pilsēta atrodas pie Šventojas upes. Nosaukums cēlies no Anīkštas upes (lietuviski - Anykšta), kas ietek Šventojas upē.
Pirmo reizi pilsēta tika minēta 1442.gada dokumentos. 1792.gada 17.janvārī pēdējais Lietuvas lielkņazs un Polijas karalis Staņislavs Augusts piešķīra Anīkščiem pilsētas tiesības. Pēc trešās Polijas dalīšanas 1795.gadā apdzīvotās vietas statuss tika samazināts. Atkārtoti pilsētas tiesības Anīkšči ieguva tikai 1938.gadā. Otrā pasaules kara laikā pilsēta tika pamatīgi nopostīta. 1944.gadā vācu karaspēks uzspridzināja abus tiltus un pilsētas centrs tika sagrauts.
Mūsdienās Anīkšču reģions piesaista tūristus ar savu unikālo dabu, skaisto apkārtni un daudziem muzejiem. 2007.gada vasarā Anīkšču pilsētai tika piešķirts kūrorta zonas statuss.
Anīkšču vecpilsēta ir maza, bet interesanta. Šeit jūs atradīsiet daudz mājīgu kafejnīcu, restorānu, kur var iedzert tasi kafijas vai tējas, un sajust pilsētiņas skaistumu un garu.
Kā arī uzkāpsim Sv. apustuļa evaņģēlista Mateja baznīcas tornī. Baznīca celta neogotikas stilā 1899. - 1909.gadā. Šī ir augstākā baznīca Lietuvā, ko veido divi torņi un kuras augstums ir 79 metri. Uzkāpjam 33 metru augstumā - vienā no torņiem izveidots skatu laukums, no kura kā uz delnas Anīkšču pilsēta un iespaidīgais apkārtnes skaistums. Viens no interesantākajiem akcentiem ir Šventojas upe, kas tek pavisam tuvu baznīcai, un tilts, kas uzcelts tai pāri, kā arī aizsprosts, kas atrodas nedaudz nostāk.
 
Brīvais laiks

Dodamies uz Ņuroņu ciemu

Apmeklējam unikālo Zirga muzeju. Vienīgais Baltijā esošais Zirga muzejs šobrīd atrodas 15 ēkās. Gada laikā to apmeklē vairāk nekā 35 000 tūristu.
Muzejs tika dibināts pēc agronoma profesora Petra Vasinauska (1906 - 1995) iniciatīvas. Vēloties pierādīt, ka zirgs joprojām ir vajadzīgs, 1975.gadā P. Vasinausks ar ratos iejūgtu zirgu Bēris, pa Lietuvas pilsētām 43 dienās nobrauca 1501 km. 1978.gadā tika atvērts Zirga muzeju, un kopš muzeja dibināšanas Ņuroņos katru gadu pirmās vasaras nedēļas beigās tiek rīkoti tradicionālie sporta un etnogrāfiskie svētki "Skrien, skrien, zirdziņ".
Apmeklējot muzeju, uzzināsiet par cilvēka un zirga attiecībām, apskatīsiet savāktos eksponātus, kas atspoguļo zirga nozīmi Lietuvas ekonomikas un kultūras vēsturē. Teritoriju veido ekspozīcijas, kas izvietotas 15 ēkās, amatniecības centrs un 19.gadsimta beigu Aukštaitijas muižā. Muzejā varēsiet redzēt strādājošus amatniekus: audēju, kalēju un ēvelētāju.
Bet muzeja pagalmā jūs atradīsiet dažādas izklaides: šeit varēsiet izbraukt ar vējiņu bričkā, izjāt uz zirga vai vienkārši paglāstīt šo gudro un skaisto dzīvnieku. Galu galā muzejs nav iedomājams bez dzīviem "eksponātiem" - zirgiem!
Muzejs pastāvīgi tiek atjaunināts, sagatavo izglītojošas programmas, demonstrē un māca tradicionālos amatus.

Vēlāk, apmeklēsim kafejnīcu "Pasagėlė". Kafejnīca slavena ar tradicionālajiem lietuviešu ēdieniem. Izsmalcināta lietuviešu virtuve ar bagātīgu nacionālā mantojuma produktu klāstu.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ekskursija ar vietējo gidu pa Ukmerģes vecpilsētu - 3.00 EUR personai
 
* ieejas biļetes:
 
Taka virs koku galotnēm "Laju takas" - apmeklētājam 1.00 EUR
 
Sv. apustuļa evaņģēlista Mateja baznīcas torņa skatu laukuma apmeklējums - apmeklētājam 1.00 EUR
 
Zirga muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem 3.00 EUR
izbrauciens bričkā muzeja teritorijā - apmeklētājam 1.50 EUR
izjāde uz zirga muzeja aplokā - apmeklētājam 1.50 EUR

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

{gallery}Sumbri_Kauna_Ukmerge_Kupiski{/gallery}

 

Ukmerge Laju-takas Aniksci Zirgu-muzejs