×

Brīdinājums

JFolder: :files: Izvēlētais ceļš nav mape. Ceļš: /mnt/hdd2/www/vhosts/santur.com.lv/httpdocs/images/Krustu-kalns_Sauli_Kelme_Telsi

×

Paziņojums

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Krustu-kalns_Sauli_Kelme_Telsi

Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Krustu kalns – "Saules pilsēta" Šauļi un Haima Frenkeļa villa – Ķelmes muiža – Žemaitijas galvaspilsēta-Telši

Saulu aprinkisCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

Cena 21.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Lietuvu

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Jurgaičos

Apmeklējam Krustu kalnu. 12 km attālumā no Šauļu pilsētas atrodas interesants svētceļojuma punkts - Krustu kalns. Tas ir neliels paugurs, uz kura ir izvietots milzīgs skaits lietuviešu krustu, kopā aptuveni 50 tūkstoši.
Krustu kalna parādīšanās iemesls līdz galam nav zināms. Pat aptuvenais tā rašanās laiks nav zināms. Dažas atsauces ir uz 1831.gadu, taču lielākā daļa pētnieku ir vienojušies, ka kalns ir daudz vecāks.
Uz šā kalna varēsiet redzēt visdažādākos krustus: sākot no milzīgiem koka, vairākus metrus augstiem, līdz pat ļoti miniatūriem krustiņiem, kas karājas kopās no lielākiem krustiem. Arī Jānis Pāvils II 1993.gadā šeit uzstādīja krucifiksu, kas ievērojami palielināja tūristu un svētceļnieku apmeklējumu šajā vietā.
Tautas ticējums vēsta, ka visiem, kas kalnā atstās krustu, uzsmaidīs veiksme!
 
Pēc tam dodamies uz "Saules pilsētu" Šauļiem
 
Apmeklēsim Haima Frenkeļa villu. Villa tika, uzcelta 1908.gadā, kā to bija izplānojis ādas izstrādājumu rūpnīcas īpašnieks Haims Frenkelis. Villai vajadzēja kļūt Frenkeļu ģimenes dzīves vietai. Bet 1920.gadā villā tika iekārtota ebreju privātā ģimnāzija, kas tajā atradās līdz 1940.gadam. Otrā pasaules kara laikā šeit atradās vācu slimnīca, bet pēc kara - padomju slimnīca. 1994.gadā pilī tika atvērts muzejs.
Haima Frenkeļa villa - viena no populārākajām kultūrtūrisma vietām Ziemeļlietuvā. Villa ir jūgendstila būve, kas apbur ar interjerā saglabājušos koka apdari, grezniem ģipša dekorējumiem, glezniecības fragmentiem.
Divstāvu villā ierīkota stilizēta muzeja ekspozīcija "Provinces muiža un pilsēta 19.gadsimta vidus - 20.gadsimta vidus", kas atspoguļo turīgo muižnieku dzīvi, sadzīvi, Frenkeļu kultūras un radošās aktivitātes. Ir ierīkota arī ekspozīcija "Ebreju mantojums Šauļos: tirgoņi Frenkeļi".
Pilī ir divas viesistabas: Zilā un Dzeltenā, trīs izstāžu-interjera telpas, kā arī bibliotēka. Muzeja darbu veic galerijas: "Karaliskā", "Austrumu māksla" un "Muižniecības portreti".
Greznā villa ar parkā atrodošos ekspozīciju, eleganto strūklaku un Tūkstoš rožu rozāriju - lieliska vieta izklaidēm vasarā. Katru gadu šeit notiek Haima Frenkeļa villas starptautiskais vasaras festivāls, tiek rīkotas dažādas izstādes.
 
Vēlāk, ekskursija pa pilsētas vēsturisko centru. Šauļi ir ceturtā lielākā pilsēta Lietuvā ar apmēram 121 tūkstoti iedzīvotāju. Pilsēta izveidojās uz žemaitu un zemgaļu cilšu robežas, iespējams, jau 11.gadsimtā. Ar pilsētas nosaukumu ir saistīta Livonijas atskaņu hronikā minētā Saules kauja, kas notika 1236.gada 22.septembrī, kad žemaitu un zemgaļu apvienotais karaspēks sakāva apvienoto krustnešu karaspēku. 1522.gadā Šauļi tiek minēti kā pagasta centrs. Kaspara Vopela 1555.gadā sastādītajā Eiropas kartē ir atzīmēta tāda apdzīvota vieta kā Sovli. 1701.gadā Ziemeļu kara laikā Šauļus iekaroja Zviedru karaspēks. 1710.gadā mēra epidēmija paņēma pusi iedzīvotāju dzīvības. 1791.gadā Polijas-Lietuvas ūnijas seims pieņēma likumu par brīvajām pilsētām, saskaņā ar kuru Šauļiem tika piešķirtas tiesības uz pašpārvaldi, tika ievēlēts pilsētas maģistrāts un pilsētai tika piešķirts ģerbonis. Pēc trešās Polijas-Lietuvas ūnijas dalīšanas, 1795.gadā pilsēta nonāca Krievijas pakļautībā un kļuva par apgabala centru. Pirmā pasaules kara laikā 1915.gada martā vācu karaspēks iznīcināja 65% ēku. 1918.gadā Šauļos tika izveidota pirmā Lietuvā demokrātiskā pilsētas pašpārvalde, pilsēta kļuva par nozīmīgu Lietuvas rūpniecības un kultūras centru. 1940.gada jūnijā Lietuva kļuva par padomju republiku. Otrā pasaules kara laikā, 1944.gada augustā, pilsēta vairāk nekā mēnesi atradās frontes zonā un tika iznīcināti 80% ēku. Padomju laikos pilsēta attīstījās kā rūpniecības centrs: tika atvērta velosipēdu fabrika "Vairas", televizoru rūpnīca "Tauras" un elektronikas izstrādājumu rūpnīca "Nuklon".
Šodien "Saules pilsēta" Šauļi ir gleznaina pilsēta, kas lepojas ar skaistām baznīcām, rūpnieku savrupmājām, unikālām un ļoti neparastām muzeju kolekcijām. Ievērojamākie pilsētas apskates objekti: renesanses laikmeta Sv. apustuļu Pētera un Pāvila katedrāle. Šauļu pilsētas valdība, kas atrodas trīs vēsturiskās ēkās. Bijusī Zubova pils - šobrīd ir Šauļu universitātes Mākslas fakultāte. 1898.gadā dibināta, bijusī meiteņu vidusskola "Didždvario". Sv. Jura katoļu baznīca bizantiešu stilā, celta 1909.gadā. J.Janonisa vārdā nosauktā ģimnāzija, bijusī ģimnāzija zēniem. 1936.gadā celtā Sv. Ignācija no Lojolas katoļu baznīca. Laukums ar pulksteni "Gailis", tējas un kafijas namiņš "Presto", un kopš 1870.gada darbojošās aptieka "Balderiāns". Saules pulksteņa laukums tika izveidots 1986.gadā par godu Šauļu 750.gadadienai. Šauļu bulvāris, kas tika atvērts 1975.gadā un kļuva par pirmo gājēju zonu PSRS. Šī gājēju iela, kuru iemīlējuši Šauļu iedzīvotāji un tūristi, dekorēta ar oriģinālu mazo arhitektūru, bulvāra abās pusēs ir daudz dažādu stilu ēku, sākot no pirmskara un beidzot ar modernisma ēkām. Uz bulvāra ir daudz veikalu un kafejnīcu. Mūsdienās bulvāra garums ir 1280 metri. Pilsētas ainu atdzīvina daudzie pieminekļi, skulptūras un strūklakas.

Brīvais laiks

Ceļojumu turpinām uz Ķelmes pilsētu

Ķelmes novads - lietuviešu kultūras un dabas krātuvi. Ķelme, pilsēta pie senā Hanzas tirdzniecības ceļa, piesaista apmeklētājus ar reģiona daudzveidību: ar gleznainās Dubisas upes cilpām, Ventas un vēl 29 upēm, kā asaras dzidriem 53 ezeriem, vairāk nekā 400 kultūras mantojuma objektiem.

Apmeklēsim Ķelmes muižu-Ķelmes novada muzeju. 18.gadsimta Ķelmes muižas ansamblis ir valsts nozīmes Lietuvā reti sastopama baroka stila provinces muiža. Muižas platība kopā ar parku ir 15,2 ha. Līdz mūsdienām ir saglabājušās 9 šīs muižas ēkas. Viena no tām - 1716.gada vecākā klēts Lietuvā. Vairāk nekā 300 gadus īpašums piederēja poļu izcelsmes muižniekiem Gruževskiem. Ķelmes muiža ir vieta, kur 1831.gadā Lietuvā sākās sacelšanās pret carisko Krieviju.
Pašlaik muzejā ir apmēram 21 tūkstotis eksponātu, kas atspoguļo Ķelmes novada vēsturi un kultūru. Muzeja ekspozīcijas izvietotas trīs ēkās: pilī, vārtu iekšpusē un klētī

Tālāk ceļš ved uz Telšu pilsētu

Ekskursija pa pilsētu. Telši - Žemaitijas galvaspilsēta un Žemaitijas katolicisma centrs. Pilsētu, kas atrodas uz septiņiem pakalniem, no rietumiem un austrumiem ieskauj Mastis ezers, kas minēts vairākās leģendās. Vārdu pilsētai deva mazā Telšes upīte. Leģenda vēsta, ka Telšus nodibināja milzis Džugas, kurš tiek saukts arī par Telši. Vēstures avotos Telši tiek minēti kopš 1450.gada.
Telši ir slaveni ar apmeklējamo vietu un unikālu objektu pārpilnību: vienīgā Lietuvā pareizticīgo Sv. Mikaloja baznīca kubisma stilā, Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baznīca, ko 1536.gadā dibināja Polijas karalis un Lietuvas lielkņazs Sigismunds II Augusts. Yeshivat Telz, ebreju reliģiskā skola - viena no lielākajiem pasaulē, kur mācījās un savas prasmes uzlaboja rabīni no visas pasaules. Moderns amfiteātris un Žemaitijas muzejs "Alka". Tirgus laukumā augšup debesīs slejas tornis-pulkstenis ar milzīgu melnu lāci. Katedrāles laukumā cilvēki ar redzes traucējumiem ar savām rokām var "izpētīt" vienīgo Lietuvā pilsētas modeli. Šeit atrodas bīskapa rezidence, Telšu bernardīniešu klostera komplekss un 17.gadsimta garīgais seminārs. Uz viena no lielākā pakalna paceļas Telšu Sv. Padujas Antonijas katedrāle, uzcelta 1765.gadā vēlā baroka un klasicisma stilā.
Telši tiek saukti arī par Lāču galvaspilsētu. Šeit lāči tur "Žemaitijas globusu", rotā tiltus un soliņus gar Mastis ezeru, nemaz nerunājot par citām skulptūrām, kas dāsni izkaisītas pa visu pilsētu. Bet, pastaiga gar Mastis krastu, bez šaubām, kļūs vēl interesantāka, ja pa ceļam meklēsiet lācēnus, leģendārā totēma - Žemaitijas lāča, pēdas nospiedumus.
 
Pēc tam apmeklēsim "Džiugas namu". Džiugas siera nams ar brīnišķīgo interjeru ir īsta paradīze siera cienītājiem. Šeit var izmēģināt siera "Džiugas" produkciju kopā ar Lietuvas zīmola saldējumu "Dione". Tas ir ilgstoši nogatavināts cietais siers. Telši lepojas ar šo vietu, kur dzimis leģendārais lietuviešu siers "Džiugas".
 
Brīvais laiks

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Lietuvu un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana

* ekskursija ar vietējo gidu pa Šauļu pilsētas vēsturisko centru - 3.00 EUR personai

* ekskursija ar vietējo gidu pa Telšu pilsētu - 3.00 EUR personai

* ieejas biļetes:

Haima Frenkeļa villa:
apmeklējums - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem 2.50 EUR
ekskursija ar audio gidu (krievu un angļu valodās) - apmeklētājiem bez maksas

Ķelmes muiža-Ķelmes novada muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 2.00 EUR, bērniem 1.00 EUR
ekskursija ar vietējo gidu - 40.00 EUR grupai

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

{gallery}Krustu-kalns_Sauli_Kelme_Telsi{/gallery}

 

Krustu-kalns Sauli Kelmes-muiza Telsi