Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Ezeru ieskautie un teikām apvītie senie Traķi – Galves ezera baltais gulbis-Užutraķu muižas pils – Eņģeļu pakalns

Traku apgabala gerbonis

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 30.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas! 

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Lietuvu

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Traķos

Traķi (lietuviski: Trakai) ir pilsēta Viļņas apriņķī, Traķu apgabala pašpārvaldes centrs ar aptuveni 5 900 iedzīvotājiem. Pilsēta atrodas 27 km uz rietumiem no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas.
Traķi ir viena no ievērojamākajām un neaizmirstamākajām Lietuvas pilsētām, kas slavena ar savu brīnišķīgo ainavu un leģendāro Traķu pili, pilsētas apkārtnē ir aptuveni 200 ezeru.
Senā apdzīvotā vieta radās viduslaikos, kad pilsētas teritorijā tika uzceltas divas pilis, kas daļēji saglabājušās līdz mūsdienām. Toreiz Traķi bija spēcīga un majestātiska Lietuvas lielkņaza rezidence.
Kā vēsta leģenda, Lietuvas dižkunigaišu dinastijas aizsācējs Ģedimins, medījot mežā, uzgājis viļņainu līdzenumu ieskautu gleznainu kalnu. Dabas skaistuma savaldzināts, viņš pavēlēja šeit uzbūvēt pili. Drīz pils tika uzcelta, un lielkņazistes galvaspilsēta tika pārcelta no Kernaves uz Senajiem Traķiem.
Mainoties valdnieku paaudzēm, Senie Traķi pārgāja mīļotā Ģedimina dēla dižkunigaiša Ķēstuta rokās. Dižkunigaiša Ķēstuta laulībā ar daiļo bijušo vaideloti Birutu Senajā Traķu pilī dzimis topošais Lietuvas valdnieks, Lietuvas dižkunigaitis Vītauts. Tieši viņš Lietuvai piešķīra spožumu un slavu, paplašinot valsts robežas no Baltijas līdz Melnajai jūrai.
13. - 14. gadsimti negaidīti atnesa pilsētai jaunus draudus. Lietuviešu zemes sāka nežēlīgi iekarot Vācu ordeņa bruņinieki. Līdz ar kristietības sludināšanu viņi sāka izlaupīt valsti, nogalināt iedzīvotājus un sagrābt zemes. Lietuvas lielkņazistes iedzīvotājiem un valdniekiem vajadzēja nostiprināt savas aizsardzības pozīcijas un apmesties drošākās vietās.
Jaunas aizsardzības pils celtniecībai Lietuvas dižkunigaitis Ķēstutis izvēlējās ezeru un pakalnu ieskautu pussalu - tagadējo Traķu pilsētas atrašanās vietu.
Pēc pils uzcelšanas uz pussalas, vēlāk pils uzcelšanas arī uz salas, kā arī pilnveidojot aizsardzības būvju sistēmu, valdnieka rezidence no Senajiem Traķiem tika pārcelta uz mūsdienu Traķiem. Tā 14. gadsimta otrajā pusē izauga tagadējā Traķu pilsēta. Pirmo reizi Traķi vācu hronikās minēti 1337. gadā. Šis gads tiek uzskatīts par pilsētas dibināšanas gadu. 1409. gadā Traķiem piešķīra pilsētas tiesības.
Traķi jau sen ir daudznacionāla pilsēta. Gadsimtiem ilgi šeit ir dzīvojuši lietuvieši, karaīmi, tatāri, krievi, poļi un ebreji. Katrai no tautībām šeit bija atļauts praktizēt savu reliģiju, kopt savas tradīcijas un kultūru. Lielu ietekmi uz pilsētas attīstību atstāja karaīmi un tatāri, kurus 14. gadsimta beigās pēc kariem ar Zelta ordu no Krimas atvedis Lietuvas dižkunigaitis Vītauts.
1991. gadā šajā rajonā tika izveidots Traķu vēsturiskais nacionālais parks ar mērķi aizsargāt Traķu pils apbūvi uz ezera salas, Traķu pilsētas seno apbūvi un tās iedzīvotāju - karaīmu un tatāru dzīves vidi, kā arī apkārtējo ezeru un dabas vērtības.
Mūsdienās Traķi ir pazīstami ne tikai ar savu seno pagātni. Šī ir pilsēta, kas apvieno viduslaiku arhitektūru ar mūsdienu tūrisma infrastruktūru.

Ekskursija kājām "Pa Traķu vecpilsētu un pilīm". Traķi priecē ar savu unikālo ezera ainavu un viduslaikos būvēto un 20. gadsimtā no drupām atjaunoto piļu kompleksu. Veco Traķu pussalas pils un Jauno Traķu salas pils ir reģiona vizītkarte, kas atspoguļo ne tikai Lietuvas iedzīvotāju materiālo - arhitektūras, bet arī garīgo mantojumu. Galu galā, kad radās Lietuvas valsts, Traķi bija viena no politiski un militāri nozīmīgākajām pilsētām.
Ekskursijas laikā aplūkosiet Vissvētākās Jaunavas Marijas Parādīšanās baziliku, ko 1409. gadā sāka celt par Lietuvas lielkņaza Vītauta līdzekļiem. Bazilikai ir neregulāra taisnstūra forma, tajā harmoniski savijas gotikas un baroka iezīmes. Uz baznīcas sienām atklātie fresku fragmenti atgādina Bizantijas periodam raksturīgo stilu, kas izmantots arī Traķu pilī uz salas. Baznīcas galvenajā altārī nu jau sešus gadsimtus glabājas ne tikai Traķu, bet visas Lietuvas galvenais dārgums - Traķu Dievmātes svētbilde, kas slavena ar saviem brīnumiem un žēlastību. Aplūkosim Traķu pilsētas aizbildņa Sv. Jāņa Nepomuka stabveida kapelu, vienu no nozīmīgākajiem pilsētas akcentiem, kas 18. gadsimtā tika uzstādīts kādreizējā Rātslaukuma centrā. Apskatīsim 18. gadsimta beigās pussalas pils teritorijā dibināto dominikāņu klosteri. Klostera komplekss sastāvēja no 11 cellēm, sakristejas, skolas, zvanu torņa, ēdamzāles ar virtuvi, staļļa, kā arī sakņu dārziem un puķu dobēm, kuras kopa mūki. Apmeklēsim Veco Traķu pussalas pili, kas atrodas pussalā pilsētas centrā pie piekrastes pakalna starp Galves un Lukas ezeriem. Pils, ko uz pussalas 14. gadsimta beigās uzcēla Lietuvas dižkunigaitis Ķēstutis, savulaik bija viena no lielākajām kastelas tipa pilīm Lietuvā un aizņēma 4 ha platību, iespējams, tāpēc to sauca arī par Lielo. Pastaigāsimies pa Karaīmu ielu - "Mazā pilsētiņa", kas ir absolūti unikāla vieta Lietuvā, veidojusies pārsvarā 15. gadsimtā, kad Lietuvas dižkunigaitis Vītauts pirms 600 gadiem ieveda karaīmus Lietuvā. Leģenda vēsta, ka, būvējot savas mājas, karaīmi vienu no logiem veltījuši Dievam, otru - valdniekam Vītautam, bet trešo - pašam saimniekam. Apskatīsim 19. gadsimta Traķu kenasu - vecāko Lietuvā un vienu no trim karaīmu reliģiskajiem namiem, kas darbojas pasaulē! Un apmeklēsim Jauno Traķu salas pili.
Traķu ezerpils ir uzskatāma par viduslaiku aizsardzības šedevru, vienīgo ūdens pili Austrumeiropā.
Pili būvēt uzsāka Lietuvas dižkunigaitis Ķēstutis, bet pabeidza viņa dēls - Lietuvas dižkunigaitis Vītauts. 14. - 15. gadsimtā uz vienas no daudzajām Galves ezera salām būvētā pils atrodas stratēģiski izdevīgā vietā, to no visām pusēm sargā ūdens.
1409. gada Lietuvas dižkunigaitis Vītauts uz šejieni pārcēla valsts galvaspilsētu, te tika glabāta Lietuvas metrika (valsts arhīvs) un Valsts kase. Ar sarkaniem ķieģeļiem apdarinātā varenā pils ilgstoši bija Lietuvas liekņazistes dižkunigaišu rezidence, kultūras centrs.
Mūsdienās Traķu salas pils centrālajā ēkā atrodas Traķu vēstures muzejs, ir iespēja izstaigāt seno pili, apskatīt tās interjeru un daudzos interesantos eksponātus. Papildu 16 ekspozīciju zāles ir ierīkotas citā pils daļā - kazemātos, no šāviņiem aizsargātā nocietinājumā. Bijušo kazemātu zālēs var apskatīt bagātīgu lietišķās mākslas kolekciju - pīpes, pulksteņus, mēbeles, izstrādājumus no porcelāna, stikla un kaula. Šeit ir arī daudz monētu, medaļu, senu karšu, medību trofeju, rotaslietu, sadzīves priekšmetu, bruņinieku bruņu un ieroču, kā arī vērtīgas gleznas. Pavisam kopā muzeja fondos uzskaitīti gandrīz 400 tūkstoši eksponātu.

Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā. Ja esat ieradušies Lietuvā atpūsties un gūt jaunus patīkamus iespaidus, jums jāizmēģina un jānovērtē lietuviešu nacionālās virtuves garšīgie un tajā pašā laikā ne pārāk dārgie ēdieni, noteikti jānogaršo karaīmu pīrāgi - kibinai. Par šo ārkārtīgi populāro ēdienu Lietuvai jābūt pateicīgai Lietuvas dižkunigaitim Vītautam. Tieši viņš pirms 600 gadiem atveda uz Lietuvu karaīmus, un viņi atveda kibinus. Pārsteidzoši ir tas, ka Lietuvā dzīvoja ne vairāk kā divi līdz trīs tūkstoši karaīmu, bet viņu kibinai miermīlīgi iekaroja visu valsti!

Pēc tam apmeklēsim S. Šapšala vārdā nosaukto karaīmu etnogrāfisko muzeju. Šī ir vienīgā karaīmu kultūru reprezentējošā vieta Lietuvā. Kopš 1967. gada strādājošajā karaīmu tautas muzejā apmeklētāji var iepazīties ar šīs īpatnējās tautas vēsturi, unikālo valodu un reliģiju.
Muzeja ekspozīciju veido vairāk nekā 300 priekšmeti. Šeit var apskatīt visdažādākos eksponātus – sākot ar Ēģiptes karaīmu kāzu līgumu un beidzot ar austrumu ieroču kolekciju. Karaīmu tautas vēsturi, sadzīvi un ieražas atspoguļo fotogrāfijas, rokdarbi, apģērbs un aksesuāri.
Seraja Šapšala - 19. - 20. gadsimtu mijā dzīvojošs slavens zinātnieks un kolekcionārs, kurš interesējās par Austrumu tautu, sevišķi karaīmu, kultūru, plaši pazīstams karaīmu sabiedriskais aktīvists. 1927. gadā Traķos notikušajā karaīmu kongresā viņš tika ievēlēts par kopienas vadītāju un viņam tika piešķirts hachan - augstākais karaīmu garīdznieka tituls.
2011. gadā, pieminot S. Šapšala nāves 50. gadadienu, viņa vārdā tika nosaukts muzejs.

Tālāk ceļš ved uz grāfu Tiškeviču īpašumu pie Galves ezera

Ekskursija pa Užutraķu muižu ar grezno pili, sauktu par Galves ezera balto gulbi. Užutraķu muiža ir viena no skaistākajām un vislabāk saglabātajām Lietuvas muižām. Galves ezera krastā izvietotais atjaunotais muižas pils un parka ansamblis ļauj sajust 19. gadsimta Lietuvas muižniecības dzīves garu.
Rakstiskajos avotos Užutraķu pussala minēta jau 14. gadsimtā, kad šeit valdīja tatāru dižciltīgie. Dažādos laikos pussalas zemes, dēvētas par "Aļģirda salu", piederēja dažādiem īpašniekiem.
Iedvesmojoties no Traķu unikālās ainavas, Užutraķu muižu 20. gadsimta sākumā izveidoja grāfs Jozefs Tiškevičs un viņa sieva Jadviga.
Pili iekārtota Luija XVI stilā ieturētā interjerā, to veidojis poļu arhitekts Jozefs Huss. Ēkas ezera pusē ir terase ar atvērtiem paviljoniem, no kuriem paveras pasakains skats uz Traķu pili. Parku plānojis slavenais franču ainavu arhitekts Eduārs Fransuā Andrē. Tas bija jauktā stilā parks ar daudziem augiem, dekorēts ar seno skulptūru kopijām. Šeit joprojām aug gandrīz simts dažādu formu koku un krūmu sugas, no kurām vairāk nekā puse ir īpaši atvestas tajā laikā topošajam parkam.
Mūsdienās muižu var sasniegt pa sauszemi. Taču grāfu Tiškeviču ģimene šo maršrutu neizmantoja - viņi uz pussalu tika nogādāti ar plostu pa kanālu starp Galves un Skaista ezeru, pie kura dzīvoja pārcēlājs. Sauszemes ceļš tolaik bija paredzēts tikai un vienīgi saimnieciskām vajadzībām, tāpēc to iesauca par Kartupeļu ceļu. Pa to nebrauca arī Tiškeviču ģimenes viesi, kuri devās uz bieži rīkotām pieņemšanām, ģimenes tikšanām vai draudzīgām dzīrēm.
Užutraķu muiža pirms Otrā pasaules kara piederēja grāfu Tiškeviču ģimenei.
Ekskursijas laikā pa Užutraķu muižu varēsiet iepazīties ar muižas vēsturi un Tiškeviču dzimtu. Uzzināsiet, kā pils izskatījās agrāk, redzēsiet tās pašreizējo izskatu un varēsiet apbrīnot ne tikai pili ieskaujošo parku, puķu dobes, skulptūras un skaisto āra terasi, bet arī skatu no tās. Izstaigāsiet 80 ha plašo Užutraķu parku, iepazīstieties ar tā floru un faunu un parku veidošanas un atjaunošanas mākslu.

Ceļojumu turpinām uz Budos ciemu
 
Dosimies pastaigā pa Eņģeļu pakalnu. Eņģeļu koka skulptūru parks tika izveidots 2009. gadā. Šajā izlolotajā, tautas dievbijības un garīguma, vietā atrodas daudza eņģeļu koka skulptūras, skaisti kalti saules krusti un dzīvības koki, kas rotāti ar valsts simboliem. 4,3 ha platībā sveicienus debesīs sūta vairāk nekā 40 lieli un mazi koka eņģeļi, no ozolkoka izcirstas kapelas. Katrs no kalna eņģeļiem iemieso kādu no dzīves patiesībām, vispārcilvēciskām vai kristīgām vērtībām.
Eņģeļu formā šeit ir iemūžināti: Dzīve, Patiesība, Miers, Dvēseles miers, Līdzjūtība, Pašupurēšanās, Mīlestība, Veselība, Prieks, Pateicība, Cerība... Ir eņģeļi, kas aizsargā ģimeni, arī zinātnes, garīgā miera, Baltijas ceļa un daudzi citi sargātāji.

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Lietuvu un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
Ekskursija "Pa senajiem Traķiem un pilīm" ar vietējo gidu - 5.00 EUR personai + ieejas biļete Traķu ezerpilī
 
* Traķu ezera pils:
apmeklējums - pieaugušajiem 10.00 EUR, bērniem, pensionāriem 5.00 EUR
apmeklējums (no 1. maija līdz 30. septembrim) - pieaugušajiem 12.00 EUR, bērniem, pensionāriem 6.00 EUR
gida pakalpojumi - 80.00 EUR grupai

* S. Šapšala vārdā nosauktais karaīmu etnogrāfiskais muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 6.00 EUR, bērniem, pensionāriem 3.00 EUR
apmeklējums (no 1. maija līdz 30. septembrim) - pieaugušajiem 8.00 EUR, bērniem, pensionāriem 4.00 EUR
gida pakalpojumi - 60.00 EUR grupai

* Užutraķu muiža:
Užutraķu pils apmeklējums - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem, pensionāriem 1.50 EUR
ekskursija ar vietējo gidu pa Užutraķu muižu - 160.00 EUR grupai
 
 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!