×

Brīdinājums

JFolder: :files: Izvēlētais ceļš nav mape. Ceļš: /mnt/hdd2/www/vhosts/santur.com.lv/httpdocs/images/Traki_Vilna_2_dienas

×

Paziņojums

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Traki_Vilna_2_dienas

Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Eņģeļu pakalns – Galves ezera baltais gulbis-Užutraķu pils – ezeru ieskautā un leģendām apvītā senā Traķu pilsēta!.. – karaīmu kibinu degustācija "Karališka Senoji Kibininė" – Lietuvas galvaspilsēta-pasakainā Viļņa

Vilnas aprinkis

 Ceļojuma ilgums - 2 dienas/ 1 nakts

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 69.00 EUR personai

 Grupas organizētājiem autobuss, viesnīca un ieejas biļetes – bez maksas! 

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

1.diena – Rīga – Eņģeļu pakalns – Užutraķu pils – Traķi – karaīmu kibinu degustācija "Karališka Senoji Kibininė" – Viļņa

6.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Lietuvu

Pa ceļam kafijas pauze

Ierodamies Budos ciemā

Dosimies pastaigā pa Eņģeļu pakalnu. Eņģeļu koka skulptūru parks tika izveidots 2009.gadā. Šajā izlolotajā, tautas dievbijības un garīguma, vietā ir atrodamas daudzas eņģeļu koka skulptūras, skaisti kalti saules krusti un dzīvības koki, kas rotāti ar valsts simboliem.
Šodien 4,3 ha platībā sveicienus debesīs sūta vairāk nekā 40 lieli un mazi koka eņģeļi, no ozolkoka izcirstas kapelas. Katrs no kalna eņģeļiem iemieso kādu no dzīves patiesībām, vispārcilvēciskām vai kristīgām vērtībām. Eņģeļu formā šeit ir iemūžināti: Dzīve, Patiesība, Miers, Dvēseles miers, Līdzjūtība, Pašupurēšanās, Mīlestība, Veselība, Prieks, Pateicība, Cerība... Ir eņģeļi, kas aizsargā ģimeni, arī zinātnes, garīgā miera, Baltijas ceļa un daudzi citi sargātāji.

Tālāk ceļš ved uz grāfu Tiškeviču īpašumu pie Galves ezera

Ekskursija pa Užutraķu parku un pili, sauktu par Galves ezera balto gulbi. Rakstiskos avotos Užutraķu pussala ir minēta jau 14.gadsimtā, kad šeit valdīja tatāru dižciltīgie. Dažādos laikos pussalas zemes, dēvētas par "Aļģirda salu", piederēja dažādiem īpašniekiem. Užutraķu muižas labklājības vēsture ir saistīta ar Tiškevičiem. 19. un 20.gadsimtu mijā grāfs Jozefs Tiškevičs kopā ar sievu Jadvigu izveidoja greznu rezidenci - pili, kas bija rotāta ar iespaidīgiem Luija XVI stila interjeriem. Tika uzbūvēta terase, uz kuras līdzīgi kronim atrodas atklāta tipa paviljoni. No terases paveras skats uz skaistu jaukta stila parku.
Ekskursijas laikā pa Užutraķu muižu iepazīsieties ar tās vēsturi, kas nav atdalāma no tās ierīkotāju - grāfu Tiškeviču dzimtas, vēstures. Šeit var apbrīnot ne tikai puķu dobes, kas ieskauj pili, parku, skaisto ielas terasi, bet arī skatu, kas paveras no tās. Uzzināsiet, kā pils izskatījās agrāk, redzēsiet tās pašreizējo izskatu un pastaigāsieties pa jauktā stilā 80 ha platībā veidoto Užutraķu parku. Pastaigas laikā iepazīsieties ar tā floru un faunu, kā arī ar parku veidošanas un atjaunošanas mākslu.

Ceļojumu turpinām uz Traķiem

Ekskursija "Pa senajiem Traķiem un pilīm". Traķi pārsteidz ar savu unikālo ezera ainavu un piļu kompleksu, ka celtas viduslaikos, bet no drupām atjaunotas 20.gadsimtā. Veco Traķu pussalas pils un Jauno Traķu salas pils - reģiona vizītkarte, kurā atspoguļojas ne tikai Lietuvas tautas materiālais - arhitektūras, bet arī garīgais mantojums. Laikā, kad tika dibināta Lietuvas valsts, Traķi bija viena no politiski un militāri svarīgākajām pilsētām.
Ekskursijas laikā redzēsiet: Vissvētākās Jaunavas Marijas parādīšanās baziliku, kuru 1409.gadā dibināja Lietuvas dižkunigaitis Vītauts Dižais. Baznīcas galvenais altāris jau sešus gadsimtus glabā ne tikai Traķu, bet visas Lietuvas galveno dārgumu - Traķu Dievmātes ikonu. Traķu aizbildņa Sv. Jāņa Nepomuka kapelas stabu, kas 17.gadsimtā uzstādīts Vytauto un Karaimu ielu krustojumā. Pili, kas atrodas pussalā pilsētas centrā paugurā starp Galves un Luka ezeriem. Pils tika uzcelta 14.gadsimtā Lietuvas dižkunigaiša Ķēstuta valdīšanas laikā un aizņem 4 ha. Traķu dominikāņu klosteri, kas dibināts 18.gadsimta beigās pussalas pils teritorijā, Karaīmu ielu - "Mazpilsētu", 18.gadsimta Kenesu - Traķu karaīmu lūgšanu ēku. Visbeidzot, apmeklēsiet 14. - 15.gadsimtu salas pili.
Traķu ezera pils uzskatāma par viduslaiku aizsardzības šedevru, vienīgo ūdens pili Austrumeiropā. Pili būvēt uzsāka Lietuvas dižkunigaitis Ķēstutis, bet pabeidza viņa dēls - Lietuvas dižkunigaitis Vītauts. 14. - 15.gadsimtā uz vienas no daudzajām Galves ezera salām būvētā pils atrodas stratēģiski izdevīgā vietā, to no visām pusēm sargā ūdens. 1409. gada Lietuvas dižkunigaitis Vītauts Dižais uz šejieni pārcēla valsts galvaspilsētu, šeit tika glabāta Lietuvas metrika (valsts arhīvs) un valsts kase. Ar sarkaniem ķieģeļiem apdarinātā varenā pils ilgstoši bija Lietuvas kunigaišu rezidence, kultūras centrs. Traķu salas pils centrālajā ēkā darbojas Traķu vēstures muzejs, ir iespēja izstaigāt seno pili, apskatīt tās interjeru un daudzos interesantos eksponātus. Papildu 16 ekspozīciju zāles ir ierīkotas citā pils daļā, ko sauc par kazemātu - no šāviņiem aizsargātu nocietinājumu. Kazemāta zālēs var apskatīt bagātīgu lietišķās mākslas kolekciju - pīpes, pulksteņus, mēbeles, izstrādājumus no porcelāna, stikla un kaula. Šeit ir arī daudz monētu, medaļu, seno karšu, medību trofeju, rotaslietu, sadzīves priekšmetu, bruņu un ieroču, kā arī vērtīgu mākslas darbu. Pavisam kopā muzeja fondos uzskaitīti gandrīz 400 tūkstoši eksponātu.
 
Brīvais laiks
 
Ekskursija "Nezināmie Traķi" pa Galves ezeru ar izklaides kuģīti "Galvė". No jauna atklāsiet leģendām apvīto Traķu pilsētu, kuru ieskauj daudzi ezeri! Ekskursijas-brauciena laikā jums pavērsies brīnišķīgs skats uz Traķu ezera pili, redzēsiet Galves ezera balto gulbi - Užutraķu pili un apbrīnosiet gleznainās piekrastes ainavas. Lieliski iespaidi un labs garastāvoklis ir garantēti!...
 
Tālāk, dodamies uz resorānu "Karališka Senoji Kibininė"
 
Karaīmu pīrādziņu-kibinu degustācija. Restorāns "Karališka Senoji Kibininė", kas atrodas lieliskā un stratēģiski ērtā vietā, ir viena no piemērotākajām vietām dažādiem pasākumiem. Restorānā tiek pasniegti ne tikai vairāk nekā 16 veidu kibini, bet arī liela vērība tiek pievērsta lietuviešu virtuvei. Lietuviešu ēdieni un oriģinālie dzērieni, kas iekļauti "Senoji Kibininė" tīkla restorānu ēdienkartēs, iepriecinās pat visprasīgākos gardēžus!
Par kibiniem - par šo ārkārtīgi populāro ēdienu Lietuvai jābūt pateicīgai Lietuvas dižkunigaitim Vītautam Dižajam. Tieši viņš bija tas, kurš pirms 600 gadiem atveda karaīmus uz Lietuvu, bet tie - kibinus. Pārsteidzoši ir tas, ka Lietuvā dzīvoja ne vairāk kā divi vai trīs tūkstoši karaimu, kuru kibīni mierīgi iekaroja visu valsti!
Jūs nobaudīsit karaīmu pīrādziņus-kibinus: mini-kibinus ar dārzeņiem (2 gab.), mini-kibinus ar liellopu gaļu (2 gab.), mini-kibinus ar jēra gaļu (2 gab.) un vistas buljonu (2 porcijas).
 
Izbraucam uz Viļņu
 
Viļņa ir Lietuvas galvaspilsēta un lielākā pilsēta ar 575 tūkstošiem iedzīvotājiem. Pirmo Viļņa reizi minēta 1323.gadā kā Lietuvas dižkunigaiša Ģedimina galvaspilsēta. Laika posmā no 14. līdz 18.gadsimtam Viļņa bija galvenā pilsēta Lietuvas lielkņazistē. Pilsēta vislielāko uzplaukumu sasniedza Polijas-Lietuvas ūnijas karaļa Sigismunda I valdīšanas laikā, kad 1544.gadā Viļņa kļuva par karaļa galma pilsētu. Turpmākajos gados pilsēta nepārtraukti auga un attīstījās. Pēc trešās Polijas-Lietuvas ūnijas dalīšanas 1795.gadā, Viļņa kļuva par Krievijas impērijas daļu līdz pat 1918.gadam. No 1922. līdz 1939.gadam pilsēta bija Polijas sastāvā. Kopš 1939.gada Viļņa ir Lietuvas Republikas (vēlāk Lietuvas PSR) galvaspilsēta. 1991.gada 6. septembrī PSRS Valsts padome atzina Lietuvas neatkarību. Viļņa šodiena ir Lietuvas administratīvais, kultūras un politiskais centrs. Šeit, jebkurā diennakts laikā, dzīve rit pilnā sparā, un neticami mājīgā pilsētas atmosfēra ir vienkārši valdzinoša! Viļņa ir unikāla, brīnišķīga un aizraujoša pilsēta. Gandrīz katrs tūrists, kuram ir gadījies būt Lietuvas galvaspilsētā, iemīl šo lielisko pilsētu un sapņo vēlreiz šeit atgriezties. Viļņas vēsturiskais centrs ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.
 
Iekārtojamies viesnīcā
 
Brīvais laiks
 
 
2.diena – Viļņa: Nacionālais muzejs "Lietuvas lielkņazistes valdnieku pils", Ģedimina tornis un izklaides un atpūtas centrs "Belmontas"  Rīga

Brokastis viesnīcā

Ekskursija kājām pa pilsētas vēsturisko centru. Pastaiga pa šaurajām un līkumotajām ieliņām atklās visas senās viduslaiku pilsētas leģendas un noslēpumus.
Ekskursiju sāksim pie viena no Viļņas simboliem - Aušras vārtiem, kas celti 16.gadsimta sākumā gotikas stilā. 1671.gadā virs vārtiem karmelīšu klostera mūki uzcēla kapelu, un tajā tika novietota brīnumdarītājas Vissvētākās Jaunavas Marijas glezna. Pēc tam aplūkosim Sv. Terēzas Romas katoļu baznīcu, agrīnā baroka arhitektūras piemineklis. Baznīca tika uzcelta 1650.gadā kā karmelīšu klostera galvenā baznīca. Tālāk - Sv. Gara baznīca, kas tika uzcelta 17.gadsimtā par godu Svētajam Garam, kurš nolaidās uz apustuļiem. Pareizticīgā Sv. Gara klostera galvenā baznīca ir nozīmīgākā pareizticīgo baznīca Lietuvā. Pēc tam aplūkosim skaisto Lietuvas Nacionālās filharmonijas ēku. Vēlāk apskatām Sv. Kazimira baznīcu - pirmo baroka stilā 1604.gadā uzcelto baznīcu Lietuvā. Sv. Kazimira baznīca kopā ar blakus esošo klosteri tika uzcelta par godu Lietuvas aizbildnim Sv. Kazimiram. Baznīcu cēla jezuīti ar dāsnu Polijas karaļa un Lietuvas lielkņaza Sigismunda III Vāsas un Lietuvas lielkņazistes hetmaņa Leona Sapegi atbalstu.
Pēc tam apmeklēsim 15.gadsimta Rātslaukumu, kas ir viens no vecākajiem laukumiem Viļņā. Aplūkosim Viļņas rātsnamu, kas ir izcila 14.gadsimta beigu sabiedriskā ēka klasicisma stilā. Senajām ēkām, kas apbūvētas ap laukumu, ir arī sava interesanta vēsture. Pirmkārt, tās ir 15.gadsimtā celtās gotikas stila Mazā ģilde un agrīnā klasicisma stila Lielā ģilde. Tāpat ir jāpiemin 16. - 17.gadsimta Trīsvienības klostera ēku un slavenā Lietuvas tēlnieka Marka Antakoļska māju. Pēc tam iziesim pa kādreizējo ebreju kvartālu, kas ir Viļņas vēsturiskā centra neatņemama sastāvdaļa. Ebreju kvartāls - šauras ieliņas un viduslaiku mājas, kurās joprojām jūtams senu laikmetu nospiedums. Tālāk redzēsim Viļņas universitātes ēku. Universitāte dibināta 16.gadsimtā, un tās arhitektūras komplekss attīstījās vairāku gadsimtu garumā. Tāpēc universitātes ēkas celtas no gotikas un renesanses līdz baroka un klasicisma arhitektūras stiliem. Krāsainību kompleksam piedod 13 pagalmi, arkādes un galerijas.
Netālu, uz Daukanta laukuma atrodas krāšņā Prezidenta pils - Lietuvas Republikas prezidenta rezidence. Dodamies uz Katedrāles laukumu - Viļņas galveno laukumu. Aplūkosim katedrāli - Sv. Staņislava un Vladislava baziliku, kas ir vissvarīgākais katoļu dievnams Lietuvā. Katedrāles kazemātos tika glabāti izcili Lietuvas lielkņazistes cilvēki: dižciltīgie, bīskapi un prinči. Iepretim katedrālei atrodas 13. - 14.gadsimtā būvētais 57 metrus augstais zvanu tornis. Tālāk - piemineklis Lietuvas dižkunigaitim Ģediminam un atjaunotā Lietuvas lielkņazistes valdnieku pils. Blakus Lejas pilij, Ģedimina kalna virsotnē, atrodas Ģedimina tornis.
Pēc tam izstaigāsim senāko Viļņas ielu - Pils ielu. Iela ir populāra pastaigas vieta ar gleznainiem pilsētas skatiem, daudziem arhitektūras un kultūrvēstures pieminekļiem, ar kafejnīcu, restorānu, muzeju un galeriju, viesnīcu, rotaslietu izstrādājumu un suvenīru veikaliņu pārpilnību. Tālāk, apbrīnojam seno Literatu ielu. Kopš 2008.gada rudens ielas sienas ir dekorētas ar veltījumiem - tēlnieku un gleznotāju nelieliem izstrādājumiem no koka, māla, metāla, stikla, filca un citiem materiāliem. Nākamais apskates objekts ir Sv. Miķeļa baznīca. Baznīca ir arhitektūras piemineklis, kuram ir raksturīgi pārejas elementi no gotikas līdz renesansei, kā arī Sapegu dzimtas atdusas vieta. Saskaņā ar Lietuvas lielkņazistes hetmaņa Sapegi rīkojumu 1594.gadā tika uzsākta baznīcas būvniecība, pabeigta 1625.gadā. Pēc tam redzēsim 1495. - 1500.gadā celto Sv. Annas baznīcu - skaistu, neparastu vēlās gotikas šedevru. Tuvumā atrodas 16.gadsimta Sv. Franciska un Bernarda baznīca. Baznīca ir viens no spilgtākajiem Viļņas gotikas piemēriem, 17. - 18.gadsimtā ieguvusi renesanses un baroka arhitektūras iezīmes. 
Visbeidzot apmeklēsim "Užupes Republiku". Užupe dažreiz tiek salīdzināta ar Monmartru Parīzē vai Kristiāniju Kopenhāgenā. Užupe ir mākslinieku "republika". Užupei ir sava himna, konstitūcija, prezidents, bīskaps, divas baznīcas, viena no vecākajām kapsētām Viļņā, septiņi tilti, un aizbildnis - bronzas Užupes eņģelis.
 
Vēlāk apmeklējam Nacionālo muzeju "Lietuvas lielkņazistes valdnieku pils"Lietuvas dižkunigaišu rezidences Viļņas Lejas pils vēsture aizsākās 15.gadsimtā. Pils, kas atrodas Ģedimina kalna pakājē, īpaši attīstījās un uzplauka 16. un 17.gadsimtā, bija valsts politiskās un kultūras dzīves centrs. Šeit tika uzņemti Maskavas, Svētās Romas impērijas, Ungārijas, Turcijas, Persijas, Francijas un citu valstu vēstnieki. Pilī uzticības zvērestus deva Prūsijas un Kurzemes hercogistes vasaļi, notika panu Radas un Lietuvas Seima sanāksmes, tika rediģēti Lietuvas Statūti (Lietuvas lielkņazistes likumu kodekss), notika tiesas sēdes, glabāja Lietuvas metriku (valsts arhīvs) un valsts kasi. Pilī bija liela bibliotēka, bagātīgas gobelēnu, ieroču, gleznu, medību trofeju kolekcijas. Greznā rezidence bija renesanses un agrīnā baroka kultūras un mākslas izplatīšanās centrs Centrālajā, Austrumu un Ziemeļu Eiropā.
1801.gadā nojauktās lielkņazistes pils atjaunošana, saskaņā ar senajiem zīmējumiem, notika laikā no 2002. līdz 2016.gadam. Mūsdienās pils ir Lietuvas valstiskuma simbols un nacionālā lepnuma objekts. Pils piedāvā pastāvīgas izstādes ar daļēji atjaunotu vēsturisko interjeru. Pastāvīgā izstāde stāsta par pils gotisko, renesanses un baroka periodu. Daudzi rezidences ekskluzīvie eksponāti ir izstādīti tajā pašā vietā, kur atradās senajos laikos. Pilī ir 300 000 interjera un sadzīves priekšmetu, no kuriem lielākā daļa atrasti senās pils teritorijā.

Pēc tam uzkāpsim Ģedimina tornī. Ģedimina tornis (lietuviešu valodā - Gedimino pilies bokštas) ir vēstures un kultūras piemineklis. Augšējās pils rietumu tornis tika uzbūvēts 1419. - 1422.gados Lietuvas dižkunigaiša Vītauta laikā. Iepriekš tā celtniecība kļūdaini tika piedēvēta viņa vectēvam Ģediminam.
Tas izvietots Pils kalna rietumu daļā, atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā un paceļas 48 metrus no kalna pakājes (143 metrus virs jūras līmeņa). Tornim ir trīs astoņstūra formas stāvi (apakšējā daļa ir četrstūrveida), 20 metrus augsts, būvēts no rupjiem laukakmeņiem un sarkanā ķieģeļa. Virs torņa mastā plīvo Lietuvas valsts karogs. Augšā no skatu laukuma paveras skats uz vecpilsētu un Vilijas upes ieleju. Lietuvas iedzīvotāji ir īpaši iemīļojuši šo torni!
Kopš 1960.gada tornī atrodas Lietuvas Nacionālā muzeja filiāles ekspozīcija, kas veltīta pilsētas vēsturei. Tornī redzēsiet arheoloģiskos atradumus, bruņu un ieroču paraugus, Viļņas piļu maketus.
Pils kalnā blakus esošajam tornim atrodas Augšējās pils drupas - dienvidu torņa pamati un aizsardzības sienas fragments. Līdz tornim var uzkāpt kājām pa Pils kalna nogāzē 1895. - 1896.gados ieklāto spirālveida celiņu vai par maksu pacelties funikulierī no Nacionālā muzeja "Lietuvas lielkņazistes valdnieku pils" slēgtā pagalma.

Brīvais laiks

Pusdienas izklaides un atpūtas centrā "Belmontas". Franču dzirnavas "Belmontas", kas celtas 1838.gadā, pārtrauca darboties tikai 20.gadsimta vidū. 2001.gadā tika uzsākti šī unikālā kompleksa atjaunošanas darbi. Šobrīd izklaides un atpūtas centrā "Belmontas" ir 10 banketu zāles, kurās var uzņemt no 20 līdz 1000 viesu. Sakoptā teritorija, atjaunotās ēkas un ar etnogrāfiskiem un antīkiem eksponātiem un mēbelēm papildinātās zāles parāda Lietuvas iedzīvotāju sadzīvi, viņu vaļaspriekus un gaumi 19.gadsimta sākumā.
Viļņas iedzīvotāji un galvaspilsētas viesi īpaši iemīlējuši vasaras kafejnīcu "Belmonto kriokliai" ar unikālu skatu uz skaļo ūdenskritumu un krodziņu "Joanos Carinovos smuklė", kurā varēsiet nobaudīt tradicionālos lietuviešu ēdienus un vietējo alu "Belmontas".
Vasarā durvis atver vasaras restorāns "Amfiteatras", kas atrodas straujās Viļņas upes krastā. Upe savu vārdu devusi arī Lietuvas galvaspilsētai.

Pēc tam izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Lietuvu un Latviju

Pa ceļam kafijas pauze

Vkarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* nakts ** vai *** viesnīcā ar brokastīm
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi
 
Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ieejas biļetes:
 
Užutraķu pils:
pils apmeklējums - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem, pensionāriem 1.50 EUR
ekskursija ar vietējo gidu pa Užutraķu parku un pili - 2.50 EUR personai
 
Ekskursija "Pa senajiem Traķiem un pilīm" ar vietējo gidu - 3.00 EUR personai
 
Traķu ezera pils:
apmeklējums - pieaugušajiem 12.00 EUR, bērniem, pensionāriem 6.00 EUR
apmeklējums (no 1.oktobra līdz 1.aprīlim) - pieaugušajiem 8.00 EUR, bērniem, pensionāriem 4.00 EUR
 
Ekskursija "Nezināmie Traķi" pa Galves ezeru ar izklaides kuģīti "Galvė" - pieaugušajiem 9.00 EUR, bērniem, pensionāriem 6.00 EUR. Ekskursijas garums 45 minūtes
 
Karaīmu kibinu degustācija restorānā "Karališka Senoji Kibininė" - apmeklētājam 10.00 EUR
 
Ekskursija ar vietējo gidu pa Viļņas vēsturisko centru - 5.00 EUR personai
 
Nacionālais muzejs "Lietuvas lielkņazistes valdnieku pils":
apmeklējums - pieaugušajiem 6.50 EUR, bērniem, pensionāriem 3.25 EUR
ekskursija ar vietējo gidu - 2.00 EUR personai
 
Ģedimina tornis - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem 2.50 EUR
 
 
Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!

 

{gallery}Traki_Vilna_2_dienas{/gallery}

 

trakai

Engeli Uzutraku Traku-pils Traki