Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Talsi-deviņu pakalnu pilsēta – Dundaga-neparasta pilsētiņa ar Dundagas pili – Šlīteres bāka – gleznainais Kolkasrags-viena no skaistākajām Latvijas dabas bagātībām!.. – Pūrciema Baltā kāpa

Talsu novadsCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 3 ) pasūtīts brauciens

Cena no 24.00 EUR skolēnam

Skolotājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits skolēnu skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.30 izbraucam no skolas

Ierodamies Talsos

Talsi (līvu: Tālsa) - pilsēta Kurzemes ziemeļu daļā, Talsu novada administratīvais centrs ar aptuveni 8 700 iedzīvotājiem. Šī nelielā gleznainā pilsētiņa atrodas uz 9 pakalniem uzreiz divu ezeru krastos. Deviņi pakalni - Pilskalns, Ķēniņkalns, Leču kalns, Tiguļu kalns, Sauleskalns, Baznīckalns, Krievragkalns, Vilkmuižas kalns, Dzirnavkalns - izveidojuši īpašu ēku celtniecības tipu, kā arī ainavas, kas raksturīgas tikai Talsiem. Nav brīnums, ka Talsi tiek dēvēti par "Kurzemes zaļo pērli"!
Talsu vārds pirmo reizi tika pieminēts 1231. gadā līgumā starp kuršu cilšu vecākajiem un Romas pāvesta sūtni Balduīnu no Alnas.
Pirms krustnešu iebrukuma Talsus un to apkārtni apdzīvoja lībieši, pēc tam šeit apmetās kurši. Tiek uzskatīts, ka Talsu pilskalns pastāvējis jau vismaz no 10. gadsimta. Kuršu koka pils atradās Talsu ezera austrumu krastā, tās augstākajā vietā, aptuveni 32 metrus virs ezera līmeņa.
Ziemeļu krusta karu laikā pret Baltijas pamatiedzīvotājiem pilskalns nonāca vācu bruņinieku pakļautībā. Savulaik Talsu attīstībā liela nozīme bija Livonijas ordenim, kas 13. gadsimta beigās Dzirnavkalnā uzcēla pili, kas veicināja agrīnu apdzīvotu vietu veidošanos.
Talsu evaņģēliski luteriskā baznīca tika atklāta 1567. gadā. Šeit ilgus gadus kalpoja mūziķa un komponista Ludviga Bēthovena tuvs draugs Karls Ferdinands Amenda.
Talsi pilsētas tiesības ieguva tikai 1917. gadā.
Vasaras mēnešos pilsētā notiek Talsu pilsētas svētki un atjaunotais Dižmāras gadatirgus.

Ekskursija kājām pa Talsiem, kuras laikā apskatīsim pilsētu izteiktu pauguraines reljefu un iepazīsimies ar tās vēsturi.
Reljefa dažādības un ainaviskā krāšņuma ziņā Talsiem nav līdzīgas pilsētas. Krāšņā daba - pauguri, ezers - papildina ar sīkām ēkām piepildīto ainavu. Pateicoties pauguriem, pilsētas reljefs ir ļoti interesants, ielās ir daudz kāpņu, vienas mājas jumts kļūst it kā par pamatu citai. Šeit ir skaisti, šodien klusās, bruģētās ieliņas, vecie koka nami un sendienās iekoptie parki lieliski sadzīvo ar nākotni.
Apmeklēsim pilsētas vēsturisko centru, kas atrodas starp Talsu un Vilkmuižas ezeriem, kas vienlaikus ir 16.- 19. gadsimtu pilsētbūvniecības piemineklis. Redzēsim vecpilsētas sirdi, Talsu tautas nama Radošo sētu, kas izbūvēta 2013. gadā, mākslas galeriju "Galerija Art", vēsturisku ēku, kas pazīstama ar nosaukumu Annas Bekers namiņš un daudz ko citu.
Dosimies pastaigā pa Talsu ezera promenādi pilsētas senajā daļā. Apkārt Talsu ezeram, kuru rotā gleznaina strūklaka, ved koka laipa. Šeit paveras brīnišķīgs skats uz Talsu vecpilsētu, Baznīckalnu, Pilskalnu un Ķēniņkalnu!..
Apskatīsim Talsu pilskalnu - visu pirmsākumu sākumu un pilsētas sirdi, kas atrodas 32 metru augstumā virs Talsu ezera līmeņa.
Baznīckalna galā aplūkosim balto un stalto Talsu evaņģēliski luterisko baznīcu. Lode torņa galā atgādina par kristietības izplatību visā pasaulē, bet gailis aicina saglabāt modrību un tīru sirdsapziņu.
Iepazīsimies ar Talsu novada muzeja ēku, vienu no skaistākajām un vēsturiski nozīmīgākajām ēkām pilsētā, kas atrodas pilsētas augstākajā pakalnā - Tiguļu kalnā. Tā tika uzcelta 19. gadsimta beigās neoklasicisma stilā kā baronu fon Firksu pilsētas māja Villa Hochheim. Izstaigāsim arī barona laikā iekārtoto dendroloģisko parku ar vairāk nekā 300 kokaugu sugām.
(Pēc izvēles - ekskursijas vietā skolēni mūsu gida pavadībā var doties bezmaksas pastaigā pa pilsētas vēsturisko centru)

Tālāk ceļš ved uz Dundagu

Ekskursija pa Dundagas pili. Pils ir lielākā un vislabāk saglabājusies pils Ziemeļkurzemē, ar slēgtu pagalmu, vārtiem ar torni un 2 - 3 metrus bieziem mūriem. Pils ziemeļrietumu ieejas torni rotā trīs pēdējo pils īpašnieku fon der Ostenzakenu dzimtas ģerboņi.
Pili 13. gadsimta beigās saimniecības vajadzībām uzcēla Rīgas bīskapa domkapituls. 1434. gadā Dundagas pili nopirka Kurzemes bīskaps. Turpmāk pils kalpoja kā nocietinājums un saimnieku mājvieta. No 1711. gada līdz 1920. gada agrārajai reformai Latvijā pilī saimniekoja Ostenzakenu dzimta, kuri bija arī pēdējie īpašnieki.
1872. un 1905. gadā Dundagas pils pārdzīvoja lielus ugunsgrēkus. Pēc kuriem tā tika atjaunota, bet abas reizes ne iepriekšējā izskatā. Pēdējie restaurācijas darbi notika 1909. - 1914. gados un līdz mūsdienām pils otrajā stāvā daļēji saglabājusies šī perioda apdare.
No 1945. līdz 1974. gadam pilī atradās Dundagas vidusskola.
No 1992. gada pils ir Dundagas pagasta padomes īpašums un tās galvenais uzdevums ir veikt pagasta kultūras, izglītības, tūrisma un atpūtas centra funkcijas. Tas ir valsts nozīmes arhitektūras un arheoloģijas piemineklis, kā arī populārs tūrisma objekts.
Ar Dundagas pili ir saistītas daudzas leģendas un nostāsti. Vispopulārākā ir par Zaļo jumpravu. Kā vēsta leģenda, rūķu ķēniņš Dundagas pilī svinējis kāzas, taču viņu neviļus sarūgtinājusi kāda meitene - attāla barona radiniece. Tāpēc barons lika ziņkārīgo meiteni dzīvu iemūrēt pils torņa sienā. Tā kā Zaļā jumprava ir ļoti zinātkāra, arī šodien viņa reizēm piedalās pils pasākumos, liekot tā vai citādi manīt savu klātbūtni.
Ekskursijas laikā pa pili ienirsiet viduslaiku gaisotnē, uzzināsiet pils vēsturi un dzirdēsiet vietējās leģendas.
Vienā no ekspozīciju telpām apskatīsiet pils agrāko īpašnieku galeriju, kā arī nelielu izstādi ar fotoattēliem un zīmējumiem par dažādiem pils būvniecības posmiem.
Šeit apskatīsiet arī pastāvīgo ekspozīciju "Krokodilu ligzda" - par populāro novadnieku Arvīdu Blūmentālu (1925 - 2006), kurš Austrālijā medījis krokodilus un strādājis opālu raktuvēs, un kļuvis par filmas "Krokodils Dandijs" prototipu, pasaulē vairāk pazīstams kā krokodils Harijs. Turklāt tur varēsiet satikties ar gandrīz īstiem krokodiliem.
Pils velvju zālēs varēsiet apskatīt Latvijā vienīgo pastāvīgo medaļu ekspozīciju. Ekspozīcija iepazīstina ar Latvijas autoru, kā arī ārzemju mākslinieku dāvinājumiem.
 
Pēc tam dosimies pastaigā pa Dundagu. Izstaigāsim Dundagas parku, kas veidots 17. gadsimtā, kad īpašumā saimniekoja Ostenzakenu dzimta. Parkā ir 48 koku sugas, tostarp vairāki seni ozoli. Parka kopējā platība ir 21,7 ha.
Apmeklēsim Kalnadārzu, kas ir saliņa Dzirnavezerā, kas kādreiz bijusi sena apmetnes vieta. Visapkārt salai stiepjas stādītu liepu aleja.
Apskatīsim Dundagas evaņģēliski luterisko baznīcu, kas celta 1766. gadā Dundagas pils īpašnieka Kārļa fon der Ostenzakena vadībā. Līdz 20. gadu sākumam baznīca kalpoja abām draudzēm - vācu un latviešu. Baznīcā atrodas Jāņa Rozentāla altārglezna "Lieldienu rīts", latviešu zemnieka Anša Dinsberga 1859. gadā būvētās ērģeles, kā arī dārgas relikvijas: 1689. gada Bībele un Latvijas Republika prezidenta Kārļa Ulmaņa 1936. gadā dāvātā viesu grāmata ar viņa ierakstu.
Apbrīnosim Dundagas "Krokodilu". Divas tonnas smagā betona skulptūra, ko 1995. gadā veidojis Oļegs Skarainis, ir piemiņas zīme, kas veltīta "īstiem Dundagas vīriem", un atsauc atmiņā bijušā dundadznieka krokodilu mednieka A. Blūmentāla piedzīvojumus tālajā Austrālijā.

Ceļojumu turpinām uz Slīteres nacionālo parku

Apmeklēsim Šlīteres bāku, kas atrodas Šlīteres Zilo kalnu kraujas malā, apmēram 5,3 km attālumā no jūras. Šī ir otra vecākā navigācijas būve Latvijā.
Vēsturiski, jau kopš 11. gadsimta, šī teritorija bija laupītāju vieta, kuri dedzināja ugunis, lai maldinātu garām braucošos kuģus, liekot tiem uzskriet uz sēkļa, bet uzskriešanas gadījumā aplaupītu. Tāpat bākas vieta varēja būt sena svētvieta, jo vecajās kartēs šī teritorija ir apzīmēta kā Domkalns (Baznīcas kalns). Pirms Slīteres torņa uzcelšanas Zilo kalnu kraujā auga milzīgs ozols, kas bija atzīmēts arī jūras kartēs. Vairākus gadsimtus dāņu vikingu celtā Slīteres baznīca arī kalpoja kā ceļvedis jūrniekiem.
Šlīteres akmens bāku 1849. - 1850. gadā uzcēla Dundagas muižas barons Ostenzakens ugunsgrēku novērošanai un kā dienas orientieri kuģiem, kas kuģoja pa Baltijas jūru un Irbes šaurumu.
Par diennakts bāku Slīteres tornis kļuva tikai 1961. gadā. Tās uguņi bija vieni no augstākajiem visā Baltijas jūras piekrastē - vairāk nekā 100 metrus virs jūras līmeņa. Tas ir tāpēc, ka 26 metrus augsto torni papildina arī Zilo kalnu krauja, pie celtnes pamatiem sasniedzot 76 metrus virs jūras līmeņa.
Bākuguns Šlīteres bākā dega no 1961. līdz 1999. gada beigām. 1999. gadā bākā tika izslēgtas gaismas un noņemts tehniskais aprīkojums.
No 2002. gada Šlīteres bāka kalpo kā skatu tornis. Bākas tornī atrodas informācijas centrs, kas sniedz informāciju par citām bākām Latvijā, Slīteres nacionālo parku, piejūras reģiona dabu un lībiešu apmetņu vēsturi.
No bākas paveras lielisks skats uz Slīteres nacionālā parka mežiem, Zilo kalnu krauju un jūru. Skaidrā laikā var redzēt Irbes šaurumu, Miķeļtorni, Ovīšraga bāku, Kolkasragu un pat Sirves bāku Sāremā.
Blakus bākai sākas Šlīteres dabas taka 1,2 km garumā, kas cauri cilvēku neskartiem mežiem ved uz stāvajiem Slīteres Zilajiem kalniem.

Izbraucam uz brīnišķīgu vietu Latvijā - Kolkas ragu

Kolkasrags ir visizteiktākais zemes rags Latvijas piekrastē, vieta, kur satiekas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča ūdeņi. No Kolkasraga uz ziemeļaustrumiem stiepjas aptuveni 6 - 7 km gara un 2 metrus dziļa sēre, kuras pamatā ir dolomīta sēklis. Sēres galā atrodas Kolkas bāka, kura uz mākslīgi izveidotas salas tika uzcelta 1884. gadā, bet kopš 1985. gada šī bāka darbojas automātiski.
Jūra pie Kolkasraga sēkļiem ir neskaitāmu kuģu bojāejas vieta, tā ir bīstama vieta kuģošanai. Pirms izejas uz krastu ir trīs akmens plākšņu arka, uz kuras ir uzraksts “Jūras paņemtiem”.
Kolkasrags pavasarī ir ideāla vieta gājputnu vērošanai, vasarā paradīze atpūtai pie jūras, savukārt rudenī un ziemā šeit var sajust dabas spēku. Rags ir unikāla vieta, kur vērot saullēktu un saulrietu jūrā.
Dodoties pastaigā pa Kolkasraga priežu taku, izbaudiet brīnišķīgo gaisu un vērojiet, kā Mazā jūra satiekas ar lielo - Baltijas jūru.
Tūristu ērtībām Kolkasragā iekārtots apmeklētāju centrs, kurā var iegādāties vietējos suvenīrus, darbojas vasaras kafejnīca.

Pēc tam dodamies uz Pūrciema Balto kāpu

Pastaigāsimies pa Pūrciema Baltās kāpas taku. Valsts mežu teritorijā, kas stiepjas gar Rīgas jūras līča piekrasti, aptuveni 500 metrus no jūras atrodas īpaši aizsargājamā Pūrciema Baltā kāpa.
Pastaigai pa kāpu izveidota 900 metrus gara taka, kas aprīkota ar koka laipām un skatu laukumiem ainavas baudīšanai. Taka gar Pilsupītes stāvajiem krastiem vijas augšup un lejup un paver skaistus skatus uz trim balto smilšu atsegumiem. Lielākais no tiem ir Pūrciema Baltā kāpa, kas sasniedz 20 metru augstumu. Pirms aptuveni 6000 gadiem izveidojusies kāpa ir ne tikai visiem pieejams dabas piemineklis, bet arī arheoloģijas piemineklis. Tieši šeit, takas tuvumā, tika atrastas akmens laikmeta apmetnes liecības.
Dabas mīļotāji varēs novērtēt Pūrciema Baltās kāpas neskarto dabas ainavu un pašas dabas radīto mierīgo gaisotni!..

Mājup brauksim gar Rīgas jūras līci, caur maziem, klusiem un skaistiem zvejnieku ciematiņiem.

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana

* Talsu apskates ekskursija ar vietējo gidu - 1.50 EUR personai

* Ekskursija pa Dundagas pili - pieaugušajiem 3.00 EUR, skolēniem 0.85 EUR

* Dundagas evaņģēliski luteriskā baznīca - apmeklējums par ziedojumu

* Šlīteres bāka - pieaugušajiem 3.00 EUR, bērniem 1.50 EUR