Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Līvānu Stikla un amatniecības centrs – Rēzekne-"pilsēta Latgales sirdī" un Latgales vēstniecība "GORS"

Rezeknes novads

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 3 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 26.00 EUR skolēnam

 Skolotājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits skolēnu skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.30 izbraucam no skolas

Pa ceļam neliela apstāšanās

Ierodamies Līvānos

Apmeklējam Līvānu Stikla un amatniecības centru. Līvānu pilsēta vienmēr bijusi slavena ar stikla pūtēju prasmēm. Tūristi medīja slaveno Līvānu stiklu, dažos eksemplāros ražotās kristāla vāzes pasūtīja dāvināšanai, bet Latvijā Līvānu stikla izstrādājumi bija gandrīz katrā mājā. Diemžēl, Līvānu stikla rūpnīcas sen vairs nav, vāciešiem pārdotais uzņēmums bankrotēja pirms desmit gadiem. Bet unikālā stikla izstrādājumu kolekcija palika - to izpirka pilsēta.
Mūsdienās Līvānu Stikla un amatniecības centrs ir oāze tiem cilvēkiem, kuri vēlas uzzināt Latgales amatniecības vēsturi un tās attīstību līdz mūsdienām, baudīt mākslas vērtības un saņemt pozitīvu enerģiju harmoniski sakārtotā vidē.
Visās varavīksnes krāsās zaigojošais Līvānu Stikla un amatniecības centrs ir vienīgais šāda veida muzejs Baltijā. Stikla muzejs iepazīstinās ar Līvānu stikla fabrikas vēsturi un stikla izstrādājumu ražošanu kopš 1887. gada. Šobrīd muzeja kolekcijā ir 4000 unikāli dažāda veida stikla izstrādājumi. Tāpat būs iespēja noskatīties dokumentālās filmas par stikla ražošanas procesu un uzspēlēt interaktīvu spēli.
Gadsimtiem apgarotā klētī apmeklēsiet ekspozīciju "Amatnieki Latgalē 19. - 20. gadsimtā", kas iepazīstina ar galvenajām amatniecības nozarēm. Aplūkosiet darbarīkus un priekšmetus, kurus skāruši cilvēki ar "zelta rokām" - amatnieki. Tāpat izstāžu zālē būs apskatāma Latvijas rekordgarā, unikāla 94 metrus garā tautiskā josta.
Izstāžu zālē apskatīsiet vietējo un starptautisko mākslinieku un amatnieku darbus.
16. gadsimta vecajā barona Līvena muižas velvju pagrabā tiek dota iespēja apskatīt nelielu ekspozīciju ar vēsturiskām liecībām (fotogrāfijām, aprakstiem, pilsētas iedzīvotāju atmiņām) par plūdiem Līvānos un tās apkārtnē.
Ikviens varēs apmeklēt stikla pūšanas darbnīcu. Savulaik Līvāni tika dēvēti par stiklinieku pilsētu, taču līdz ar rūpnīcas slēgšanu tika pārtraukta vairāk nekā 100 gadus senā stikla pūšanas tradīcija. Lai Līvānos atkal spīdētu stikls, no jauna izveidota stikla pūšanas darbnīca. Darbnīcā būs iespēja kaut nedaudz ieskatīties stikla izstrādājumu tapšanas procesā.
Stikla un amatniecības centra telpās varēsiet iegādāties arī suvenīrus.

Ceļš tālāk ved uz Rēzekni

Rēzekne (vācu: Rositten, poļu: Rzeżyca, krievu: Режица) ir pilsēta Latvijas austrumos ar aptuveni 26 480 iedzīvotājiem, Rēzeknes novada administratīvais centrs. Pilsēta atrodas Latgales augstienes ziemeļu nogāzē, to mēdz dēvēt par "Latgales sirdi".
Pēc vēsturnieku domām 10. - 11. gadsimtā kalnā Rēzeknes upes krastā atradies nocietināts seno latgaļu pilskalns. 1285.gadā Livonijas ordeņa mestrs Vilhelms Šuborgs šeit no laukakmeņiem uzcēla labi nocietinātu pili - cietoksni, nosaucot to par Rositten. Tā kā pils bija stratēģiski nozīmīgs objekts, to ieņemt tīkoja krievi, lietuvieši, poļi, bet pilnībā iznīcināja zviedri 1656. - 1660. gados. Pēc tam kā cietoksni to vairs neatjaunoja.
Livonijas kara rezultātā 1582. gadā Rosittena kļuva par Polijas un Lietuvas ūnijas daļu.
1772. gadā pēc Polijas pirmās dalīšanas Rositza kļuva par Krievijas Impērijas daļu, un sākotnēji bija Pleskavas guberņas Daugavas provinces sastāvā. 1773. gadā tai tika piešķirtas apriņķa pilsētas tiesības. 1777. gadā tā nokļuva Polockas guberņas sastāvā, 1802. gadā Rositza kļuva par Vitebskas guberņas apriņķa centru. Rositzas attīstību būtiski ietekmēja 1836. gadā izbūvētā šoseja Sanktpēterburga - Varšava, bet vēlāk - 1860. gadā arī dzelzceļa līnija Sanktpēterburga-Varšava un 1904. gadā - dzelzceļa līnija Vindava (Ventspils) - Maskava.
1917. gada aprīlī Rēzeknē notika Pirmais Latgales latviešu kongress, kurā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem.
Pēc Pirmā pasaules kara un brīvības cīņām, 1920. gada 11. augustā Padomju Krievija Rīgas miera līgumā ar Latviju atteicās no pretenzijām uz Latgales teritoriju. Tieši pirmās Latvijas Republikas gados Rēzekne kļuva par atzītu Latgales novada kultūras centru.
Pēc Otrā pasaules kara Rēzekne sāka veidoties kā nozīmīgs reģionālais rūpniecības centrs. Pilsēta kļuva par galveno dzelzceļa un autotransporta mezglu, sava veida vārtiem starp austrumiem un rietumiem.
Šodien Rēzekne ir Latgales kultūras un izglītības centrs. Tā ir daudznacionāla un daudzvalodu pilsēta, kurā līdzās sadzīvo dažādu tautību pārstāvji. Šī ir pilsēta, kurai neatkārtojamu šarmu piešķir sirmā senatnīguma un progresīvās šodienas mijiedarbība.
 
Ekskursija "Pilsēta Latgales sirdī", kuras laikā iepazīsies ar ievērojamākajām apskates vietām, ēkām un vēsturiskiem notikumiem, kas raksturīgi tikai Rēzeknei un novadam kopumā.
Ekskursija sāksies ar stāstījumu par Rēzeknes vēsturiskajiem pavērsieniem pilskalna pakājē, turpināsies ar leģendu par pilskalnu, aizvedīs līdz vēsturiskajai Latgales ielai un vienai no pilsētas baznīcām. Maršruts vedīs pa pilsētas vēsturiskajām ielām, kā arī garām jauniem laukumiem un pēdējās desmitgades laikā uzceltiem vides objektiem. Ekskursija noslēgsies ar stāstījumu par mūsdienu Rēzekni pie Olimpiskā centra "Rēzekne" vai "Zeimuļa" tornī ar panorāmas skatu.
Ekskursijas laikā redzēsiet ievērojamākās pilsētas vietas: Livonijas ordeņa pilsdrupas; pieminekli Latgales atbrīvotājiem "Vienoti Latvijai", kas veltīts Latvijas neatkarības cīņu 1918. - 1920. gados dalībniekiem; 19. un 20. gadsimtu sarkano ķieģeļu ēkas Latgales ielā; 1887. - 1902. gados celto Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāli neogotikas stilā; Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru "Zeimuļs", kas tika atvērts 2012. gadā; Zaļo sinagogu - vienu no vecākajām pilsētas koka ēkām, kas celta 1845. gadā; pieminekli "Latgales kongresam - 100"; 1936. - 1939. gados uzcelto Sāpju Dievmātes katoļu baznīco neoromantisma stilā; Mākslas namu - kokgriezumiem bagātīgi rotātu ēku, kas būvēta eklektikas stilā 19. gadsimta pēdējā ceturksnī; 1846. gadā iesvētīto Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo baznīcu, kas savu vēsturisko un grezno interjeru saglabājusi līdz mūsdienām; Latgales vēstniecību "GORS" - pirmu akustisku koncertzāli Latvijā, kas tika atvērta 2013. gadā; Sv. Trīsvienības evaņģēliski luterisko baznīcu, kas celta no sarkaniem ķieģeļiem neogotikas stilā 1933. - 1935. gados; Latgales kultūrvēsturiskā muzeja skvērā pieminekli Antonam Kukojam; gājēju promenādi Rēzeknes upes krastā; 1895. gadā uzcelto Sv. Nikolaja vecticībnieku lūgšanu namu; 2020. gadā atklāto Olimpisko centru "Rēzekne"; senās Rēzeknes vaibstus atklājošus ēku sienu gleznojumus un daudz ko citu.
(Pēc izvēles - ekskursijas vietā skolēni mūsu gida pavadībā var doties bezmaksas pastaigā pa pilsētas vēsturisko centru)

Laiks pusdienām pilsētas centrā

Pēc tam ekskursija Latgales vēstniecībā "GORS". Latgales vēstniecība "GORS" ir pirmā augsta līmeņa akustiskā koncertzāle Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas, viena no nozīmīgākajām kultūras celtnēm Latvijā 2013. gadā.
Kopš 2013. gada Latgales vēstniecība "GORS" ir kļuvusi par jaunu Rēzeknes un Latgales simbolu, pasākumu centru ar bagātīgu kultūras programmu - koncertiem, izstādēm, kino, kā arī labāko semināru un konferenču norises vietu. Tās pastāvēšanas laikā koncertzālē ir uzstājušies gan pasaules līmeņa izpildītāji, gan Latvijas zvaigznes - operdziedātājas Kristīne Opolais un Elīna Garanča, maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, Valērijs Meladze, Nikolajs Baskovs, Vera Brežņeva, ērģelniece Iveta Apkalna, Ņujorkas baleta "Complexions" zvaigznes, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un daudzi citi. Koncertzāles "GORS" skatuve šodien kļuvusi par ikgadējo starptautisko festivālu - ērģeļmūzikas ORGANismi, Baroka dienu, kā arī balvas "Boņuks" par ieguldījumu latgaliešu kultūrā pasniegšanas vietu.
Ekskursijas laikā dosieties emocionālā, izglītojošā un izklaidējošā ceļojumā pa Latgales vēstniecības "GORS" ēku. Šī ir unikāla iespēja ielūkoties aizkulisēs, apmeklēt divas akustiskās koncertzāles, mēģinājumu zāles, ģērbtuves un citas telpas, kur parasti nenokļūst kultūras pasākumu apmeklētāji, sajust īpašo auru telpās, kurās notiek muzikāli un dramatiski priekšnesumi (opera, balets, mūzikli), simfoniskās mūzikas, koru un kamermūzikas koncerti, amatierkolektīvu izrādes un izklaides pasākumi.
Ekskursijas noslēgumā izbaudīsiet skaisto skatu, kas paveras no Latgales vēstniecības "GORS" jumta terases.

Izbraucam uz Rīgu

Pa ceļam neliela apstāšanās

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana

* Līvānu Stikla un amatniecības centrs:
apmeklējums - pieaugušajiem 4.00 EUR, skolēniem, pensionāriem 2.00 EUR (cenā iekļauta ekspozīcijas "Līvānu stikla muzejs", vēstures ekspozīcijas "Amatnieki Latgalē 19. - 20. gadsimtā", izstāžu zāles un velvju pagraba apmeklējums)
stikla pūšanas darbnīcas apmeklējums - apmeklētājam 4.00 EUR. Darbnīcas apmeklējums ilgst 15 - 25 minūtes grupās līdz 17 cilvēkiem centra darbinieka vadībā
gida pakalpojumi:
ekskursija ekspozīciju zālē "Līvānu stikla muzejs" - 30.00 EUR grupai
ekskursija ekspozīciju zālē "Amatnieki Latgalē 19. - 20. gadsimtā" - 30.00 EUR grupai

* Apskates ekskursija "Pilsēta Latgales sirdī" ar vietējo gidu - 2.00 EUR personai

* Ekskursija pa Latgales vēstiecību "GORS" ar vietējo gidu - 2.00 EUR, skolēniem, pensionāriem 1.50 EUR