Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Unikālais Republikāniskais Vāclava Inta akmeņu muzejs – aukstā kara muzejs-bijusī PSRS raķešu bāze – Telši-"Žemaitijas galvaspilsēta" un "Siera DŽIUGAS nams" – iespaidīgais Krustu kalns

ZemaitijaCeļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 3 ) pasūtīts brauciens

Cena no 26.00 EUR skolēnam

Skolotājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits skolēnu skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no skolas

Ceļš pa Latviju un Lietuvu

Pa ceļam neliela apstāšanās

Ierodamies Mosēdas pilsētiņā

Apmeklējam Republikānisko Vāclava Inta akmeņu muzeju. Šī unikālā muzeja aizsākumu lika vietējais ārsts V. Intas. 1957. gadā viņš sāka vākt laukakmeņus, un 1971. gadā no lielajiem akmeņiem tika izveidots akmeņu muzejs.
Muzejs atvērts atjaunotajā ūdensdzirnavu ēkā, kur iekārtojusies muzeja administrācija un akmeņu iekšējā ekspozīcija. Muzeja zālēs varēsiet iepazīties ar ledāju vēsturi, ar zemes garozā notiekošajiem procesiem, ar nogulumiežiem, derīgajiem izrakteņiem un to izmantošanu, ar akmeņiem, kas izveidojušies un izņemti no cilvēka ķermeņa, ar minerāliem (dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem), kā arī izpētīt zemes evolūcijas vēsturi un dzīvo organismu izcelsmi.
Muzeja brīvdabas ekspozīcija aizņem 14,5 ha lielu teritoriju un tajā ir vairāk nekā 200 dažādu laukakmeņu, kas parkā sagrupēti pēc to izcelsmes vietām. Muzeja āra ekspozīcijas apmeklētāji var iepazīties ar akmens izmantošanu: dzirnavas, dzirnakmeņi, akmens kāpnes, celiņi, bruģi, tiltiņi, galdi, skulptūras - viss no akmens. Visa parka teritorija ir sakārtota atbilstoši kompozīcijai tā, lai veidotos dabiska ainava. Bet daudzkrāsainie laukakmeņu raksti vēl vairāk izceļ parka apstādījumus. Muzeja dendroloģiskā kolekcija ir pasludināta par valsts aizsargājamu objektu. Šajā kolekcijā ir vairāk nekā 17 īpaši retu augu, 131 rets augs un Lietuvas gēnu bankā reģistrētie 30 augi.

Pēc tam dodamies uz Plokšču ciemu

Apmeklēsim aukstā kara muzeju-bijušo PSRS raķešu bāzi. Aukstā kara laikā Padomju Savienība bija gatava jebkurā brīdī dot triecienu ienaidniekam. Kodollādiņš tikšķēja arī Lietuvā - pēc pavēles no Maskavas saņemšanas, no Plokščiu ciema jebkurā brīdī varēja izšaut ballistiskās raķetes.
Vienīgās pazemes raķešu bāzes būvniecība Lietuvā sākās 1960. gada septembrī. To būvēja 10 000 karavīru. 27 metrus dziļās šahtas tika raktas kā parastas akas - ar rokām, strādājot dienu un nakti. Šajās 4 palaišanas šahtās no 1963. līdz 1978. gadam tika glabātas CC-4 raķetes, kas bija vērstas uz Eiropas pilsētām. Šahtas tika sargātas 6 aizsardzības līmeņos, ieskaitot 6kV elektropārvades līniju. Šī bija pirmā PSRS teritorijā uzbūvētā raķešu bāze.
Aukstā kara muzeja ekspozīcija tika ierīkota 1962. gadā uzbūvētajā bijušajā padomju armijas pazemes kodolraķešu palaišanas vietā. Ekspozīcijā ir unikāli video un grafiskie materiāli, kas ataino šahtas palaišanas kompleksa un raķešu šahtas iekšējo struktūru Padomju impērijā. Šeit tiek eksponēti kaujas raķešu paraugi un maketi, kā arī citi aukstā kara laika ieroču veidi.
Temperatūra muzejā ir tikai no +6°C līdz +12°C, tāpēc jāapģērbjas pieteikoši silti!
 
Tālāk ceļš ved uz Telšiem

Ekskursija kājām pa pilsētu. Telši (lietuviski: Telšiai, žemaišu: Telšē, poļu: Telsze) - pilsēta Lietuvas ziemeļrietumos, Telšu apriņķa un Telšu rajona administratīvais centrs, kurā dzīvo aptuveni 22 270 cilvēku. Telši ir arī Žemaitijas galvaspilsēta un Žemaitijas katolicisma centrs. Pilsētas nosaukumu devusi mazā Telšes upīte, kas ietek Mastis ezerā.
Uz septiņiem pakalniem apmetušos pilsētu no rietumiem un austrumiem ieskauj daudzās leģendās pieminētais Mastis ezers. Viena no leģendām vēsta, ka Telšus dibinājis milzis Džugas, kuru sauc arī par Telši. Telši vēstures avotos tiek minēti kopš 1450. gada.
Pilsēta ir slavena ar interesantām un unikālām apskates vietām: Lietuvā vienīgo kubisma stilā celto Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcu un skaisto Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas baznīcu, ko 1536. gadā dibinājis Lietuvas lielkņazs un Polijas karalis Sigismunds I; Yeshivat Telz, ebreju reliģisko skolu - vienu no lielākajām pasaulē, kurā mācījās un savas prasmes pilnveidoja rabīni no visas pasaules; moderno amfiteātri un Žemaitijas muzeju "Alka". Tirgus laukumā augšup debesīs slejas tornis-pulkstenis ar milzīgu melnu lāci. Katedrāles laukumā cilvēki ar redzes traucējumiem ar savām rokām var "izpētīt" vienīgo Lietuvā pilsētas modeli. Šeit atrodas bīskapa rezidence, Telšu bernardīnu klostera komplekss un 17. gadsimta garīgais seminārs. Uz viena no lielākajiem pakalniem atrodas Padujas Sv. Antonija katedrāle, uzcelta 1765. gadā vēlā baroka un klasicisma stilā.
Telši tiek saukti arī par Lāču galvaspilsētu. Šeit lāči tur "Žemaitijas globusu", rotā tiltus un soliņus gar Mastis ezeru, nemaz nerunājot par citām skulptūrām, kas dāsni izkaisītas pa visu pilsētu. Bet, pastaiga gar Mastis krastu, bez šaubām, kļūs vēl interesantāka, ja pa ceļam meklēsiet lācēnus, leģendārā totēma - Žemaitijas lāča, pēdu nospiedumus!..
(Pēc izvēles - ekskursijas vietā skolēni mūsu gida pavadībā var doties bezmaksas pastaigā pa pilsētas vēsturisko centru)

Pēc tam apmeklēsim "Siera DŽIUGAS namu". "Siera DŽIUGAS nams" ar brīnišķīgo interjeru ir īsta paradīze siera cienītājiem. Šeit jūs varēsiet nogaršot siera "Džiugas" produkciju kopā ar Lietuvas zīmola saldējumu "Dione". Tas ir ilgstoši nogatavināts cietais siers. Telši lepojas ar šo vietu, kur dzimis leģendārais lietuviešu siers "Džiugas".

Ceļojumu turpinām uz Jurgaiču ciemu

Apmeklēsim Krustu kalnu. 12 km attālumā no Šauļu pilsētas atrodas interesants svētceļojuma punkts - Krustu kalns. Tas ir neliels kalniņš, uz kura uzstādīts milzīgs daudzums lietuviešu krustu, kopā ap 50 tūkstošu.
Iemesls kāpēc radās Krustu kalns līdz galam nav noskaidrots. Pat aptuvenais tā rašanās laiks nav zināms. Dažas versijas attiecas uz 1831. gadu, taču lielākā daļa pētnieku uzskata, ka kalns ir daudz senāks.
Tagad šajā kalnā var redzēt visdažādākos krustus: no milzīgiem, vairākus metrus augstiem koka krustiem, līdz pavisam miniatūriem, kas karājas ķekaros no lielākiem krustiem. 1993. gadā arī Svētais pāvests Jānis Pāvils II šeit uzstādīja krucifiksu, kas ievērojami palielināja tūristu un svētceļnieku skaitu, kas apmeklē šo vietu.
Tautas ticējums vēsta, ka visiem, kas kalnā atstās krustu, uzsmaidīs veiksme!..

Izbraucam uz Rīgu

Ceļš pa Lietuvu un Latviju

Pa ceļam neliela apstāšanās

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* Telšu apskates ekskursija ar vietējo gidu - 2.50 EUR personai

* ieejas biļetes:

Republikāniskais Vāclava Inta akmeņu muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 4.00 EUR, skolēniem, pensionāriem 2.00 EUR
ekskursija pa muzeju un akmeņu parku - 80.00 EUR grupai
 
Aukstā kara muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 10.00 EUR, skolēniem, pensionāriem 5.00 EUR
apmeklējums (jūnijs - augusts) - pieaugušajiem 12.00 EUR, skolēniem, pensionāriem 6.00 EUR

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!