Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Pašiļu sumbru audzētava – Kauņa-"Lietuvas sirds": Lietuvas aviācijas muzejs, velnu muzejs, funikulieris un Aleksota skatu laukums

Kaunas gerbonis

Ceļojuma ilgums - 1 diena

Grupas ( 40 + 3 ) pasūtīts brauciens

Cena no 27.00 EUR skolēnam

Skolotājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits skolēnu skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

7.00 izbraucam no skolas

Ceļš pa Latviju un Lietuvu

Pa ceļam neliela apstāšanās

Ierodamies Pašiļu sumbru audzētavā

Pavērosim varenos sumbrus. Pašiļu audzētavā dzīvo Eiropas lielākie savvaļas dzīvnieki - sumbri, kas ierakstīti Sarkanajā grāmatā. Šis spalvainais un ragainais radījums, kas ir divus metrus liels un sver vairāk nekā 500 kg, izskatās ļoti draudīgs, taču patiesībā sumbrs ir mierīgs zālēdājs. Vēl simts gadus atpakaļ uzskatīja, ka šie dzīvnieki ir pilnībā izzuduši. Bet, pateicoties entuziastiem, populācija tika atjaunota.
Pašiļu audzētavas sumbri ir ierakstīti Starptautiskajā ciltsgrāmatā, tāpēc katra sumbru audzētavas iedzīvotāja vārds sākas ar burtiem "GI". Audzētavā Jums būs unikāla iespēja no skatu laukuma tuvumā novērot īsta sumbru ganāmpulka dzīvi.

Ceļojumu turpinām uz Kauņu

Kauņa (lietuviski: Kaunas) ir otrā lielākā un svarīgākā pilsēta Lietuvā ar aptuveni 319 790 iedzīvotājiem. Pilsēta atrodas gandrīz pašā Lietuvas centrā, divu upju - Neres un Nemunas, satecē, 104 km uz ziemeļrietumiem no Viļņas.
Pirmo reizi apdzīvotas vietas nosaukums, no kuras vēlāk izauga Kauņas pilsēta, tika minēts 1030. gadā, kad tā ietilpa Žemaitijā. Savukārt pirmo reizi rakstveidā pieminēta Marburga Vīganda "Prūsijas zemes hronikā" pie 1361. gada, kad šeit jau atradās ķieģeļu Kauņas pils. 1362. gadā pili pēc aplenkuma iekaroja un iznīcināja Vācu ordenis. Tā bija viena no lielākajām un nozīmīgākajām Vācu bruņinieku militārajām uzvarām 14. gadsimtā pret Lietuvu.
15. gadsimta sākumā Lietuvas dižkunigaitis Vītauts Kauņas pili pārbūvēja. 1408. gadā dižkunigaitis Vītauts pilsētai piešķīra Magdeburgas tiesības, 1413. gadā tā kļuva par Kauņas apriņķa centru Traķu vojevodistē. 1441. gadā Kauņa pievienojās Hanzas savienībai un spēlēja nozīmīgu lomu Lietuvas lielkņazistes ekonomikā.
17. - 18. gadsimtos karu dēļ Kauņa kā pilsēta panīka. Trešās Polijas-Lietuvas dalīšanas rezultātā 1795. gadā pilsēta nokļuva Krievijas impērijas sastāvā.
Pēc Pirmā pasaules kara 1919. gadā, kad galvaspilsētu Viļņu anektēja Polija, Kauņa kļuva par Lietuvas Republikas pagaidu galvaspilsētu. Šo statusu pilsēta saglabāja līdz 1940. gadam.
Otrā pasaules kara laikā vācu karaspēka vienības ienāca pilsētā 1941. gada 24. jūnija vakarā. Kauņas cietokšņa devītais forts tika pārvērsts par nāves nometni, cietoksnī tika nogalināti vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija citu valstu ebreji.
1944. gada 1. augustā Kauņā ienāca Sarkanās armijas 3. Baltkrievijas frontes 5. armijas vienības. Pēc padomju varas atjaunošanas Lietuvā pilsēta strauji attīstījās un kļuva par nozīmīgu Lietuvas PSR rūpniecības un kultūras centru.
Pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā Kauņa ir kļuvusi par vienu no visvairāk apmeklētajām Lietuvas pilsētām. Kauņai ir ar ko iepriecināt savus iedzīvotājus un pilsētas viesus. Pilsētai ir gan bagāta pagātne, gan piesātināta tagadne. Kauņa ir ne tikai piepildīta ar unikālu arhitektūru, radošām, kultūras vietām, bet arī ir viena no zaļākajām pilsētām valstī.
Un vēl - Kauņa ir basketbola kluba "Žalgiris" dzimtene, kas viens no spēcīgākajiem Eiropā.

Apmeklēsim Lietuvas aviācijas muzeju. Muzeja kolekcijā ir aptuveni 20 000 eksponātu (t.sk. vairāk nekā 40 lidmašīnu), ekspozīcijas platība ir 4700 m², lielie lidaparāti, helikopteri un ugunsdzēsības tehnika atrodas atklātā laukumā. Muzeja specializētajā bibliotēkā ir aptuveni 19 000 ar aviāciju saistītu izdevumu.
Populārākais eksponāts ir leģendārās lidmašīnas "Lituanica" lidojoša kopija, ko 1982. gadā projektējis un izgatavojis slavenais lietuviešu aviators Vlads Kensgaila. Šī lidmašīnas kopija tika izmantota filmas "Lidojums pāri Atlantijas okeānam" veidošanā, tai ir lidojum derīguma sertifikāts un var demonstrēt lidojumā. Lidojuma derīguma sertifikāti ir arī planieriem "Olympia" un "Ka 2".
Muzeja lepnums ir Lietuvā būvētie un ekspluatētie planieri, starp kuriem īpaši izceļas Broņusa Oškina planieru kolekcija. Ekspozīcijā apskatāmas sporta lidmašīnas, Lietuvas un Polijas gaisa spēku lidmašīnas, helikopteri. Atklātajā laukumā - 1989. gada leģendārās akcijas "Baltijas ceļš" dalībnieks - lidmašīna An-2. Muzeja ekspozīcijā ir Stepona Darjus un Staša Girēna piemiņas plāksne un lidmašīnu konstruktora Antana Gustaiša memoriālā istaba, lidmašīnu dzinēju kolekcija, specializēta ugunsdzēsības vēstures ekspozīcija, apmeklētāji var pasēdēt lidmašīnas An-2 trenažierī vai helikoptera Mi-8 pilotu kabīnē. Muzeja konferenču zālē tiek demonstrētas filmas par aviācijas tēmu.

Pēc tam apmeklēsim pasaulē vienīgo velnu muzeju. Muzeja vēsture aizsākās ar lietuviešu mākslinieka Antana Žmuidzinaviča neparasto hobiju vākt velnu maskas un figūriņas. Pirmo velniņu māksliniekam uzdāvināja 1906. gadā, pēc tam Antanas nolēma savākt trīspadsmit velnus. Jo vairāk cilvēku uzzināja par mākslinieka hobiju, jo lielāka kļuva viņa kolekcija. Rezultātā velna duča vietā kolekciju veidoja 260 dažādu veidu un "tautību" velni.
Pēc mākslinieka nāves 1966. gadā viņa dzīvesvietā tika atvērts A. Žmuidzinaviča memoriālais muzejs, kurā bija apskatāma arī viņa savāktā "ļaunuma iemiesojuma" kolekcija. Kolekcija nemitīgi auga, Kauņā turpināja ierasties velniņi no gādīgiem domubiedriem no visas pasaules, tos dāvināja muzeja apmeklētāji. Laika gaitā kolekcija tik ļoti izauga, ka 1982. gadā to no memoriālā muzeja pārcēla uz atsevišķu trīs stāvu ēku.
Šodien Velnu muzejs ir iekļauts pasaules unikālāko muzeju sarakstā. "Velnišķīgajā" kolekcijā ir vairāk nekā 3000 ragainu eksponātu no Lietuvas un visas pasaules - tie ir tēlotājas un lietišķās mākslas darbi, suvenīri un maskas.
Desmitiem tūkstošu apmeklētāju katru gadu ierodas Velnu muzejā, lai tuvāk aplūkotu šo noslēpumaino mitoloģisko būtni un izpētītu tā tēla dažādās formas 70 valstīs. Muzejā jūs sapratīsiet, cik vilinoša ir velna pasaule, jo visas baudas tā vai citādi ir saistītas ar velnu. Šeit jūs noteikti atradīsit eksponātus, kas atspoguļo jūsu rakstura iezīmes!
Mūsdienās ir skaista tradīcija - katrs apmeklētājs var atstāt savu velnēnu kā dāvanu muzejam.

Laiks pusdienām pilsētas centrā

Tālāk, ekskursija kājām "Kauņas vecpilsētas akcenti". Ekskursijas laikā iepazīsiet Kauņas vecpilsētas slavenākās vietas, dzirdēsiet interesantas leģendas un nostāstus.
Ekskursiju sāksim vietā, kur paceļas sarkano ķieģeļu Kauņas pils - vecākā mūra pils Lietuvā. Pils celta 14. gadsimta vidū stratēģiski nozīmīgā vietā Nemunas un Neres upju satecē, lai aizstāvētu Lietuvas zemes no Vācu ordeņa uzbrukumiem. No visa pils kompleksa līdz mūsdienām saglabājusies tikai trešā daļa ēku - divi torņi, mūri, grāvis, uzbērumi, pamati un šaušanas bastions. Šobrīd pilī darbojas Kauņas pilsētas muzeja filiāle.
Pastaigāsimies pa Santakas (no lietuviešu "satece") parku, kas zaļo vietā, kur pie Neres upe ietek Nemunā. Saskaņā ar leģendu, šajā neparasti skaistajā vietā Lietuvas kunigaitis Kunas nodibināja Kauņas pilsētu.
Apskatīsim 16. gadsimta sākumā celto Sv. Mocekļa Jura baznīcas un Bernardīnu klostera ansambli - vienu no retajiem gotikas laika kompleksiem, kas ar minimālām izmaiņām saglabājies Lietuvā.
Apmeklēsim Kauņas vēsturisko sirdi - Rātslaukumu, kas dibināts 15. gadsimta sākumā, kur jau kopš seniem laikiem tiek rīkoti pilsētas pasākumi, festivāli, gadatirgi un koncerti. Laukumu ieskauj vēsturiskas ēkas un daudzi vecpilsētas dievnami. Šī arhitektūras ansambļa dominante ir rātsnams, kura celtniecība aizsākās 1542. gadā. Šī ir viena no vecpilsētas augstākajām ēkām, tās augstums ar zvanu torni ir 53 metri. Baznīca celta gotiskā stilā, taču ne reizi vien pārbūvēta, tāpēc tās arhitektūra ieguvusi renesanses, baroka un klasicisma iezīmes. Šobrīd ēka ar slaido torni, krāsota ziloņkaula krāsā, tēlaini tiek dēvēta par "Balto gulbi". Rātslaukuma ansamblī ietilpst arī: Sv. Trīsvienības baznīca, kas celta Bernardīnu sieviešu klosterī 1624. - 1634. gados vēlās renesanses stilā; 19. gadsimta sākumā celtais Kauņas jātnieku pasta stacijas ēku komplekss; Sv. Franciska Ksavera baznīca vēlīnā baroka stilā un jezuītu klostera ēkas, celtas 18. gadsimtā; Siruta pils - 18. gadsimta vēlā baroka savrupmāja un 16. gadsimta Zabellu māja. Laukumā atrodas piemineklis vienam no Lietuvas slavenākajiem dzejniekiem Maironim, kā arī rakstniekam Motejam Valančūsam.
Tālāk redzēsim Pērkona māja (lietuviski: Perkūno namas) - vienu no iespaidīgākajiem ugunīgās gotikas paraugiem Lietuvā. Ķieģeļu ēku ar bagātīgi dekorētu frontonu un plašiem pagrabiem uzcēla Hanzas savienības tirgotāji 15. gadsimta beigās.
Apbrīnosim Vītauta Dižā baznīcu, vecāko baznīcu pilsētā, kas celta ap 1400. gadu. Dievnams krusta formā ir unikāls lietuviešu gotikai. Leģenda vēsta, ka šo baznīcu pilsētai dāvājis Lietuvas dižkunigaitis Vītauts. Pēc nelaimes, kas ar viņu notika, kad dižkunigaitis tika sakauts kaujā ar Zelta Ordas karaspēku (kaujā pie Vorsklas) un gandrīz noslīka, viņš apņēmās uzcelt baznīcu par godu Jaunavai Marijai pie Nemunas upes.
Aplūkosim Svēto apustuļu Pētera un Pāvila arhikatedrālo baziliku. Baznīcu sāka celt 1413. gadā pēc Lietuvas dižkunigaiša Vītauta iniciatīvas. Šī ir vienīgā gotiskā stila bazilika Lietuvā. Pēc rekonstrukcijas baznīca ieguvusi renesanses un baroka iezīmes. Baznīcā ir deviņi altāri, sakristeja klāta ar kristāla velvēm. Tā ir lielākā katoļu baznīca Lietuvā.
Pastaigāsimies pa skaistāko vecpilsētas ielu - Viļņas ielu (lietuviski: Vilniaus gatvė). Šī senā iela, kas iet cauri Kauņas vēsturiskajam centram, ne tikai glabā gadsimtiem senas arhitektūras un kultūras tradīcijas, bet arī savieno krāsaino Rātslaukumu ar Brīvības aleju (lietuviski: Laisvės alėja). Viļņas iela nav nejauši ieguvusi savu nosaukumu, zināms, ka jau viduslaikos tā bija daļa no trakta, kas savienoja Kauņas kunigaišu pili ar Viļņu. Mūsdienās neparastā bruģakmens seguma iela ir kļuvusi par gājēju ielu. Katra no 16. - 17. gadsimta savrupmājām, kas līdz mūsdienām saglabājušās uz šīs ielas, ir ne tikai vienkāršas ēkas, bet gan īsti arhitektūras šedevri. Ēku pirmajos stāvos atrodas veikali un suvenīru bodītes, restorāni, kafejnīcas un muzeji. Pat unikālās telefona būdiņas norāda uz to, ka ejat pa ielu, kas savieno seno un jauno pilsētas daļu.
(Pēc izvēles - ekskursijas vietā skolēni mūsu gida pavadībā var doties bezmaksas pastaigā pa pilsētas vēsturisko centru)

Noslēgumā dosimies uz Aleksota skatu laukumu. Lai nokļūtu Aleksota kalnā, jāpārvar aptuveni 250 pakāpieni vai jābrauc ar funikulieri. Šis ir transporta līdzeklis, kas tika nodots ekspluatācijā 1935. gadā, joprojām darbojas. Šeit joprojām kursē retie pirmskara vagoni ar koka sēdekļiem, kas tiek izmantoti gan kā saziņas līdzeklis, gan kā izklaide.
Aleksota kalna galā atrodas viena no Kauņas iedzīvotāju iemīļotākajām vietām - Kauņas labākais skatu laukums, no kura lieliski redzams vēsturiskais centrs. Satriecošā vecpilsētas panorāma neatstās vienaldzīgu nevienu tūristu. Un neaizmirstiet paņemt līdzi fotoaparātu: no skatu laukuma var uzņemt brīnišķīgas fotogrāfijas jebkuros laikapstākļos!..

Vakarpusē izbraucam uz Rīgu
 
Ceļš pa Lietuvu un Latviju
 
Pa ceļam neliela apstāšanās
 
Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ekskursija "Kauņas vecpilsētas akcenti" ar vietējo gidu - 5.00 EUR personai
 
* ieejas biļetes:
 
Pašiļu sumbru audzētava - pieaugušajiem 1.70 EUR, skolēniem 1.10 EUR
 
Lietuvas aviācijas muzejs - pieaugušajiem 3.00 EUR, skolēniem, pensionāriem 2.00 EUR
 
Velnu muzejs - pieaugušajiem 5.00 EUR, skolēniem pensionāriem 2.50 EUR
 
Aleksota funikulieris (uz vienu pusi) - pieaugušajiem 1.00 EUR, skolēniem, pensionāriem 0.50 EUR

 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!