Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

"Ceriņu svētki" Pētera Upīša Dārzkopības muzejā un dārzā Dobelē!..

Dobeles gerbonis

 Izbraukšana 2024. gada 25. maijā

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 22.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

9.00 izbraucam no Rīgas

Ierodamies Dobelē

Dobele (līdz 1917. gadam - Doblen) - pilsēta ar aptuveni 8 700 iedzīvotājiem, Dobeles novada administratīvais centrs. Pilsēta atrodas Zemgalē Bērzes upes krastā Dobeles krātera iekšpusē.
Nosaukums Doblen pirmo reizi minēts 1254. gada 4. aprīļa Zemgales dalīšanas līgumā starp Rīgas arhibīskapiju un Livonijas ordeni.
Tomēr vēl pirms tam šeit bija seno zemgaļu novads. Upes līkumā atradās zemgaļu koka pils, kurā atradās viens no seno zemgaļu administratīvajiem centriem. Pils vairākkārt minēta Livonijas atskaņu hronikas nostāstos par kaujām, kas notikušas 13. gadsimtā starp vietējiem iedzīvotājiem un vācu bruņiniekiem. No 1279. līdz 1289. gadam Dobeles pils izturēja sešus ienaidnieka aplenkumus. Vācu krustnešiem nepadevušies, Dobeles lepnie zemgaļi pēc sīvām cīņām 1290. gadā pameta savu pili un pārcēlās uz Raktes pilskalnu Lietuvā.
No 1335. līdz 1347. gadam zemgaļu koka pils vietā Livonijas ordenis uzcēla savu mūra pili. Apkārt tai izveidojās apdzīvota vieta. 15. gadsimta beigās Dobeles iedzīvotāju skaits kļuva tik liels, ka Bērzes upes kreisajā krastā tika uzcelta baznīca. Pie baznīcas izveidojās tirgus laukums, dzīvoja tirgotāji un amatnieki.
1562. gadā Livonija beidza pastāvēt. Apdzīvotā vieta Dobele tiek iekļauta Kurzemes hercogistē un kļūst par apriņķa centru. 17. gadsimtā Kurzemes hercoga Jēkaba valdīšanas laikā šeit tika uzceltas ūdensdzirnavas, kokzāģētava un linu kalte.
18. gadsimtā Ziemeļu kara un Lielā mēra laikā no 1710. līdz 1713. gadam bojā gāja gandrīz visi Dobeles iedzīvotāji, izglābās tikai pilskunga Ofenberga ģimene, kura bija iebarikadējusies pilī. Pēc 1729. gada pils vairs netika apdzīvota un pamazām sabruka.
1795. gadā Dobele kļuva par Krievijas impērijas sastāvdaļu.
1917. gadā Dobelei piešķīra pilsētas tiesības.
Kopš 1927. gada Dobelē piestāja dzelzceļa līnijas Jelgava - Liepāja vilcieni.
20. gadsimta otrajā pusē Dobelē tika atvērtas vairākas rūpnīcas, pateicoties kurām pilsēta ir atpazīstama līdz mūsdienām. Darbojas uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks", sadzīves ķīmijas rūpnīca "Spodrība", sveču fabrika "Baltic Candles". Šeit atrodas arī Latvijas Lauksaimniecības institūts.
Dobele jau izsenis ir pazīstama kā saulainākā vieta Latvijā, kā ceriņu, ābolu un majestātisku sniegavīru pilsēta.

Ekskursija kājām pa Dobeli, kuras laikā iepazīsimies ar saulaināko pilsētu Latvijā, apskatīsim zemgaļu pilskalnu un Livonijas ordeņa pilsdrupas.
Dosimies pastaigā pa Tirgus laukumu, kas veidojies līdz ar baznīcas celtniecību 15. gadsimta beigās un šodien ir pilsētas vēsturiskais centrs. Mūsdienās laukumu ieskauj dažādos vēstures laikmetos сeltas ēkas, kurās joprojām atrodas veikali un kafejnīcas. Apbrīnosim lielāko aku Latvijā! - strūklaku milzu akas formā.
Iepazīsimies ar Dobeles evaņģēliski luterisko baznīcu, kas celta 1495. gadā pēc Livonijas ordeņa mestra Valtera fon Pletenberga pavēles. Baznīca daudzkārt tika pārbūvēta, torņa smaile savu pašreizējo veidolu ieguvusi 1907. gadā. Dievnama 500 gadu jubilejas priekšvakarā, 1995. gadā baznīcai tika uzlikts jauns jumts un nokrāsotas ārsienas. Baznīcā varēsiet aplūkot unikālus mākslas darbus: altārgleznu "Golgāta", Dobeles pils galvai Filipam Drahenfelsam veltītu epitāfiju, masīvu granīta svečturi, kas veidots Svētā Grāla formā, 18. gadsimta kristāmtrauku, un daudz ko citu.
Pabūsim pie piemiņas zīmes Augustam Bīlenšteinam, kurš 1867. gadā tika iecelts par Dobeles vācu luterāņu mācītāju un šajā amatā bija gandrīz 40 gadus. Augusts Bīlenšteins - viens no latviešu etnogrāfijas, folkloras pētniecības un arheoloģijas aizsācējiem Latvijā.
Aplūkosim Dobeles Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīcu, kas celta no 1997. līdz 2003. gadam. Krusts jaunās baznīcas 34 metrus augstajā tornī uzstādīts 2001. gada 9. augustā. Dobeles Sv. Trīsvienības Romas katoļu baznīca iesvētīta 2003. gada 21. septembrī.
Dosimies pastaigā pa Dobeles pils promenādi, kas stiepjas no Brīvības ielas līdz pilsdrupu teritorijas dienvidu pusei. Pastaigu takas galā ir neliels skatu laukums, no kura paveras skaista Bērzes upes ainava un skats uz trim strūklakām.
Apskatīsim Dobeles atbrīvošanas pieminekli - pilsētas simbolu. Piemineklis veltīts Pirmā pasaules karā un Latvijas brīvības cīņās 1919. - 1920. gados kritušajiem karavīriem. Piemineklim ir sarežģīta vēsture...
Pabūsim pie zemgaļu aiziešanas pieminekļa, kas veltīts zemgaļu brīvības cīņu noslēgumam 1289. gadā.
Noslēgumā apskatīsim zemgaļu pilskalnu un Livonijas ordeņa pilsdrupas Bērzes upes labajā krastā. Livonijas ordeņa pils ir vecākā celtne Dobelē, valsts nozīmes kultūras piemineklis. Šo vietu nesen rekonstruēja - tika pārbūvēta kapela, kā arī pils laukuma teritorija. Atjaunotā kapela tika nodota ekspluatācijā 2020. gadā un objekts kļuva par daudzfunkcionālu kultūras, amatniecības un tūrisma attīstības centru ar nosaukumu Dobeles pils.
Pēc ekskursijas interesenti varēs apmeklēt Dobeles pils kapelu.

Brīvais laiks. Laiks pusdienām pilsētas centrā.

Apmeklējam "Ceriņu svētkus" Pētera Upīša Dārzkopības muzejā. Dobeles Augļkopības selekcijas laboratorijas pirmais vadītājs selekcionārs Pēteris Upītis Dobeles pievārtē dārzu sāka veidot 1956. gadā. Viņa mērķis bija attīstīt ziemcietīgas, kvalitatīvas, Latvijas apstākļiem pielāgotas augļu koku šķirnes un pārvērst visu Latviju ziedošā dārzā.
Šodien Pētera Upīša un viņa profesionālo sasniegumu piemiņa tiek saglabāta muzejā, kas tagad ir Dārzkopības institūta struktūrvienība.
Muzejs aicina iepazīties ar dārznieka un selekcionāra Pētera Upīša (1896 - 1976) darbu un personību. Ekspozīcija veltīta dārzkopja ieguldījumam lauksaimniecības zinātnē, kā arī atklāj viņa aizraušanos ar fotografēšanos, mūziku un literatūru.
Muzejs piedāvā informatīvus materiālus un konsultācijas par jaunākajiem sasniegumiem dārzkopībā, organizē ekskursijas uz institūta eksperimentālajiem lauciņiem, ļauj iepazīties ar lielāko un skaistāko ceriņu kolekciju Baltijas valstīs.
Selekcijas dārzā, ko tautā dēvē par Upīša dārzu, aug ābeles, ķirši, bumbieres, plūmes un ogu krūmi. Dobele ir vistālāk uz ziemeļiem esošā apdzīvotā vieta pasaulē, kur audzē aprikozes. Dārzā notiek praktiskas augļkopības nodarbības, un katru gadu tiek organizētas dārza dienas.
Vietējā veikaliņā, tie kas vēlas, var iegādāties žāvētus augļus un augļu sulas, kā arī stādus.
Pateicoties ceriņiem, Pētera Upīša dārzs ir īpaši iecienīts vietējo iedzīvotāju un tūristu vidū. Pavasarī ziedēšanas laikā viesi var pastaigāties pa vienu no lielākajiem ceriņu dārziem Eiropā, kurā 4 ha platībā aug vairāk nekā 230 dažādu ceriņu šķirņu. Skaistums un aromāts ir neaprakstāmi!..
 
19.00 izbraucam uz Rīgu

Vakarā atgriežamies Rīgā

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* veselības apdrošināšana
* ēdināšana
* ekskursija kājām pa Dobeli ar vietējo gidu - 2.00 EUR personai
 
* ieejas biļetes:
 
Dobeles evaņģēliski luteriskā baznīca - apmeklējums par ziedojumu
 
Dobeles pils kapela - pieaugušajiem 5.00 EUR, bērniem, pensionāriem 3.00 EUR
 
Pētera Upīša Dārzkopības muzejs:
apmeklējums - pieaugušajiem 10.00 EUR, bērniem, pensionāriem 7.00 EUR
gida pakalpojumi - 50.00 EUR grupai