Autobusu ceļojumi kolektīviem

Autobusu ceļojumi skolēniem

Kallastes Zivju un sīpolu gadatirgus!.. – Tartu-"Igaunijas bohēmijas pilsēta"

Tartu aprinka gerbonis

 Izbraukšana 2024. gada augustā

 Ceļojuma ilgums - 1 diena

 Grupas ( 40 + 2 ) pasūtīts brauciens

 Cena no 27.00 EUR personai

Grupas organizētājiem autobuss un ieejas biļetes – bez maksas!

Ja grupā cits cilvēku skaits, cenu lūdzu jautāt!

 

6.00 izbraucam no Rīgas

Ceļš pa Latviju un Igauniju

Pa ceļam kafijas pauze

Tālāk ceļš ved pie Peipusa ezera - piektā lielākā ezera Eiropā. Tā garums ir aptuveni 96 km, platums līdz 50 km, vidējais dziļums - 7,5 metri, bet maksimālais dziļums - 16,6 metri. Ezerā ieplūst vairāk nekā 30 upju un upīšu, bet iztek tikai viena - Narvas upe.
Šis Igaunijas reģions, kur pie Peipusa vecticībnieki dzīvo jau simtiem gadu, jau izsenis slavens ar ķiploku un sīpolu audzēšanu, kā arī tradicionālo zvejniecību.

Ierodamies Kallastē, pilsētiņā, kas atrodas Peipusa ezera krastā
 
Apmeklēsim Kallastes stāvkrastu. Pilsētiņā atrodas Igaunijā garākais devona smilšakmens atsegums - saskaņā ar 2001. gada mērījumu rezultātiem aptuveni 930 metru garš. Atseguma maksimālais augstums ir 8 metri.
Paisuma laikā, kad ūdens līmenis paceļas, viļņi sitas pret atsegumu, un smilšakmens atsegumos ir izveidojies daudz alu. Lielākā no tām ir 1,5 metrus augsta un līdz pat 6 metriem dziļa.
Dienvidu daļa, ar augstāko atsegumu, no 1959. gada ir iekļauta dabas aizsargājamo objektu sarakstā. Saskaņā ar leģendu alās kādreiz atradās paša Velna smēde. 
Virzoties no pilsētiņas dienvidu puses uz centrālo laukumu, varēsiet redzēt 11 atsegumus.
 
Pēc tam apmeklējam Zivju un sīpolu gadatirgu!.. Kallastes Zivju un sīpolu gadatirgus ir kļuvis par vienu no lielākajiem tradicionālajiem vasaras beigu pasākumiem Peipusa ezera apkārtnē. Katru vasaru augusta pēdējās nedēļas nogalē Kallastes pilsēta pulcē cilvēkus no visas Igaunijas un pat no kaimiņvalstīm. Pārdevēji gadatirgū piedāvā dažādas preces un labumus, tomēr neiztrūkstoši ir Peipusa piekrastes slavenie sīpoli.
Gadatirgus apmeklētājus gaida arī daudzveidīga kultūras programma. Te darbojas dažādas darbnīcas, tiek piedāvāta īsta zivju zupa, notiek laivu izbraucieni pa Peipusa ezeru, bērnu priekšnesumi.

15.00 dodamies uz Tartu

Ekskursija kājām pa pilsētas vēsturisko centru. Tartu ir otra lielākā Igaunijas pilsēta, pie Emajegi upes, ar aptuveni 91 450 iedzīvotājiem.
Rakstos pirmoreiz minēta 1030. gada notikumu aprakstā Nestora hronikā, kad Novgorodas kņazs Jaroslavs Gudrais ieņēma ugauniešu pilskalnu. Apdzīvoto vietu viņš nosauca par Jurjevu, savā kristītajā vārdā.
1224. gadā Jurjevu pilnībā iekaroja Zobenbrāļu ordenis. Pēc pilsētas pārdēvēšanu par Tērbatu, bīskaps Hermanis fon Bukshēvdens to padarīja par Tērbatas bīskapijas centru. No 1276. gada līdz 16. gadsimta vidum Tērbata bija plaukstoša tirgotāju pilsēta un Hanzas savienības locekle.
Karu laikā 16. un 17.gadsimtā Tērbata vairākkārt mainīja valstisko piederību - Polijas-Lietuvas ūnijai, Krievijai un Zviedrijai.
1632. gadā, Zviedrijas Karalistes laikā, tika atvērta Gustava akadēmija (tagad Tartu universitāte).
1704. gada vasarā Ziemeļu kara laikā Tērbatu iekaroja krievu cara Pētera I karaspēks. Saskaņā ar Krievija imperatora Aleksandra I rīkojumu 1802. gadā universitātes darbība tika atjaunota ar nosaukumu Ķeizariskā universitāte Tērbatā. Pilsēta kļuva par reģiona kultūras un zinātnes centru. 1893. gadā, kad imperatora Aleksandrs III laikā notika Baltijas reģiona rusifikācija, pilsētai tika atgriezts Jurjevas nosaukums.
1919. gada 14. janvārī igauņu karaspēks izdzina Sarkano armiju no Jurjevas. Igaunijas Republikā laikā pilsēta tika pārdēvēta par Tartu.
Mūsdienās Tartu ir zaļa un mājīga studentu, intelektuāļu un radošo profesiju cilvēku pilsēta. Pilsēta ir slavena ar saviem muzejiem, daudziem apskates objektiem, restorāniem un naktsklubiem. Šeit vienmēr var apmeklēt kādu interesantu teātra izrādi, koncertu vai festivālu.
Galvenie pilsētas apskates objekti: Rātslaukums, ko ieskauj klasiskas 18. gadsimta savrupmājas. Laukuma centrā atrodas 1786. gadā celtais Tartu rātsnams un strūklaka "Skūpstošies studenti". Doma kalns - kopš 19. gadsimta vieta ir pārvērsta par parku. 13. gadsimta Doma baznīcas drupas. Tartu senais Anatomikums, kas celts 19. gadsimta sākumā. Tartu Universitātes observatorija, celta 1808. gadā. Zviedrijas karaļa Gustava II Ādolfa 17. gadsimtā dibinātā Tartu universitāte. 14. gadsimtā gotikas stilā uzceltā Sv. Jāņa baznīca - unikāls arhitektūras piemineklis, pateicoties lielajam oriģinālo terakotas skulptūru skaitam. 19. gadsimta sākuma Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas katedrāle. Sv. Antonija pagalms - 15. gadsimta amatnieku pagalms ar keramikas darbnīcu, amatnieku māju un ģildes ēku. "Vanemuines" teātris, viena no skaistākajām pilsētas jūgendstila ēkām, kas tika uzbūvēta ar Igaunijas tautas finansiālu atbalstu 1906. gadā. 1918. gadā jūgendstilā būvētā Tartu teātra "Vanemuine" mazā ēka. 20. gadsimtā jūgendstilā celtā Sv. Pāvila baznīca. 18. gadsimta beigās uzceltais Šķībais nams. Eņģeļu tilts, būvēts 19. gadsimta beigās, un Velna tilts, celts 1913. gadā. Pilsētu rotā skulptūra "Tēvs un dēls" un liels daudzums citu pieminekļu.
 
Brīvais laiks. Laiks vakariņām pilsētas centrā
 
Vakarpusē izbraucam uz Rīgu
 
Ceļš pa Igauniju un Latviju
 
Pa ceļam kafijas pauze
 
Vēlu vakarā atgriežamies Rīgā 

 

Ceļojuma cenā iekļauts:
* viena vieta tūrisma klases autobusā
* grupas vadītāja - gida pakalpojumi

Ceļojuma cenā nav iekļauts:
* ceļojuma apdrošināšana
* ēdināšana
* ekskursija kājām pa Tartu vēsturisko centru ar vietējo gidu - 3.00 EUR personai
 
 

Svarīgi! Līdzi jābūt pasei vai ID kartei!